Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > «Κοζάνη τόπος να ζεις»: Για 15 ημέρες ακόμη το Ερωτηματολόγιο «βαρόμετρο γνώμης» για τη Δίκαιη Μετάβαση – Οι πρώτες απαντήσεις των πολιτών

«Κοζάνη τόπος να ζεις»: Για 15 ημέρες ακόμη το Ερωτηματολόγιο «βαρόμετρο γνώμης» για τη Δίκαιη Μετάβαση – Οι πρώτες απαντήσεις των πολιτών

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ένα ερωτηματολόγιο που σαν στόχο έχει να δώσει βήμα σε όσους ζουν στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να εκφράσουν γνώμη για την απολιγνιτοποίηση, κυκλοφόρησε την Κυριακή από τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις».

Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο για 16 συνολικά ημέρες και μέσα σε 24 ώρες στον αέρα υπεβλήθησαν 472 ερωτηματολόγια από τα οποία 465 είναι έγκυρα (7 είναι διπλοεγγραφές και ψευδώνυμα).

Όπως τονίζει η ανακοίνωση της δημοτικής Κίνησης για το Βαρόμετρο (βρείτε το εδώ www.varometro-gnomi.org): «Γιατί η μετάβαση θα είναι δίκαιη μόνο αν συμφωνεί με την γνώμη μας. Ο διάλογος ξεκίνησε…Η Δυτική Μακεδονία έχει ηχηρή φωνή. Τις επόμενες 15 ημέρες αυτή η φωνή θα ακούγεται όλο και πιο δυνατά».

Στις ερωτήσεις του Βαρόμετρου, κανείς ερωτάται κατά πόσο είναι ενημερωμένος για τη Δίκαιη Μετάβαση, με τους μισούς όσων απάντησαν κατά το πρώτο 24ωρο, να δηλώνουν «λίγο» ενημερωμένοι και τη συντριπτική πλειοψηφία να θέλουν να ενημερωθούν περισσότερο. Το 78% έκρινε πως οι επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή θα είναι αρνητικές, ενώ σχεδόν το 90%-συνολικά- εκτιμά πως η κατάσταση στην περιοχή θα είναι «χειρότερα» και «πολύ χειρότερα» μετά το 2023.
Τα ζητήματα που φαίνεται πως προκρίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες είναι η ανεργία, η υποβάθμιση της περιοχής και των περιουσιών, η ερημοποίηση της περιοχής, ενώ υψηλά είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι τηλεθερμάνσεις.
Πάνω από το 70% εκτιμά πως οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν  τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις για τα νερά και τα εδάφη στη Δ. Μακεδονία, ενώ το 87% όσων απάντησαν ήδη πιστεύουν πως η ΔΕΗ πρέπει να προβεί στις αποκαταστάσεις αυτές. Το 83% πιστεύει ότι στον υφιστάμενο σχεδιασμό δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες της κοινωνίας. Η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά πως στην αξιοποίηση των εδαφών και στον σχεδιασμό πρέπει να συμμετέχουν η αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατασκευής του δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου για Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά με συνολικού προϋπολογισμού 22,8 εκ. ευρώ

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε την ένταξη της Πράξης «Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου», ...