Καθήλωσε το ακροατήριο, στο ασφυκτικά γεμάτο, αμφιθέατρο του συλλόγου ποντίων Πτολεμαΐδας, η εμπεριστατωμένη ομιλία του στρατηγικού, αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη.
Για ένα δίωρο περίπου και με την χρήση προτζέκτορα, ο ομιλητής παρέθεσε πλειάδα στοιχείων για την ενσυνείδητη πολιτική εθνοκάθαρσης των Τούρκων από τον 19ο αιώνα με στόχο ένα κράτος, μία γλώσσα, ένα λαό.
Προηγουμένως ανέλυσε την Ιστορία της περιοχής από το 1100 προ Χριστού, με τον 1ο και 2ο αποικισμό των Ελλήνων στην Ανατολή, την Ανατολική (Βυζαντινή) αυτοκρατορία και την κατάκτηση από τους Τούρκους.
Με αδιάσειστα στοιχεία ο Σάββας Καλεντερίδης παρουσίασε τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων με έξαρση τους διωγμούς των Νεοτούρκων.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες κατεσφάγησαν, αρπάχθηκαν οι περιουσίες τους και 1,5 εκατομμύριο εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους με την λεγόμενη ανταλλαγή των πληθυσμών και τη συνθήκη της Λωζάνης.
Παράλληλα ο ομιλητής επέστησε την προσοχή του Ελληνικού Κράτους, λέγοντας ότι η γενοκτονία των Ελλήνων συνεχίζεται ως τις μέρες μας με την επεκτατική πολιτική και τις απειλές της Τουρκίας, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο στην Κύπρο και την Θράκη.
Εγκωμίασε ακόμη την περιοχή της Πτολεμαΐδας, ενθυμούμενος ότι από εδώ ξεκίνησαν οι αγώνες για ‘’Δικαίωμα στη μνήμη’’ και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Τόνισε ότι με την Ενότητα ήλθε η ομόφωνη αναγνώριση της Βουλής των Ελλήνων και ήδη αρκετά Κράτη αναγνωρίζουν το έγκλημα εις βάρος των Ποντίων.
Ζήτησε εγρήγορση του Ελληνισμού, έξαρση της εξωτερικής πολιτικής, συμμαχία με τους Αρμένιους, Ασσύριους και Κούρδους στον αγώνα για αναγνώριση της γενοκτονίας των λαών.
Καυτηρίασε επίσης την διαχρονική προσπάθεια υπονόμευσης αυτού του αγώνα από μερικούς ψευτοπροοδευτικούς, τύπου Ρεπούση, Φίλη και συμβούλων Γιαβρόγλου, ενώ ζήτησε ενίσχυση της διδασκαλίας στα σχολεία της ιστορίας μας η οποία δεν πρέπει να ξεχασθεί.
Οπωσδήποτε η χθεσινή ομιλία (Κυριακή απόγευμα) του Σάββα Καλλεντερίδη ήταν μνημειώδης και αποτελεί το καλύτερο επιστέγασμα των τετραήμερων εκδηλώσεων του συλλόγου Ποντίων, για την Γενοκτονία.
Εξαιρετικά ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η ομιλία του Καλλεντερίδη βιντεοσκοπήθηκε εξ ολοκλήρου και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Είναι μία χρήσιμη πράξη του συλλόγου Ποντίων, που καταγράφει όλες τις εκδηλώσεις του, κρατώντας ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο μπορούν όλοι να ανατρέχουν.
Την ίδια ημέρα και προ της ομιλίας, εμφανίσθηκε η πολυμελής χορωδία του συλλόγου Ποντίων, που απέδωσε 4 πένθιμα τραγούδια, ενώ υπήρχε και παρέμβαση από τον Γιώργο Πετρίδη, που αναφέρθηκε σε προσωπικά βιώματα των επιζώντων γονέων του, από τους διωγμούς στην περιοχή ΕΠΕΣ του Πόντου.
Ομολογουμένως, ο σύλλογος Ποντίων τίμησε κατά τον καλύτερο τρόπο την ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων με τις επιτυχημένες τετραήμερες εκδηλώσεις του.
Επιπρόσθετα αξίζει να αναφέρουμε και την προβολή – το βράδυ του Σαββάτου – Ντοκιμαντέρ πλήθους στοιχείων για την γενοκτονία των ποντίων, καθώς και τον σχολιασμό της από τον επίκουρο καθηγητή Θεοφάνη Μαλκίδη που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.