Την ανησυχία του για το μέλλον της ΔΕΗ και της περιοχής μας, για τη «δυσμενή» όπως τη χαρακτηρίζει εξέλιξη με την ένταξη της ΔΕΗ στο υπερταμείο, εκφράζει ο Σάββας Ζαμανίδης τόσο με την ιδιότητα του δημάρχου Εορδαίας όσο και ως πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και τονίζει την ανάγκη να αντιδράσει σύσσωμη η περιοχή μαζί με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Δυτικής Μακεδονίας.
«Η ένταξη της ΔΕΗ στο υπερταμείο σημαίνει πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και υποθηκεύει τόσο την ίδια τη ΔΕΗ όσο και την περιοχή μας, ιδιαίτερα που ως περιοχή έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα με τη ΔΕΗ», δήλωσε στο e-ptolemeos.gr ο Σ. Ζαμανίδης.
Ανέφερε ειδικότερα ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την περιοχή. «Μάς ανησυχεί η εξέλιξη με το υπερταμείο, καθώς υπάρχουν ανοιχτά μια σειρά ζητήματα με τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, με τις τηλεθερμάνσεις αλλά και με το θέμα της επαναπόδοσης εδαφών στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα οι διεκδίκησή μας για επαναπόδοση εδαφών που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ κινδυνεύουν περισσότερο καθώς το υπερταμείο έχει στόχο να αξιοποιήσει την περιουσία των ΔΕΚΟ που εντάσσονται σ’ αυτό».
Ο κ. Ζαμανίδης επισήμανε ότι «εμείς είμαστε και ήμασταν αντίθετοι σε όλες τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που με διάφορες μεθοδεύσεις επιχείρησαν χρόνια τώρα να περάσουν όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως με τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ”, την παραχώρηση του 17% των μετοχών της επιχείρησης στο ΤΑΙΠΕΔ και τώρα με την μεταφορά του 34% της ΔΕΗ στο υπερταμείο. Είμαστε σταθερά αντίθετοι στην εξέλιξη αυτή και πρέπει να αντιδράσει η περιοχή και μάλιστα συντονισμένα. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της επιχείρησης και των συνδικάτων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή για να εκφραστεί η αντίδραση όλης της κοινωνίας και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες αυτές. Θα είμαστε μπροστά σε κάθε αγώνα, μαζί με όλους τους φορείς και τους εργαζόμενους της περιοχής. Εμείς θέλουμε μια ΔΕΗ Δημόσια με κοινωνικό χαρακτήρα, μια ΔΕΗ που θα δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο στην περιοχή μας και όχι μια διπρόσωπη ΔΕΗ απέναντι στις διεκδικήσεις μιας περιοχής που συνέβαλλε τα μέγιστα εδώ και 60 χρόνια για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας και της εθνικής μας οικονομίας».