ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ
Το ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ παρουσιάζει στο κοινό της περιοχής μας την θεατρική παράσταση ΗΛΕΚΤΡΑ γραμμένη από τον Γερμανό συγγραφέα Ούγκο Φον Χόφμανσταλ. Το έργο ακολουθεί την διαδρομή της μυθικής κόρης του Αγαμέμνονα, της Ηλέκτρας και ο συγγραφέας ιχνηλατώντας πάνω στον μύθο, παρουσιάζει την δική του εκδοχή.
Η Ηλέκτρα ξεκινά με απόλυτα θετικά κίνητρα, πίστη στον πατέρα, τον Αγαμέμνονα, διατήρηση της μνήμης του, τιμωρία των ενόχων, μένει σταθερή, δεν αλλάζει. Αυτή η απόλυτη στάση της όμως την απομονώνει, την αποκλείει από την ανθρώπινη κοινότητα, (μια κοινότητα εθισμένη να ακολουθεί πάντα τον δυνατό), την οδηγεί σε επανάληψη ανυπόφορων θρήνων, τέλματος, οραμάτων εκδίκησης. Στο τέλος, χάνει τα νήματα που την συνδέουν με την πραγματικότητα, χάνει την ύπαρξη της.
Το έργο γράφτηκε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Αρχές του 20ου αιώνα και ήδη οι ιδέες του Μαρξ έχουν εξαπλωθεί, ενώ εμφανίζονται δυο εμβληματικές φυσιογνωμίες, ο Νίτσε με τον Υπεράνθρωπο του και ο Φρόιντ με την ερμηνεία των ονείρων. Ο πλανήτης και κυρίως η Ευρώπη, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πιο αιματοβαμμένο αιώνα, με δύο παγκόσμιους πολέμους που άφησαν πίσω εκατομμύρια νεκρούς, ανάπηρους και συντρίμμια, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν νέα, όλο και πιο φονικά, όπλα. Ήδη, ζούμε το τέλος των αυτοκρατοριών και την αρχή των κρατών υπερδυνάμεων, ο πλανήτης ζει έναν ψυχρό πόλεμο και την διεκδίκηση της ηγεμονίας από νέες δυνάμεις.
Ο κόσμος λοιπόν αλλάζει κι ο συγγραφέας το αφουγκράζεται. Κι όχι μόνο το αφουγκράζεται αλλά προφητεύει και το μέλλον του. Στο έργο του ΗΛΕΚΤΡΑ αναδεικνύει αυτή την ανεξέλεγκτη, παράλογη και ασταμάτητη βία, με όλο το ψυχολογικό υπόβαθρό της, χωρίς να εξαιρεί κανέναν από τους ήρωες του. Προαναγγέλλει την εκατόμβη εκατομμυρίων νεκρών από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Οι ήρωες, σύγχρονοι εκφραστές αυτής της βίας, διακατέχονται από την ατομική θεώρηση των πραγμάτων, μια μανία για την εξουσία και μια ουτοπική ερμηνεία της ευτυχίας. Δεν είναι γενναίοι, κανείς δεν είναι γενναίος κι όμως όλοι προσπαθούν να κρύψουν το γέννημα του αιώνα μας: Τον φόβο. Αυτός τους οδηγεί στην μοναξιά, στο ψυχαναλυτικό κρεβάτι, στην βία, στα αδιέξοδα και τα γεγονότα εξελίσσονται με έναν τρόπο συγκλονιστικό.
Η μετάφραση του έργου είναι της Αναστασίας Αντωνοπούλου και η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μπαμπίλα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Βενετία Νάση και η μουσική και η μουσική διδασκαλία της παράστασης είναι του Λάζαρου Τσαβδαρίδη.
Στον ρόλο της Ηλέκτρας η Καλλιόπη Ζιώγου. Οι υπόλοιποι ρόλοι ενσαρκώνονται από τους: Βάσια Σιδηροπούλου , Σοφία Μπρατσιώτη, Τάσος Αντωναρίδη, Τάσος Ανδρεάδη, Σοφία Χαλαϊδοπούλου και Γεωργία Σπανούλη. Στους ρόλους των υπηρετριών και του χορού: Αλίκη Θεοδωρίδου, Ευγενία Κατσάλη, Κατερίνα Ζησιού, Μαρία Μπανιά, Πέννυ Κατωτοικίδου, Μένια Ρώμα και Σοφία Μπαλτζή.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Χειριστής Φωτισμών: Κώστας Φίλιος, Κατασκευή σκηνικών: Λάζαρος Κωτσίδης, Μακιγιάζ: Ευαγγελία Ζαρκάδα – Βάσια Καπετάνου και οι σπουδάστριες από το Γ΄εξάμηνο του τμήματος Αισθητικής Δ.Ι.Ε.Κ., Φωτογραφίες: Στέλλα Κουρτζόγλου – Νίκος Λόφτσαλης, Φωτογραφία αφίσας: Χρήστος Τοψαχαλίδης, Κατασκευή κοστουμιών: Στέλλα Ανδρονικίδου
Η παράσταση παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ. Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στρις 9 μ.μ, ενώ την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου οι παραστάσεις είναι δύο, στις 6.30 μ.μ. και στις 9 μ.μ.
Τέλος, θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις στην περίοδο των γιορτών στην αίθουσα του ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (Κ. Φούφα & Καλλιπόλεως), το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ.. Οι παραστάσεις αυτές είναι ενταγμένες στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας. Ειδικά γι’ αυτές τις δύο παραστάσεις θα κρατούνται θέσεις στα τηλέφωνα: 2463505959 και 6986617999.