Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Σταύρο Κωνσταντινίδη – Πολιτικό Μηχανικό – Συγκοινωνιολόγο, ο οποίος έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης για πολύ μεγάλους φορείς και έχει σχέση και με την περιοχή.
Η συζήτηση έγινε για τις μεταφορές, συγκοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως στην επαρχία, όπου αρκετά πράγματα έπρεπε να είναι καλύτερα. Εξήγησε τι είναι η έννοια της βιώσιμης κινητικότητας και ουσιαστικά νοηματοδοτεί τη κίνηση των πολιτών μέσα στα αστικά κέντρα με τρόπο οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα. Ουσιαστικά, δίνεται έμφαση στις μετακινήσεις με τα πόδια, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι με το αυτοκίνητο, το οποίο μεγεθύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, δημιουργώντας ασφυξία.
«Οι πόλεις όπως είναι η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη, έχουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, αντί να καλυφθούν από τα αυτοκίνητα, να δώσουν ευκολότερα διεξόδους, από ό,τι οι μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα τόνισε πως ένας ποδηλατόδρομος μπορεί να λειτουργήσει περίφημα στην Πτολεμαΐδα, ως επίπεδη πόλη, ακόμη και στην Κοζάνη. Αντίστοιχες πόλεις μεγεθών με αυτές στη Γερμανία, τόνισε, μπορούν να δώσουν το παράδειγμα.
Ζητούμενο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας σε ζητήματα συλλογικής ευθύνης, τόνισε, μιλώντας για προβλήματα καθημερινότητας και κυκλοφοριακού, όπως το παρκάρισμα στην Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες οδηγοί στο εξωτερικό προσαρμόζονται: «Το περιβάλλον και η πολιτεία δίνουν το πλαίσιο στους οδηγούς για το πώς θα συμπεριφερθούν», σημείωσε ακόμη.
Η κυκλοφοριακή παιδεία πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, είπε επίσης, όπως και να υπάρχουν διαβάσεις πεζών, και να γίνει βίωμα του κόσμου, σημείωσε. Για τη μη χρήση των μέσων μεταφοράς από τους πολίτες, ο ίδιος απάντησε πως η πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, συμπληρώνοντας πως το ΙΧ αποτέλεσε status symbol το ’80 και το ’90. Αντίθετα στην Ευρώπη, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ξεκινώντας από το τρένο και τα λεωφορεία, μπορούν να σας πάνε παντού, με ακρίβεια λεπτού.
Ο θεσμός των ΚΤΕΛ στην περιφέρεια έκανε μεγάλα άλματα, τόνισε επίσης, λέγοντας πως το σύστημα καταφέρνει να δημιουργεί καλή ποιότητα στη μετακίνηση των επιβατών. Εντός ενός έτους πιθανώς να κινηθεί και το κομμάτι της απελευθέρωσης των μεταφορών, από ιδιώτες, μετά από σχετική κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερωτηθείς αν είναι υπέρ των παρκόμετρων για τα κέντρα των πόλεων, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση, ακόμη και μικρή. Στην Πτολεμαΐδα λ.χ. υπήρχαν παρκόμετρα αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. «Σε μια πόλη όπως η Πτολεμαΐδα ή άλλες πόλεις με τουριστικές πιέσεις, αν όλες οι θέσεις είναι κατειλημμένες από καταστηματάρχες και εργαζόμενους, τότε δεν υπάρχουν θέσεις να παρκάρουν επισκέπτες», σημείωσε, λέγοντας πως ακόμη και οι θέσεις μπροστά από μαγαζιά μπορούν να γίνουν ελεγχόμενες με σύγχρονα συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω κινητών.
Πέρα από την υποτίμηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναφέρθηκε και στην υποτίμηση που έγινε στο τρένο, σε αντιδιαστολή με την Ευρώπη όπου ο πολίτης εκεί σκέφτεται να μετακινηθεί με τρένο. «Το τρένο δένει το σύστημα των εμπορικών μεταφορών με τα λιμάνια», προσέθεσε, λέγοντας πως η Ελλάδα τα έχει κάνει «μαντάρα» στο θέμα του σιδηροδρόμου. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια, με τον ίδιο να λέει πως «χρειάζεται επανάσταση στην αναδιάρθρωση όλου του σιδηροδρομικού συστήματος», κατέληξε, λέγοντας πως χρειάζεται να γίνει αυτή η συζήτηση στη χώρα μας.