Σχολή Εκπαιδευτών πιλότων δημιουργείται στο αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης και η πρώτη «φουρνιά» εκπαιδευόμενων πιλότων ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 18 Ιουνίου.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που θα δώσει πνοή στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο φθίνει συνεχώς, καθώς είναι το δεύτερο από το τέλος σε επιβατική κίνηση μετά το αντίστοιχο της Κάσου. Την εκπαίδευση των πιλότων έχει αναλάβει η Egnatia Aviation, 3η μεγαλύτερη εταιρία στην Ευρώπη και 1η στην Ελλάδα. Έχει έδρα την Καβάλα όπου εκπαιδεύει πιλότους στο αεροδρόμιο της πόλης, αλλά εδώ και καιρό αναζητούσε ένα ακόμη αεροδρόμιο. Έτσι έκρινε κατάλληλο το αεροδρόμιο της Κοζάνης «Φίλιππος», καθώς όπως προαναφέρθηκε η μικρή επιβατική κίνηση θεωρείται θετικό στοιχείο.
Από Δευτέρα 18 τρέχοντος ξεκινά το πρόγραμμα εκπαίδευσης 52 πιλότων, εκ των οποίων οι 2 είναι γυναίκες. Στις 28 Σεπτεμβρίου θα έρθουν άλλοι 24 και ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει σε 76. Πρόκειται για πιλότους της μεγαλύτερης Ιρακινής αεροπορικής εταιρίας Iraqi Airways, με την οποία η Egnatia Aviation υπόγραψε σύμβαση εκπαίδευσης των πιλότων της. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πιλότων της Ιρακινής αεροπορικής εταιρίας θα ακολουθήσει η εκπαίδευση πιλότων άλλης αεροπορικής εταιρίας. Ο χρόνος εκπαίδευσης ανέρχεται σε 17 μήνες, εκ των οποίων οι 10 μήνες είναι θεωρητική εκπαίδευση και οι 7 μήνες πρακτική εκπαίδευση. Η θεωρητική εκπαίδευση αρχίζει την προσεχή Δευτέρα. Η πρακτική εκπαίδευση θα αρχίσει τον Μάρτιο 2019 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, οπότε ολοκληρώνεται το σύνολο του προγράμματος εκπαίδευσης των πιλότων της μεγαλύτερης Ιρακινής εταιρίας, για να ακολουθήσει η εκπαίδευση πιλότων άλλης εταιρίας.
Να σημειωθεί ότι η εταιρία Egnatia Aviation νοίκιασε και λειτουργεί το γραφείο της στην Κοζάνη. Οι εκπαιδευτές των πιλότων αρχικά θα έρχονται από την Καβάλα, όπου έχει την έδρα η Egnatia Aviation, αλλά σταδιακά θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό έργο και εκπαιδευτές από την Κοζάνη. Στο μεταξύ έχουν φτάσει στην Κοζάνη πολλοί από τους εκπαιδευόμενους πιλότους και έχουν νοικιαστεί γι’ αυτό τον σκοπό τα πρώτα σπίτια. Δεδομένου ότι πρόκειται για γόνους πλούσιων οικογενειών, είναι αυτονόητο ότι η διαμονή τους εδώ για 17 μήνες, καθώς και η διαμονή των εκπαιδευτών θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει μία συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο μπορεί να διαθέσει εκπαιδευτές. Για παράδειγμα ένας μηχανολόγος μηχανικός, μπορεί μετά από μία σύντομη εκπαίδευση, να γίνει εκπαιδευτής των πιλότων. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με έναν φυσικό που μπορεί να διδάξει μετεωρολογία.
Η Σχολή Εκπαίδευσης Πιλότων στο αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης εκτιμάται ότι θα έχει αναπτυχθεί πλήρως σε δύο χρόνια. Το στοίχημα ωστόσο για την Κοζάνη είναι αυτή η Σχολή να αποτελέσει το εφαλτήριο για την διεύρυνση του εκπαιδευτικού έργου προσωπικού αεροπορικών εταιριών. Στόχος είναι μετά τη Σχολή Εκπαίδευσης Πιλότων, να δημιουργηθεί Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών και Σχολή Αεροσυνοδών.