Σάρκα και οστά παίρνει ένα χρόνιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος της Εορδαίας και της ευρύτερης περιοχής, για τη δημιουργία δομών για τη φιλοξενία μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων με αναπηρία, καθώς εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 (Σ.Ε.Σ.) η πράξη «Κατασκευή χώρων Κέντρου Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση στο Δήμο Εορδαίας».
Το πράσινο φως για την κατασκευή του έργου αυτού που αποτελεί επιτακτικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος για πάνω από 20 χρόνια, έδωσε η υπογραφή της πράξης του έργου από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καυρπίδη, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.712.877,67 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Την αποδοχή της πράξης του έργου ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας στην αποψινή του συνεδρίαση. Μάλιστα ο Δήμαρχος, Σάββας Ζαμανίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι ευοδώθηκε η σκληρή μάχη που δόθηκε από τη δημοτική αρχή για να ενταχθεί το έργο στο ΣΕΣ.
Οι δομές αυτές θα στεγαστούν στο κτήριο που ανήγειρε η μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ως γηροκομείο, δίπλα στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Το κτήριο αυτό ως γνωστόν δεν λειτούργησε ποτέ ως γηροκομείο και υπέστη σοβαρές ζημίες στα χρόνια που πέρασαν, ενώ παραχωρήθηκε από την μητρόπολη για να φιλοξενήσει τις δομές αυτές για τα ΑμεΑ της Εορδαίας.
Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) προβλέπεται να αποτελείται από τέσσερις (4) μικρές μονάδες – διαμερίσματα. Κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα διαμερίσματα μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι τρία άτομα και θα έχουν:
– ένα (1) δίκλινο δωμάτιο (καθαρού εμβαδού μεγαλύτερου από του ελάχιστου απαιτούμενου εμβαδού των 12,00μ²
– ένα (1) μονόκλινο δωμάτιο (καθαρού εμβαδού μεγαλύτερου από του ελάχιστου απαιτούμενου εμβαδού των 9,00μ²
– δύο (2) χώρους υγιεινής (με W.C./ ντους, έκαστος, βάσει των προδιαγραφών
– καθιστικό και τραπεζαρία, που διαμορφώνονται σε ένα ενιαίο χώρο με επιφάνεια μεγαλύτερη από την ελάχιστη απαιτούμενη, των 13,50μ2=4,50μ2/άτομο, βάσει των προδιαγραφών
– κουζίνα, που αποτελεί ενιαίο χώρο, σε συνέχεια με το χώρο της τραπεζαρίας-καθιστικού, επιφάνειας περί τα 8,04μ2 ίση με την ελάχιστη απαιτούμενη 8,00μ2, βάσει των προδιαγραφών άρθρ.9, παρ.2.).
Το Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με κινητικές αναπηρίες και νοητική υστέρηση δυναμικότητας 26-50 ατόμων, θα διαθέτει:
1) Αίθουσα αναψυχής – συγκεντρώσεων, με επιφάνεια μεγαλύτερη από την ελάχιστη απαιτούμενη των 225,00μ2, υπολογιζόμενη με 4,5μ²/άτομο, μη συμπεριλαμβανομένου στα μ² αυτά τους βοηθητικούς χώρους-W.C. οι οποίοι απαιτούνται για την εν λόγω αίθουσα του κέντρου.
2) Χώρους εργοθεραπείας – απασχόλησης, με επιφάνεια μεγαλύτερη από την ελάχιστη απαιτούμενη των 12,00μ2 μέχρι τα 50 άτομα, βάσει των «Προδιαγραφών λειτουργίας Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες»-κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι αποτελούν τμήμα της αίθουσας αναψυχής-συγκεντρώσεων και έχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για εργοθεραπεία και δημιουργική απασχόληση.
3) Χώρο ατομικής–ομαδικής άσκησης, με επιφάνεια μεγαλύτερη από την ελάχιστη απαιτούμενη των 20,00μ2, βάσει των «Προδιαγραφών λειτουργίας Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες»-κινητικές αναπηρίες.
4) Χώρους Υγιεινής κατάλληλα εξοπλισμένους, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.). Βάσει των «Προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες», από 26-50 άτομα ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΑΧ αριθμός W.C. για το Κέντρο 1+1 Α.Μ.Ε.Α. με ντουζ+2 απλά. Για την καλύτερη και ορθολογικότερη εξυπηρέτηση του Κέντρου η «μπαταρία» των W.C. διαμορφώνεται σε ανδρών και γυναικών (με 3 απλά W.C./μπαταρία) και 1+1 W.C. A.M.E.A. με ντουζιέρα, αντίστοιχα. Τα εν λόγω W.C. μπορεί να χρησιμοποιεί και το προσωπικό της μονάδας. Όλοι οι προαναφερόμενοι χώροι υγιεινής έχουν μ2>από τα MIN απαιτούμενα, βάσει των προδιαγραφών.
5) Γραφείο Ιατρού, σε άμεση οπτική επαφή με τον χώρο ανάπαυσης-ησυχαστηρίου 6) α) Γραφείο Κοινωνικής υπηρεσίας, σε συνέχεια του γραφείου του ιατρού, καθώς και β) Γραφείο Κοινωνικού Λειτουργού, που βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με την αίθουσα. 7) Γραφείο γραμματειακής υποστήριξης, κατά προτίμηση σε άμεση επαφή με τον χώρο εισόδου του προσωπικού (2η είσοδος κυρίου στην βορεινή πλευρά αυτού).
8) Χώρος ησυχαστηρίου, δυναμικότητας δύο κλινών, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα ανάπαυσης, σε άμεση οπτική επαφή με το γραφείου του ιατρού.
9) Παρασκευαστήριο προγεύματος, για πρόχειρο γεύμα, όπου θα φυλάσσονται μερίδες φαγητού από catering.
10) Ειδικό χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης για φύλαξη και αποθήκευση αναπηρικών αμαξιδίων, όπου θα μπορεί να γίνεται η φόρτιση των συσσωρευτών των ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων, πλησίον της αίθουσας αναψυχής-συγκεντρώσεων.
11)Το ένα επί πλέον γραφείο της κοινωνικής υπηρεσίας, εν δυνάμει μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά και σαν χώρος π.χ. εργαστηρίου του κέντρου, αν δημιουργηθεί ανάγκη για δημιουργική απασχόληση των ατόμων αυτού.
Σημειωτέον ότι στο αντικείμενο της πράξης εντάσσεται και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και η σύνδεση με τα δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΔΕΥΑΕ, ΔΕΤΗΠ, ΟΤΕ).
Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 02/05/2018, ενώ ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/01/2022.