Σε βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης της περιοχής.
Τη σχετική εισήγηση που παρουσίασε ο διευθυντής Περιβάλλοντος Δημήτρης Αλβανός ενέκρινε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Η εκπόνηση του σχεδίου δράσης ήρθε μετά από κοινή υπουργική απόφαση του 2011 για μέτρα βελτίωσης της ατμόσφαιρας σε συμμόρφωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας «για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρό αέρα για την Ευρώπη». Η Δυτική Μακεδονία επιλέχτηκε από τις πρώτες να συμμετέχει στο πρόγραμμα, λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Έτσι με απόφαση του προηγούμενου περιφερειάρχη συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, της Διεύθυνσης Υγείας, εκπροσώπους του Κέντρου Περιβάλλοντος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της ΔΕΗ Α.Ε.
Η ομάδα εργασίας συνεδρίασε κατά τακτά χρονικά διαστήματα και κατέληξε σε σχέδιο απόφασης λαμβάνοντας υπόψη:
1. Την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
2. Τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων μέτρων αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης
3. Την ανάγκη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού για τα έκτακτα επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μετά απ’ αυτό εισηγήθηκε την έγκριση του σχεδίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου μετά την υπογραφή της απόφασης από τον περιφερειάρχη, να αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για τη σχετική δημοσίευση. Στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται:
– Ο καθορισμός επιπέδων συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων για τη λήψη μέτρων.
– Ο καθορισμός των σταθμών ή των ομάδων σταθμών των οποίων οι μετρήσεις θα λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη μέτρων.
-Ο καθορισμός των σταδίων λήψης μέτρων σε συνάρτηση με τα επίπεδα συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρύπων και τις μετεωρολογικές προβλέψεις και του περιεχομένου του κάθε σταδίου.
-Ο καθορισμός των χωρικών ζωνών εφαρμογής των μέτρων σε συνάρτηση με τη θέση των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζουν υπερβάσεις και τις γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.
-Ο καθορισμός των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών και των διαδικασιών.
-Ο καθορισμός των απαιτούμενων ενεργειών σε περιπτώσεις διασυνοριακής ρύπανσης.
Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Αλβανός στην εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχει συστηματική συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος το οποίο έχει μία τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία και ικανό αριθμό σταθμών μέτρησης στην περιοχή. Σε περίπτωση περιβαλλοντικών επεισοδίων η επιτροπή θα εισηγείται και ο περιφερειάρχης θα αποφασίζει τη διακοπή βιομηχανικών δραστηριοτήτων ή τη μείωσή τους, καθώς και άλλα έκτακτα μέτρα, με σκοπό την προστασία των κατοίκων της περιοχής και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.