Στο δημαρχείο Εορδαίας συνέχισε σήμερα Τετάρτη την περιοδεία του στο Ν. Κοζάνης, ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο βουλευτών. Εκεί τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς και στελέχη της δημοτικής αρχής, ενώ ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση που υπήρξε με το “Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης” όπου και τέθηκαν σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της περιοχής.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς, καλωσορίζοντας τον υπουργό, τόνισε ο Πρωθυπουργός με τις ανακοινώσεις του δημιούργησε νέα δεδομένα για την περιοχή, η οποία έχει αναστάτωση και ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα, ερωτηματικά για τις θέσεις εργασίας, το μεσοδιάστημα όπου δεν έγινε κάτι απτό , κάνοντας λόγο για μια «αβεβαιότητα που εντείνεται». Τόνισε πως είναι οξύμωρο να θεωρείται βρώμικος ο λιγνίτης και ταυτόχρονα να εισάγεται από έξω.
Η πρόταση του δήμου για να μην «ερημώσει» ο τόπος είναι να πάει η διαδικασία πιο πίσω, σημείωσε ο δήμαρχος, ζητώντας να ξανασχεδιαστούν τα πράγματα. Ζήτησε να μπει προτεραιότητα στην κυβέρνηση στα έργα του «Τρίτσης», λέγοντας ότι σήμερα δεν υπάρχουν εντάξεις καν, ως «μικρό αντίδωρο» για τον Γολγοθά που περνούμε όλοι, όπως είπε. Τόνισε ότι θα χαθούν 19.000 έμμεσες και άμεσες, ενώ παρέδωσε στον υπουργό υπόμνηνα. Τόνισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην «Πτολεμαΐδα 5», λέγοντας ότι δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει. Τόνισε πως ο λιγνίτης είναι απαραίτητος για την ευστάθεια του ηλεκτρισμού, ενώ είπε πως η περιοχή δεν πρέπει να ερημώσει.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Κλεάνθης Ακτενίζογλου από το Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης, τόνισε ότι οι εν λόγω 35 εταιρίες που είναι γραμμένες, από διάφορους κλάδους (χωματουργικά, ηλεκτρομηχανολογικά έργα κ.α.), απασχολούσαν το 2019 3.500 εργαζόμενους. Έθεσε στοιχεία για την περιοχή, λέγοντας ήταν στην πρώτη δεκάδα σε ΑΦΜ στις ΔΟΥ σε έξοδα του ελληνικού δημοσίου, χωρίς το ΑΦΜ της ΔΕΗ, με ετήσιο τζίρο άνω των 500 εκ. ευρώ, με εξωστρέφεια που αγγίζει το 30%, θέτοντας το παράδειγμα του φράκτη στον Έβρο που έγινε από εταιρεία της περιοχής σε μεγάλο ποσοστό.
“Η περιοχή έχει ένα δομημένο πρόβλημα. Από τη στιγμή της απολιγνιτοποίησης ο σχεδιασμός δεν είχε γίνει ποτέ και πως θα καταλήξουμε να πάμε στο 2040, το 2050. Έγιναν οι κινήσεις από την κυβέρνηση, ενημερώσαμε τον κ. Χατζηδάκη, κάναμε 13 προτάσεις με μηδενικό κόστος, από τις οποίες καμία δεν μπήκε στο τραπέζι”, τόνισε. Έθεσε το θέμα της εσωτερικής μετανάστευσης των στελεχών των εταιριών, άνω του 5%, ενώ έθεσε το λάθος εστίασης μόνο στον αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας ότι είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, καθώς στην περιοχή δεν συμμετείχαν ποτέ πάνω από 10-12 φάκελοι.
Τόνισε πως υπάρχει “τραγική” μείωση τζίρου στις τοπικές επιχειρήσεις, που από 24 εκ. ευρώ έπεσαν στα 12 λ.χ., απασχολώντας 150 εργαζόμενους, τόνισε. Ζήτησε άμεσα βραχυπρόθεσμα εμβόλιμα μέτρα για την περιοχή, ζητώντας να διατηρηθεί για να μη χάσει την ταυτότητά της και σκοπό τη διατήρηση των υγιών εταιριών.
Ζήτησε μέτρα για την περιοχή, λέγοντας ότι οι τζίροι των εταιρειών δεν ξεπερνούν τα 30 εικ. ευρώ, σημειώνοντας ότι καμία εταιρεία δεν έχει έργα αμιγώς στην περιοχή και όλες έχουν εξωστρέφεια, ζητώντας επιδότηση εξαγωγών, λέγοντας ότι οι εταιρίες έχουν εκπαίδευση και εμπειρία και καταλήγοντας ότι το φαινόμενο απολιγνιτοποίηση έχει δημιουργήσει ήδη τεράστιο οικονομικό πρόβλημα.
Ο υπουργός τόνισε πως η περιοχή αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας, επεσήμανε ότι η ασφάλεια είναι βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση τουριστικών ροών στην περιοχή, λέγοντας ότι στην περιοχή γίνονται έργα που άρουν την απομόνωση της περιοχής, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει αναπροσανατολισμός επιχειρήσεων στην περιοχή.
Αναφέρθηκε στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την οικονομική κρίση, τον πόλεμο και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης που υπάρχει. «Η απολιγνιτοποίηση θα γινόταν στην Ευρώπη έτσι και αλλιώς, άρα και στην Ελλάδα, και είναι πρόκληση να μετατραπεί η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας στην καρδιά της καινοτομίας που θα επιτρέπουν επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας», τόνισε, λέγοντας ότι συμμερίζεται την ανάγκη να επιταχυνθούν οι μελέτες αποκατάστασης, ώστε οι εταιρίες να αντικαταστήσουν την προηγούμενη απασχόλησή τους με έργα αποκατάστασης.
Αναφέρθηκε στην πολύ θετική εικόνα που αποκόμισε από την πανεπιστημιούπολη, με τον δήμαρχο να το τονίζει «πυλώνα ανάπτυξης», και τον κ. Θεοδωρικάκο να το χαρακτηρίζει πρότυπο. Επανέλαβε, τέλος, το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την περιοχή.
Ο δήμαρχος έδωσε στον κ. Υπουργό αναμνηστικά τοπικά προϊόντα.