Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Πτολεμαΐδα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το πνεύμα της ουτοπίας και η γενιά του ξεριζωμού», του Δρ. Θ. Κωνσταντινίδη

Πτολεμαΐδα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το πνεύμα της ουτοπίας και η γενιά του ξεριζωμού», του Δρ. Θ. Κωνσταντινίδη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, η παρουσίαση του νέου συγγραφικού πονήματος του Δρ. Θεόδωρου Ε. Κωνσταντινίδη , «Το πνεύμα της ουτοπίας και η γενιά του ξεριζωμού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βερενίκη».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας και οι εκδόσεις «βερενίκη», με την υποστήριξη του Δήμου Εορδαίας.

Το βιβλίο, προλόγισαν ο Παύλος Ταγτεβερενίδης, φιλόλογος-διευθυντής του Μουσικού σχολείου και η Σοφία Καλμανίδου, βιβλιοθηκονόμος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Σοφία Τουμανίδου.

To βιβλίο πραγματεύεται με τόνο φιλοσοφικό την ουτοπία της πρώτης γενιάς προσφύγων κατά το δράμα της Γενοκτονίας, και στο πως η γενιά αυτή την προσέγγισε.

Οι δύο εισηγητές έκαναν αναφορά στην ποιότητα και το βάθος του περιεχομένου του πονήματος, και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις του συγγραφέα. Σημεία του βιβλίου που παραπέμπουν στη ζωή και τα τραγούδια των Ελλήνων του Πόντου, δημιούργησαν παραλληλισμούς με μεγάλο βάθος, στην πορεία προς την ουτοπία των προσφύγων πρώτης γενιάς.

Η εκδήλωση περιείχε απαγγελίες αποσπασμάτων του βιβλίου, από μαθητές, μάλιστα αποσπάσματα διάβασαν οι: Ζωή Γκέρτση, Παναγιώτη Ορφανίδη και Σωκράτη Ορφανίδη. Όμορφη στιγμή της βραδιάς η μουσική παρουσία της χορωδίας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Χαιρετισμό έκανε ο Εκδότης Αντώνης Πουγαρίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το συγγραφέα για την εμπιστοσύνη που του έδειξε ώστε να εκδώσει το έργο του,  έκανε λόγο για την ανάγκη να στεγαστούν συγγραφικές προσπάθειες από φωτεινές προσωπικότητες σαν αυτή του Θεόδωρου Κωνσταντινίδη, και σύστησε στο κοινό τις Εκδόσεις «Βερενίκη», τον μικρό εκδοτικό οίκο με τοπική αναφορά, ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα.

Βιβλιογραφία του συγγραφέα:

l Εκπαίδευση και κοινωνία

l Πορείες, σχέδια διδασκαλίας

l Κουλτούρα-Καθημερινή πραγματικότητα και εκπαίδευση

l Κοινωνιολογία του σχολείου και της σχολικής τάξης

l Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στην ποντιακή διάλεκτο

l Οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο

l Ο υπέρ αδυνάτου λόγος του Λυσία στην ποντιακή διάλεκτο

l Ποντιακά παροιμίας, ρήσεις και ανέκδοτα

l Το πνεύμα της ουτοπίας και η γενιά του ξεριζωμού


Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Καστοριά: Εικόνες από την εκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Άλλη μία εκπαίδευση των αστυνομικών που απαρτίζουν την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης #ΔΙ_ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, ολοκληρώθηκε. Στόχος ...