Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας – Με αίτημα την παράταση των συμβάσεών τους 

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας – Με αίτημα την παράταση των συμβάσεών τους 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα Τετάρτη οι 113 εργαζόμενοι στο Δήμο Εορδαίας μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με αίτημα την παράταση των 5μηνων συμβάσεών τους που λήγουν στο τέλος του χρόνου, ώστε να μπορέσουν να πάρουν επίδομα ανεργίας.

Πραγματοποίησαν μάλιστα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, ζητώντας να δουν το δήμαρχο Σάββα Ζαμανίδη, προκειμένου να ζητήσουν τη συμπαράστασή του στο αίτημά τους για τρίμηνη τουλάχιστον παράταση των πεντάμηνων συμβάσεών τους, ώστε να μπορέσουν να βγουν τουλάχιστον ταμείο ανεργίας.

Θετική φαίνεται να είναι η στάση του δήμου Εορδαίας, καθώς ο δήμαρχος Σ. Ζαμανίδης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δήλωσε πως στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα έρθει θέμα για στήριξη του αιτήματός τους για παράταση των συμβάσεών τους.

Σημειωτέον ότι την απεργιακή κινητοποίηση κήρυξε η ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία παρείχε και τη σχετική συνδικαλιστική κάλυψη στους απεργούς συμβασιούχους στους ΟΤΑ.

«Οι εργαζόμενοι στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (5μηνα) απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Παρέχουν ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που έχουν οι Δήμοι, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούν ξανά στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση χωρίς να έχουν καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας. Οι Δήμοι και οι υπηρεσίες καταρρέουν με τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, (εφόσον κατ’ επιταγή των μνημονιακών Νόμων δεν πραγματοποιούνται προσλήψεις) και ο δρόμος των εκχωρήσεων-ιδιωτικοποιήσεων ανοίγει διάπλατα για όλες τις υπηρεσίες, με δραματικές συνέπειες για τους δημότες.»

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα των συμβασιούχων για την ουσιαστική κατάργηση των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας που παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα και κρούει κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι: «Με αυτό το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, επιδιώκεται να επιβληθεί για το σύνολο του Δημοσίου και ειδικότερα τους Ο.Τ.Α., ο “φτηνός και ανακυκλώσιμος” εργαζόμενος, με καταστρατηγημένα τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα» και απαιτεί: Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής ελαστικής εργασίας, μόνιμο προσωπικό στους Δήμους και σε όλο το Δημόσιο, για ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες και δομές που να καλύπτουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών άμεση ή έμμεση. Σταθερή δουλειά με ίσα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς, Εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας. Αμοιβή με βάση τις ισχύουσες αποδοχές των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστική- υγειονομική κάλυψη.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη