Σκηνές από τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου ζωντάνεψε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, που προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο του κύκλου των κοινών εκδηλώσεων που διοργανώνουν 18 Ποντιακοί – Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» ξεκίνησε να ετοιμάζεται εδώ και 3 χρόνια περίπου για να παρουσιαστεί εν όψει των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο βασίζεται στην ιστορία του μοναδικού επιζήσαντα από τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Κερασούντας, ανέφερε ο δημιουργός του Ν. Ασλανίδης. Η Φιλαρμονική αυτή αποτελούνταν από 13 Έλληνες και 3 Τούρκους, τους οποίους επιστράτευσε με τη βία ο σφαγέας των Ελλήνων του Πόντου Τοπάλ Οσμάν και τους είχε μαζί του σε όλες τις περιοδείες που έκανε στον Πόντο και έσφαζε τους Χριστιανούς. «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν υποχρεωμένοι να παίζουν μουσική και πολλές φορές να βλέπουν τους συγχωριανούς τους, τους φίλους και συγγενείς τους να σφαγιάζονται και αυτοί να πρέπει να παίζουν μουσική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο τέλος, πρόσθεσε, επειδή παρακολούθησαν και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των εγκλημάτων του Τοπάλ Οσμάν, έδωσε εντολή και τους έσφαξαν όλους, πλην ενός, του Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος στην ιδέα ότι θα τον σφάξουν με τις ξιφολόγχες το έβαλε στα πόδια και μετά από μια περιπετειώδη καταδίωξη και εν μέσω πυρών κατάφερε να γλιτώσει. Στην Καβάλα όπου εγκαταστάθηκε έγραψε το 1965 το βιβλίο στο οποίο περιγράφει τα τερατουργήματα του Τοπάλ Οσμάν.
Σημειωτέον ότι στο ντοκιμαντέρ αυτό, το οποίο προβλήθηκε στο 21ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης και απέσπασε δύο βραβεία, πήραν μέρος μέλη Θεατρικών Ομάδων συλλόγων από την περιοχή της Εορδαίας.
Αντίστοιχες σκηνές ζωντάνεψε και η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ασλανίδη με τίτλο «Μάρτυρες…100 χρόνια μετά», το οποίο κυκλοφόρησε μόλις πριν ένα μήνα. Το βιβλίο περιλαμβάνει 40 συνεντεύξεις από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, είναι δηλαδή μια επιλογή από τις 200-300 συνεντεύξεις που έκανε ο Ν. Ασλανίδης με πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες – επιζώντες της Γενοκτονίας. «Όσο ζούσαν αυτοί κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τη Γενοκτονία. Μετά το θάνατό τους τώρα υπάρχουν αναθεωρητές που την αμφισβητούν. Για να σταματήσει λοιπόν μια δια παντός αυτή η ιστορία, είπαμε να γράψουμε αυτές τις μαρτυρίες, με φωτογραφίες και ονοματεπώνυμο, για να είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο και να μείνει, έτσι ώστε στις επόμενες γενιές που δεν θα έχουν γνωρίσει τους παππούδες- γιαγιάδες που γνωρίσαμε εμείς, να το έχουν σαν φυλαχτό απέναντι στους αρνητές της Γενοκτονίας», υπογράμμισε ο συγγραφέας.
Μαρτυρίες από τη Γενοκτονία αφηγήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πτολεμαϊδώτης κ. Γεώργιος Πετρίδης, πρόσφυγας δεύτερης γενιάς, όπως του της εξιστόρησαν οι γονείς του.
Οι κοινές εκδηλώσεις των 18 Πολιτιστικών – Ποντιακών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία θα κορυφωθούν την 19η Μαΐου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Ποντίων Περδίκκα Πολύκαρπος Σαββίδης.