Η ανάγκη για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τονίστηκε στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ποντιακά και προσφυγικά σωματεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ την εκδήλωση τίμησαν εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, ο δήμαρχος Εορδαίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και λοιπών αρχών, εκπρόσωποι προσφυγικών και πολιτιστικών συλλόγων, μαθητές και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας στην οποία χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, ηγούμενος Νικηφόρος Μανάδης, ενώ ακριτικά τραγούδια του Πόντου απέδωσε η χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.
«Τα τραύματα που προκάλεσε η βία του τουρκικού εθνικισμού στους Έλληνες του Πόντου δεν έχουν επουλωθεί μέχρι και σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του το μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Παντελής Καραλευθέρης και σημείωσε. «Τη συμβολική αυτή ημέρα εθνικής μνήμης, κάθε χρόνο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) διοργανώνει ανοικτή πανελλαδική συγκέντρωση τιμής, διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Μέσα απ’ αυτές τις αγωνιστικές συγκεντρώσεις καλείται κάθε φορά η Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και να ζητήσει συγνώμη. Προβάλλεται το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το αίτημα στην τουρκική κυβέρνηση και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς».
«Πρέπει, πρόσθεσε, να απαιτήσουμε επιτέλους την απομάκρυνση από την Ακρόπολη της Κερασούντας του ανδριάντα του ειδεχθέστερου σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν και θα διατρανώσουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε με σθένος και επιμονή για τη δικαίωση των προγόνων μας- θυμάτων της γενοκτονίας».
Ο ομιλητής κάλεσε επίσης τους απανταχού Έλληνες «να ενισχύσουν με την παρουσία τους τον ηθικά, ιστορικά και εθνικά δίκαιο αγώνα του ποντιακού ελληνισμού» αλλά και «όλους τους δημοκρατικούς λαούς και τα εθνικά τους κοινοβούλια να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία του Πόντου και των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας».