Την αλήθεια και την πορεία του ποντιακού ελληνισμού φωτίζει το μυθιστόρημα «Χαλαμονή» του εκπαιδευτικού και συγγραφέα, Αντώνη Παυλίδη, που παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις “Λιβάνη” και τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας το βράδυ της Τρίτης, στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου.
Η «Χαλαμονή» σημαίνει χαλασμός, καταστροφή, πραγματεύεται τη γενοκτονία των Ποντίων και αναδεικνύει το αίτημα διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, εξήγησε ο συγγραφέας και αναφέρθηκε στην καταλυτική παρουσία του ελληνισμού στην Ανατολή, καθώς κατέκτησε ειρηνικά τις ντόπιες εθνότητες αφού εξελληνίστηκαν, και αναπαρήγαγε την ελληνική ιδεολογία, «καθώς ο περίκλειστος χώρος του Πόντου ανάμεσα στα βουνά και στη θάλασσα λειτούργησε ως κιβωτός διατήρησης πανάρχαιων στοιχείων και ερχόμενοι εδώ τα αναπαρήγαγαν. Και αυτή είναι μια ουσιαστική συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στον εδώ ελληνισμό.»
«Στόχος μου», ανέφερε ο κ. Παυλίδης, «ήταν να προσφέρω στον αναγνώστη ένα ανεπανάληπτο, ένα μαγικό ταξίδι στους χώρους της Ανατολής. Ήθελα να δει μέσα από τα δικά μου μάτια τα αξεπέραστα ειδυλλιακά τοπία, την ομορφιά, τη γεύση της μνήμης, να μυρίσει και ο ίδιος με τη φαντασία του αυτά που γεύτηκε ο συγγραφέας. Αλλά κυρίως να επιστήσει την προσοχή στους ανθρώπους. Γιατί είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζώντας αιώνες στην κόψη του ξυραφιού κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να δημιουργούν έργα θαυμαστά, τα οποία και σήμερα ακόμη μαγεύουν τον επισκέπτη του Πόντου… ακόμα και οι άνθρωποι εκεί σήμερα είναι μνημεία, διότι σε πολλές περιπτώσεις τους βλέπεις να μιλούν την ποντιακή γλώσσα και να έχουν διασώσει σε αυτή λέξεις που δεν διασώθηκαν από τους πόντιους που ήρθαν στην Ελλάδα.» Η «Χαλαμονή», σημείωσε, «είναι η αλήθεια και στοχεύει στο να βοηθήσει και όσους είναι απέναντί μας να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι ακόμα και η Ρεμπούση -αν δεν έχει δόγματα και είναι ανοιχτή- διαβάζοντας το βιβλίο θα συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας.»
Τον τεράστιο πλούτο των ιστορικών και λαογραφικών γνώσεων που εντάσσει ο συγγραφέας στο βιβλίο του, επισήμανε ο Παντελής Καραλευθέρης, πρ. μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Ε. και της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Τόνισε μάλιστα ότι «αξίζει να διαβαστεί, έχει μύθο, έχει πλοκή και πάρα πολλά πληροφοριακά στοιχεία, καθώς το βιβλίο μιλά για ένα φάσμα πάνω από 150 χρόνων. Έχει μεγάλη αξία να διαβάσει κανείς όλες τις πληροφορίες που ο συγγραφέας φέρνει στο βιβλίο, αντικείμενα, την τοπογεωγραφία, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του Πόντου. Είναι πολύ σημαντικό πληροφοριακό υλικό το οποίο δωρίζει χωρίς καμία σκέψη στους αναγνώστες.»
Για ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό – ιστορικό διήγημα, το οποίο για πρώτη φορά μέσα από τη διαδρομή του οικογενειακού δράματος περιγράφει, σκιαγραφεί και απεικονίζει τη γενικότερη ιστορία του ποντιακού ελληνισμού -από το 18ο αιώνα μέχρι και τον ξεριζωμό- και εμπεριέχει και μια πολιτικοκοινωνική διάσταση, μίλησε στη δική του παρουσίαση ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας, πρ. αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντιακών Σωματείων και αρθρογράφος Παναγιώτης Μωϋσιάδης. Τόνισε ότι «το μήνυμα που στέλνει ο συγγραφέας με το βιβλίο του έχει να κάνει με το διεκδικητικό πλαίσιο της ιστορίας, το οποίο δεν σταματά με την αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά είναι ένα ζήτημα που αφορά το οικογενειακό ιστόρημα του καθενός μας. Κάτι που καθιστά όλους εμάς υπόχρεους να διεκδικήσουμε και να προτάξουμε την οικογενειακή μας μνημονική αφήγηση σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετηθεί το όλον της ποντιακής ιστορίας.»
«Το μυθιστόρημα του Α. Παυλίδη «είναι ένα μωσαϊκό εικόνων και συνειρμών. Ένα μοντάζ από συμπληρωματικές αφηγήσεις για τις διαφορετικές ζωές ανθρώπων, για τα πάθη, τον έρωτα, τις αγωνίες, τα κοινωνικά δράματα και τη ματαίωση οικογενειών που η τύχη τους αποκλίνει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο έτερος παρουσιαστής του βιβλίου, Εκπαιδευτικός, συγγραφέας ιστορικών μελετών και ερευνητής του Μικρασιατικού και Ποντιακού ελληνισμού, Θέμης Απατσίδης. Επισήμανε ότι είναι ταυτόχρονα μια μελέτη για τη συλλογική βία που ασκείται σε όλο το κοινωνικό σώμα στο όνομα της ίδιας της κοινότητας, που εκδηλώνεται με διωγμούς, βασανιστήρια, αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, γενοκτονίες, αυτό όλο που ο συγγραφέας επιλέγει να ονοματίσει «χαλαμονή».
Τον κόσμο που παρέστη στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Εκδότης Αντώνης Πουγαρίδης που συντόνισε την εκδήλωση, ευχαριστώντας τον συγγραφέα που βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα. Η «Χαλαμονή», είπε, είναι μια παράθεση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την πορεία μιας οικογένειας που κινείται παράλληλα με τη Ρωμιοσύνη και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γράφονται σήμερα τέτοια βιβλία και να γίνονται εκδηλώσεις που πραγματεύονται την ποντιακή ιστορία.
Και η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Σοφία Τουμανίδου, ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευσή του, αλλά και τον συγγραφέα που με το βιβλίο του ρίχνει περαιτέρω φως στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.
Τα συγχαρητήριά του στον συγγραφέα, «έναν άνθρωπο με σημαντική πορεία στο χώρο της εκπαίδευσης», εξέφρασε ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, αλλά και την χαρά του για την ανταπόκριση του κόσμου που γέμισε την αίθουσα, ευχόμενος καλή επιτυχία στο βιβλίο.
Βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα παρουσίασε ο Ταμίας του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Γρηγόρης Πουγαρίδης, ο οποίος συνέβαλλε στην οργάνωση της εκδήλωσης. Τόνισε ότι πρόκειται για έναν σημαντικό επιστήμονα και ένα σπουδαίο αγωνιστή για τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού. Είναι αυτονόητο, σημείωσε, ότι «αυτός ο συνδυασμός ακτιβιστή και επιστήμονα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που τού προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, και μάλλον εκεί οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η πετυχημένη συγγραφή του βιβλίου του που σε καθηλώνει και σε αναγκάζει να το διαβάζεις χωρίς ανάσα», τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για κάθε αναγνώστη, που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη όχι μόνο των ποντίων αλλά καθένα από εμάς.»