Οι Proud Farmers από την Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, καταφέρνουν για μία ακόμη φορά να μας εντυπωσιάσουν, καθώς μετά την καινοτόμο Θερμοκοιτίδα Αιγοπροβατοτρόφων, είναι έτοιμοι για την παραγωγή ….πρόβειου, μάλλινου λιπάσματος, ενός λιπάσματος βιολογικού, βιοδιασπώμενου, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο λίπασμα που θα παράγεται σε μορφή πέλετ από μαλλί προβάτων, έχει ήδη δοκιμαστικά και επιτυχημένα παραχθεί για τους Proud Farmers, από 100% ελληνικό προϊόν, στις εγκαταστάσεις Αυστριακής εταιρείας. Η ομάδα των πέντε Proud Farmers, έχει ήδη σκανάρει την αγορά για τον μηχανικό εξοπλισμό της παραγωγικής γραμμής που θα στήσει στην Κοζάνη, έχει ετοιμάσει τις συσκευασίες και σε τούτη τη φάση καταρτίζει και το φάκελο προκειμένου η επένδυση των περίπου 500.000 ευρώ που θα πραγματοποιήσει, να ενταχθεί στο «Μεταποίηση- Εφοδιαστική Αλυσίδα», του νέου αναπτυξιακού 4887/2022.
Το νέο εγχείρημα- μαλλί για λίπασμα
«Όλα άρχισαν περίπου ένα χρόνο πριν, όταν ξεκινήσαμε να προβληματιζόμαστε σχετικά με τις χρήσεις του πρόβειου μαλλιού, το οποίο στον μεγαλύτερο βαθμό πετιέται.
«Είμαστε σίγουροι πως έχουμε ένα πλούτο στα χέρια μας που μένει αναξιοποίητος κι’ ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι για αυτό. Έτσι», είπε ο κ. Κολτσίδας, «ξεκινήσαμε τις επαφές μας με όσους θεωρούσαμε πως μπορούσαν να μας κατευθύνουν. Αρχικά μοιραστήκαμε τον προβληματισμό μας με το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής με έδρα το Ηράκλειο, του οποίου είμαστε ιδρυτικά μέλη και μαζί αρχίσαμε μια διερευνητική πορεία στον χώρο.
«Η χρήση του μαλλιού έχει τεράστιο εύρος στην παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων, από λίπασμα, μονωτικό υλικό, μέχρι είδη για το σπίτι , αλλά φυσικά και είδη ρουχισμού. Η παραγωγή του καθενός από αυτά τα πολλά προϊόντα, προϋποθέτει τεχνογνωσία και υποδομές. Εμείς, σαν Proud Farm, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την παραγωγή λιπάσματος καθώς για να χρησιμοποιηθεί το μαλλί για νήμα , θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι κουρείς, ώστε κατά την θερινή κουρά των προβάτων, να γίνεται η διαλογή προκειμένου να υπάρχει ποιοτικό μαλλί για περαιτέρω επεξεργασία. Έτσι, κάνουμε το πρώτο βήμα για την παραγωγή λιπάσματος, το οποίο θα μας φέρει σίγουρα στο επόμενο».
Η νέα αυτή προσπάθεια των Proud Farmers της Κοζάνης, βασίζεται σε ένα προϊόν που έχει ήδη δοκιμαστεί και εφαρμόζεται με επιτυχία από καλλιεργητές σε Γερμανία, Αυστρία και Νορβηγία.
«Το λίπασμά μας είναι βιολογικό και θα παράγεται από 100% Ελληνικό πρόβειο μαλλί. Είναι ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους καλλιέργεια», τόνισε και εξήγησε ο κ. Κολτσίδας:
«Το λίπασμα από μαλλί προβάτων είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει την δυνατότητα να συγκρατεί το νερό επειδή διογκώνεται, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο πότισμα των καλλιεργειών, έως και 30%, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται καλύτερη δομή του εδάφους. Για το συγκεκριμένο λίπασμα, απαιτείται μόνο μια εφαρμογή, ανά έξι μήνες, καθώς τα συστατικά του απελευθερώνονται με αργό ρυθμό. Είναι επίσης 100% βιοδιασπώμενο. Το βιολογικό λίπασμα από πρόβειο μαλλί αποτελεί προϊόν 100% κυκλικής οικονομίας».
Οι Proud Farmers, πιστεύουν ότι το επενδυτικό τους σχέδιο θα ενταχθεί στο καθεστώς «Μεταποίηση» του νέου αναπτυξιακού, μέσω του οποίου μπορεί να τύχει επιδότησης έως και 70%.
Πιο κοντά η Θερμοκοιτίδα Αιγοπροβατοτροφίας
Πιο κοντά στην υλοποίησή του , βρίσκεται το πρώτο καινοτόμο project της Ομάδας, η «Proud Farm Θερμοκοιτίδα Γαλακτοπαραγωγού Αιγοπροβατοτροφίας».
Οι πέντε Proud Farmers – δηλαδή οι Νίκος Κολτσίδας, Στάθης Πασχαλίδης, Μαρία Νίκου, Χαράλαμπος Τσανακτσίδης και Παναγιώτα Πασχαλίδου- αφού δέσμευσαν για τη Θερμοκοιτίδα τα 30.000 δολάρια, το χρηματικό έπαθλο της βράβευσής τους από το The Hellenic Initiative, τώρα περιμένουν τα κεφάλαια του Αναπτυξιακού αλλά και του Μέτρου 16 του Ε.Π. του ΥΠΑΑΤ, για προχωρήσουν σε επαφές με Τράπεζες, να εξασφαλίσουν συγχρηματοδότηση και να βάλουν μπροστά τη δημιουργία της Θερμοκοιτίδας.
Όπως είπε ο κ. Κολτσίδας, η πρόταση για την πιλοτική Θερμοκοιτίδα εντάχθηκε πριν ένα μήνα στον αναπτυξιακό για το ποσό των 700.000 ευρώ, με το οποίο θα καλυφθεί το κατασκευαστικό μέρος και η προμήθεια του εξοπλισμού. Μέσα στον Σεπτέμβριο, αναμένεται και η έγκριση της υπαγωγής στο Μέτρο 16, με το ποσό των 450.000 ευρώ, κεφάλαια που θα καλύψουν όλες τις δαπάνες και τους φορείς που εμπλέκονται στο project και θα υποστηρίξουν για τρία χρόνια, τους νέους κτηνοτρόφους, που θα ενταχθούν στην Θερμοκοιτίδα.
Με την εξασφάλιση της συγχρηματοδότησης του project, η Θερμοκοιτίδα θα είναι έτοιμοι σε ένα χρόνο, για να δεχθεί τους πρώτους κτηνοτρόφους και 300 πρόβατα, 100 στην κάθε πιλοτική φάρμα.
-Οι Proud Farmers θα συμμετέχουν στην 86η ΔΕΘ, από 14 έως 18 Σεπτεμβρίου. Θα βρίσκονται στο ισόγειο του περιπτέρου 7, stand 3Α-18, στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece, όπου και θα παρουσιάζουν το νέο καινοτόμο προϊόν τους.
Πηγή GrTimes