Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Σε ανάπλαση 1900 στρεμμάτων σε εξαντλημένα ορυχεία προχωρά η ΔΕΗ στην Εορδαία

Σε ανάπλαση 1900 στρεμμάτων σε εξαντλημένα ορυχεία προχωρά η ΔΕΗ στην Εορδαία

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Στην ανάπλαση και επανάχρηση μιας έκτασης 1900 στρεμμάτων, πρώην εξορυκτικών περιοχών λιγνίτη στην Εορδαία, πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ στο πλαίσιο εναρμόνισής της με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Πρόκειται για μια περιοχή η οποία βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της εξορυκτικής δραστηριότητας των Ορυχείων της Πτολεμαΐδας, η οποία εκτείνεται νοτιοδυτικά των οικισμών του Καρυοχωρίου και του Αγίου Χριστοφόρου, την οποία η ΔΕΗ φιλοδοξεί να την παραδώσει αποκατεστημένη στην τοπική κοινωνία. Πέρα όμως από την αποκατάσταση, προσπάθεια αξιοποίησης των εδαφών αποτελεί η κατασκευή πίστας μότοκρος στο βόρειο τμήμα της περιοχής, κοντά στον οικισμό του Αγίου Χριστοφόρου σε έκταση 150 στρεμμάτων περίπου.

andreadou-melina

Τα παραπάνω ανέφερε η διευθύντρια του Τομέα Περιβάλλοντος του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Μελίνα Ανδρεάδου, κατά την εκδήλωση απονομής των τριών πρώτων βραβείων στις μελετητικές ομάδες που συμμετείχαν στον πανελλήνιο ανοιχτό διαγωνισμό Αρχιτεκτονικών Ιδεών για το έργο «Ανάπλαση και επανάχρηση πρώην εξορυκτικών περιοχών λιγνίτη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας» που προκήρυξε το ΛΚΔΜ. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 370 φυσικά πρόσωπα ή ομάδες και υποβλήθηκαν 56 προτάσεις από αρχιτέκτονες από την Ελλάδα, Κύπρο, Έλληνες αρχιτέκτονες που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις καθώς και συνεργαζόμενος αρχιτέκτονας από την Χιλή!

Οι προτάσεις, αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό μετά από κλήρωση από τον κατάλογο κριτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε η κ. Ανδρεάδου και τόνισε: «Σήμερα με το έργο αυτό η Εορδαϊκή γη γίνεται και πάλι σταθμός αναφοράς για μελλοντικές δράσεις, αυτή τη φορά στο σχεδιασμό τοπίου» και ότι «δεδομένης της έλλειψης σχετικής πολιτικής στη χώρα μας σε μια εικόνα από το μέλλον, η περιοχή θα έχει χαράξει το δικό της δρόμο προσαρμοσμένο στις δικές της κοικονωνικοικονομικές και φυσικές συνθήκες».

Σημειωτέον ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του ανωτέρω Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού εκτίθενται στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας από σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 11 του μήνα.

img_1008 img_1015 img_1016 img_1020

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη