Σημαντική είναι η συνδρομή των πυροσβεστών της Δυτικής Μακεδονίας στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει το φετινό καλοκαίρι στην πατρίδα μας. Μάλιστα, πυροσβεστικά πληρώματα αλλά και οχήματα έχει χρειαστεί να παράσχουν βοήθεια σε συναδέλφους τους για την κατάσβεση πυρκαγιών, τόσο στη Νότια Ελλάδα, την Αττική αλλά και πρόσφατα, στον Έβρο.
«Οι δυνάμεις δεν επαρκούν για αυτό και υπάρχουν μετακινήσεις συναδέλφων και από την περιοχή μας», τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δ. Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανδρεόπουλος. Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά πως το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται ενίσχυση και σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε οχήματα, σημειώνοντας ότι τα τελευταία έτη, ιδίως, αλλά και εφέτος συγκεκριμένα έχουν ξεσπάσει στη χώρα μεγάλες πυρκαγιές, για αυτό και πυροσβέστες από τη Δυτική Μακεδονία συνδράμουν όχι μόνο σε όμορους νομούς αλλά και πιο μακριά: Πάτρα, Πύργο, Ηλεία, Πόρτο Γερμενό, αλλά και πρόσφατα στη μεγάλη πυρκαγιά στη Δαδιά.
Σήμερα στην πυρκαγιά που είναι ακόμη σε εξέλιξη στο δάσος της Δαδιάς συνδράμουν περί τους 40 πυροσβέστες (είχαν φτάσει τους 45), ενώ ήδη μετέβησαν και νέα πληρώματα για αλλαγές. Αυτό σημαίνει 90 πυροσβέστες σύνολο από τη Δ. Μακεδονία, δηλαδή, το 20% των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής. Επιπρόσθετα, στη μάχη της πυρκαγιάς στον Έβρο έχουν ριχτεί και πάνω από 10 υδροφόρες από τη Δ. Μακεδονία (αριθμός που ήταν μεγαλύτερος κατά δύο – τρία οχήματα ακόμη).
Το υπόλοιπο έμψυχο δυναμικό της πυροσβεστικής στη Δ. Μακεδονία μένει πίσω σε ετοιμότητα, ανά πάσα ώρα και στιγμή, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο, με τον κ. Ανδρεόπουλο να σημειώνει πως οι πυροσβέστες συνδράμουν πάντα όπου χρειάζεται καθώς «δεν θα αφήσουμε ποτέ ακάλυπτους συναδέλφους αλλά και τους συμπολίτες μας».
Το εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι αυτό της κάλυψης των κενών σε έμψυχο δυναμικό, με μάχιμους πυροσβέστες, με το Αρχηγείο του Π.Σ. να τοποθετεί τα κενά πανελλαδικά σε 3.500 και ένα ποσοστό 5% εξ αυτών να αντιστοιχεί στην περιοχή.
«Η Πυροσβεστική, όμως, δεν είναι μόνο τα δασικά συμβάντα και οι πυρκαγιές, είναι τα τροχαία, οι απεγκλωβισμοί, οι φωτιές κ.α.», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη κάλυψης των κενών που υπάρχουν, ιδίως σε μια περιφέρεια σαν τη Δυτική Μακεδονία όπου όπως ο ίδιος τονίζει, ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών έχει ανέβει στα 46 με 47 έτη.
«Ανάγκη για 200 προσλήψεις στην περιοχή»
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα που υπάρχει, χρειάζονται στη Δ. Μακεδονία περί τα 200 άτομα, προκειμένου να παρέχεται τέλεια κάλυψη και να ενισχυθούν όλες οι δομές, ώστε να προστεθούν στους περίπου 500 πυροσβέστες που υπηρετούν σήμερα στην περιφέρεια.
Ένα ζήτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι η χρονοβόρα διαδικασία κάλυψης θέσεων μέσω της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου μόνο η εκπαίδευση είναι 4ετής, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και αρκετές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και στην περιοχή.
Να τονιστεί, πως, εφέτος έγιναν επιπρόσθετα 500 προσλήψεις στα αερομεταφερόμενα τμήματα δασοπυρόσβεσης, ωστόσο καμία εξ αυτών των θέσεων δεν αφορούσε στη Δ. Μακεδονία.
Οι 3.500 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν, εκτιμά ο κ. Ανδρεόπουλος, θα καλυφθούν μέσα στην επόμενη τριετία με πενταετία, ενώ το ζητούμενο είναι να μπουν «άμεσα κόσμος στο πεδίο της μάχης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Ένα θέμα που θέτει ο ίδιος, επίσης, είναι και η ανάγκη ενίσχυσης με δασικά οχήματα, καθώς αυτά που υπάρχουν στη Δ. Μακεδονίας είναι …40 ετών (οχήματα που ο Στρατός έχει αποσύρει). Σε μια δασική πυρκαγιά, μάλιστα, όταν χρειαστεί να φύγει πλήρωμα από τη Δ. Μακεδονία προς άλλη περιοχή της χώρας, στέλνονται τα πιο καινούρια οχήματα, ως αποτέλεσμα να μένουν πίσω τα παλαιότερα.
Τέλος, ένα ακόμη ζήτημα που θέτει ο κ. Ανδρεόπουλος είναι η πολιτεία να αντιμετωπίζει τους πυροσβέστες σαν επαγγελματίες πυροσβέστες με κονδύλιο στην πρόληψη και όταν φεύγουν μακριά από την περιοχή τους, να υπάρχει εξασφαλισμένη η κατάλληλη διαμονή, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με όχι καλές συνθήκες διαμονής. Τέλος, θέτει και το ζήτημα ένταξης των πυροσβεστών στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.