Ο ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα θα συνεχίσει τη λειτουργία του μετά την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμισή του από ιδιώτες, καθώς ο εν λόγω σταθμός της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στο ενεργειακό σχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση.
Αυτό τόνισαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στις 14 Νοεμβρίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ειδικότερα στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα που δόθηκε σε διαβούλευση μέχρι και την 3η Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15.00, αναφέρεται ότι ο λιγνίτης από 33% σήμερα θα αποκλιμακωθεί το 2030 στο 17% όσον αφορά στην τελική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ στο 17% περιλαμβάνεται και το Αμύνταιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης (από ιδιώτες).
«Χρήσιμο» χαρακτήρισε το Αμύνταιο ο πρόεδρος της ΔΕΗ, γιατί πρέπει να εξαντληθεί και το κοίτασμα της Λακκιάς, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν 4 προτάσεις – προσφορές, από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, τον όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, την TERNA και την INTRAKAT για την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του σταθμού. Θα διενεργηθεί, πρόσθεσε, διαγωνισμός, τα αποτελέσματά του οποίου θα τα κρίνει ένας ανεξάρτητος οίκος προκειμένου να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου αλλά και την ενεργειακή του αναβάθμιση.
Αυστηρή κριτική άσκησε σε παρέμβασή του ο βουλευτής ΝΔ της Π.Ε. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, για ΑΗΣ Αμυνταίου και μετεγκαταστάσεις Αναργύρων, Βαλτονέρων και Αχλάδας του Ν. Φλώρινας. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι αν και γνώριζε εδώ και 3 χρόνια ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου λειτουργούσε με παράταση των ωρών λειτουργίας (17.500) δεν έκανε τίποτε και ζήτησε να πληροφορηθεί εάν θα υπάρξει το επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο κάποια πρωτοβουλία, με μια προκήρυξη για το πώς θα λειτουργήσει. Εάν δηλαδή θα το λειτουργήσει η ΔΕΗ, αν θα υπάρξει συνεργασία ιδιώτη με ΔΕΗ ή μόνο ιδιώτης για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του ΑΗΣ. «Γιατί αν δεν υπάρξει κάτι τους επόμενους μήνες σημαίνει ότι επαληθεύονται οι φήμες ότι θέλετε να απαλλαγείτε από το συγκεκριμένο πρόβλημα και να το μεταθέσετε στην επόμενη κυβέρνηση», όπως είπε.
Αντίστοιχους προβληματισμούς εκφράζουν και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, ευχόμενοι ο παραπάνω σχεδιασμός να μην είναι «ασκήσεις επί χάρτου». Λένε, δηλαδή, ότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον από ιδιώτες για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, αλλά η ΕΕ λέει ότι για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ρωτούν: «Που είναι η δεσμευτική συμφωνία; Θα υπάρξει δεσμευτική συμφωνία;»