Σήμερα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι για το αν θα ανάψουν το «πράσινο φως» – Νέες αποφάσεις στις 9 Ιανουαρίου για άνοιγμα άλλων τομέων – Συναγερμός για τα Φώτα
Εβδομάδα ανακατατάξεων και προετοιμασιών ξεκινά σήμερα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και πιθανόν μια δεύτερη (μετά τις «διορθωτικές κινήσεις» του καλοκαιριού) ανακατανομή ρόλων στο κυβερνητικό σχήμα απασχολούν έντονα τους ενοίκους του. Χαράσσοντας, ήδη, τους πρώτους σταθμούς στον οδικό χάρτη για το 2021, η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες την επόμενη Δευτέρα συνιστά εκ των πραγμάτων το πρώτο, μεγάλο στοίχημα του νέου έτους για το κυβερνητικό επιτελείο, αφού το σχολικό κουδούνι θα λειτουργήσει και ως προπομπός για την συνολική επάνοδο στην κανονικότητα.
Νέες αποφάσεις στις 9 Γενάρη
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εξήγησε χθες πως «τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου και σιγά- σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες», τοποθετώντας την εκπαίδευση ως αφετηρία στην διαδρομή επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα. Η επιβολή, άλλωστε, νέων περιοριστικών μέτρων διάρκειας μιας εβδομάδας, αρχής γενομένης από χθες, αποσκοπεί στη δημιουργία επιπλέον «ζωτικού χώρου» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να ισοσκελιστεί τυχόν νέα επιβάρυνση από το άνοιγμα των σχολείων, υποδηλώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης με οριζόντιο τρόπο.
· Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.
· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.
· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.
Με το σχέδιο για τα σχολεία στην τελική ευθεία, ως κυβερνητική συνδρομή περιέγραψε τις αποφάσεις για σκληρό lockdown ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11». «Ξέροντας όμως ότι έχουμε πάρει μέτρα ήδη από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με την έκκληση που κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν, ξέρουν ότι η κατάσταση θα είναι καλή ή και καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, στις 11 του μήνα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η προσπάθεια, ωστόσο, του Μεγάρου Μαξίμου να διευκολύνει στο έπακρο τους επιστήμονες ως προς την προπαρασκευή του ανοίγματος των σχολείων δημιουργεί ταυτόχρονα προβληματισμούς για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» δήλωσε σχετικά ο Ηλίας Μόσιαλος Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics στον ΣΚΑΪ, ενώ διερωτήθηκε ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν. «Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε ο ίδιος.
Πίσω στις 13 Δεκεμβρίου
Παρά την «πολιτική βούληση» για την επάνοδο στα σχολικά θρανία, τον υφιστάμενο προβληματισμό εντείνει και η επιστροφή -από χθες- στις συνθήκες της 13ης Δεκεμβρίου, αφού έχουν ανασταλεί η λειτουργία μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου:
· Για τα βιβλιοπωλεία
· Τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών
· Τα ΚΤΕΟ
· Τους ιερούς ναούς, όσον αφορά την παρουσία κοινού, αλλά κυρίως
· Το click away, δηλαδή την παράδοση εμπορεύματος στην είσοδο του καταστήματος.
Ειδικά για το click away, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας προσδιορίζονται σε 8%- 9% αύξηση των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στην κινητικότητα που δημιουργείται από τις αγορές αυτού του είδους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. «Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δεν θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση δεν γίνεται αυτό» υποστήριξε ο κ. Βασιλακόπουλος, ερμηνεύοντας την κίνηση λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε πως μεθαύριο «Τρίτη και την Παρασκευή θα είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές μέρες για να δούμε πώς πηγαίνει η επιδημία στη χώρα μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες τα τεστ ήταν λιγότερα και λιγότεροι πολίτες προσέρχονταν για να υποβληθούν λόγω εορτών», ανεβάζοντας κατακόρυφα το δείκτη της αγωνίας για τους επιστήμονες.
Συναγερμός για τα Φώτα
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι έλεγχοι των υφιστάμενων μέτρων από τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, με το ενδιαφέρον των Αρχών να επικεντρώνεται τώρα στην ημέρα των Θεοφανίων. Μολονότι έχει ανασταλεί η δυνατότητα καθαγιασμού των υδάτων και οι λειτουργίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά τις αντιδράσεις από πλευράς των κληρικών, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί για τους πιστούς τα Θεοφάνια με όλα τα μέτρα προστασίας που προέβλεπε η απόφαση της κυβέρνησης παραμονές των γιορτών. Μάλιστα, επιστολή με σχετικό αίτημα έχει αποστείλει προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας, με αφορμή και την απαγόρευση της εισόδου πιστών στους ναούς για τον εορτασμό των Φώτων.