Καρυπίδης: «Όσο η Φλώρινα δεν έχει κάθετο άξονα δεν μπορούμε να συζητάμε για το τούνελ της Κλεισούρας»
Το μεγάλο έργο της Σήραγγας της Κλεισούρας συζητιέται στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης, μετά από εισήγηση της περιφερειακής αρχής, που θέλει να το προχωρήσει, ωστόσο το έργο συναντάει διαφωνίες από την αντιπολίτευση, με τους κ.κ. Ζεμπιλιάδου και Καρυπίδη να τονίζουν πως δεν πρέπει να ξοδευτεί το σύνολο του ΠΕΠ της περιφέρειας για το εν λόγο έργο. Όπως τονίστηκε από την περιφερειακή αρχή, ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Εορδαία, το Αμύνταιο και την Καστοριά, με πολλά οφέλη και για τις τρεις περιοχές.
«Υπάρχει η πολιτική βούληση για αυτό και παίρνουμε απόφαση περιφερειακού συμβουλίου και πιστεύω ότι από αυτό το έργο θα ωφεληθεί όλη η περιφέρεια. Θα λάβουμε απόφαση να εντάξουμε το έργο στον άξονα 7 της πρόσκλησης που θα βγάλει η περιφερειακή αρχή, μέσω μιας μελέτης που θα φέρει ένα έργο ύψους 70 εκ. ευρώ. Η μελέτη στοίχησε 2.400.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε το 2012 από το προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος που είναι και ο εισηγητής.
Η σήραγγα Κλεισούρας, με βάση τον αντιπεριφερειάρχη, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, συνδέοντας τον οδικό άξονα Κορομηλιά Κρυσταλλοπηγή αλλά και το κομμάτι Νίκη – ΦΥΡΟΜ. Θα ενώσει τρεις διαφορετικές περιοχές, την Καστοριά, την Εορδαία και το Αμύνταιο με τη Φλώρινα και την Κοζάνη, κάνοντας επίσης ασφαλέστερη μεταφορά εμπορευμάτων, πιο ασφαλή πρόσβαση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο , ενώ θα δώσει τουριστική ώθηση στην περιοχή, κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καστοριάς.
Ο κ. Σαββόπουλος ζήτησε ομόφωνη απόφαση για ένα μεγάλο έργο που θα ωφελήσει την περιοχή, με τον ίδιο να απαντάει πως πρόκειται για σημαντική παρέμβαση 10.5 χιλιομέτρων και 1362 μέτρων μήκους σήραγγας. Διευκρίνισε ότι ο άξονας 7 έχει 53 εκ. ευρώ και δεν υπάρχει άλλη ώριμη μελέτη και το έργο εφόσον γίνει θα είναι ανταποδοτικό για όλη την περιοχή. Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, θα χρειαστεί ο φάκελος του να περάσει από την ΕΕ από τις Βρυξέλλες, κάτι που απαιτεί από 3-9 μήνες. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σαββόπουλος, του χρόνου τέτοιο καιρό ίσως και πιο σύντομα θα δημοπρατηθεί, ενώ ο χρόνος κατασκευής είναι 28-32 μήνες εφόσον συμβατοποιηθεί και βρεθεί ανάδοχος εταιρεία.
“Πρόχειρη εισήγηση και βεβιασμένη”
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό θέμα γιατί αν δοθεί «πράσινο φως» θα δεσμεύσει το σύνολο των πόρων της περιφέρειας για οδικά έργα στο ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα χαρακτήρισε την εισήγηση πρόχειρη και βεβιασμένη που προκάλεσε δυσάρεστα διλλήματα που δεν είναι της στιγμής. Η ίδια έθεσε επίσης, δύο ερωτήματα στην περιφερειακή αρχή: Πριν φέρει ένα τόσο σοβαρό θέμα ποιες είναι οι προτεραιότητές της, αν είναι να συνδέσει δύο περιοχές της σε ύφεση είναι κάτι καλό και αν προτεραιότητά της είναι η εξωστρέφεια, τότε η ίδια είπε ότι δεν καταλαβαίνει την επιλογή αυτή. «Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, είμαστε μπροστά στην αναθεώρηση του ΠΕΠ και πρέπει να δούμε αν είναι προτεραιότητά της η σήραγγα της Κλεισούρας ή να βελτιώσουμε το αεροδρόμιο, Αν αποφασίσουμε ότι ποιο σημαντικό από το αεροδρομιο, το ΒΙΟΜΑ, τις αναπλάσεις, είναι η σύνδεση με την Πτολεμαΐδα, ότε να το ξέρουμε πριν ψηφίζουμε. Ψηφίζουμε για 70 εκ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Καρυπίδης: «Όσο η Φλώρινα δεν έχει κάθετο άξονα δεν μπορούμε να συζητάμε για το τούνελ της Κλεισούρας»
Ο κ. Καρυπίδης τόνισε πως πρώτιστη προτεραιότητα είναι αυτή τη στιγμή ο Ε65, δεύτερη προτεραιότητα ο κάθετος άξονας Φλώρινα – Εγνατία Οδός και μετά άλλα έργα. «Πρέπει να ιεραρχούμε τις ανάγκες και να βάζουμε σωστές προτεραιότητες, να δώσουμε πρόσβαση στην Φλώρινα στην Εγνατία Οδό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην περιφερειάρχης. Επίσης είπε για το έργο ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, από την Πτολεμαΐδα στο Ξινό Νερό και το δεύτερο κομμάτι. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Όσο η Φλώρινα δεν έχει κάθετο άξονα δεν μπορούμε να συζητάμε για το τούνελ της Κλεισούρας», κατέληξε. Επίσης, επεσήμανε ότι η μελέτη έχει τεχνικά προβλήματα, έχει κλίση 8% που δεν επιλέξιμη και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ τόνισε πως ο δρόμος δεν θα είναι βιώσιμος, ενώ και η ΔΜ δεν μπορεί να δεσμεύσει το συνολικό ποσό του ΠΕΠ για το έργο. Ζήτησε, μαλιστα, να το ξανασκεφτεί η περιφερειακή αρχή.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε η αναλυτική παρουσίαση της τεχνικής περιγραφής του έργου , όπου τονίστηκε πως η πρόβλεψη είναι να κινούνται καθημερινά στο δρόμο περί τα 1500 αυτοκίνητα.
Ο κ. Χαστάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε πως η συζήτηση αφορά σε σχεδιασμούς γενικότερους, οικονομικούς, γεωστρατηγικούς, λέγοντας πως δεσμεύονται πολλά χρήματα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Κυριακίδου εξέφρασε την ανησυχία του πληθυσμού της Καστοριάς αλλά και της Εορδαίας και του Αμυνταίου για το έργο, ζητώντας να υπάρχει περιφερειακή συνείδηση. Επιστολή για το θέμα απέστειλε και ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ζητώντας να εγκριθεί το έργο. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΣ Καστοριάς, ζητώντας επίσης να υλοποιηθεί. Όμοια και η θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς. Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης, τόνισε πως ήταν από τους πρώτους που έθεσε το θέμα, από την πρότερη θητεία του στην αυτοδιοίκηση. Επίσης, τόνισε πως έχουν γίνει πολλές διακομιδές από την Καστοριά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, λέγοντας ότι την τελευταία 5ετία νοσηλεύθηκαν 1860 άτομα , χωρίς να καταγράφονται όσοι πέρασαν από τα ΤΕΠ, όσοι μετέβησαν στην ογκολογική. «Το όφελος της υγείας δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο», είπε χαρακτηριστικά.
Β.Σ. – Ζ.Π.