Φορείς και τοπική κοινωνία του Νομού Κοζάνης πρέπει να συζητήσουν σοβαρά για το μέλλον της περιοχής εν όψει της μεταλιγνιτικής περιόδου, όχι όμως με τους όρους και τις μεθόδους του παρελθόντος, αλλά αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτει η περιοχή, όπως εκτάσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και τα επιτεύγματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην εκδήλωση με θέμα «4η Βιομηχανική Επανάσταση και Νέα Οικονομία. Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής του οικονομικού άξονα Κοζάνης-Πτολεμαΐδας ενόψει της επερχόμενης μεταλιγνιτικής περιόδου», που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κοινωνικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΝ.Κ.Α.Μ.) το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, και η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου της περιοχής, αλλά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής.
Η τοπική οικονομία -πέραν του λιγνίτη- πρέπει να αποκτήσει και άλλες οικονομικές βάσεις, υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρ. Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Δράσης, Οικονομολόγος, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ανέφερε ότι για να έχει η περιοχή πορεία ανάπτυξης στη μεγαλιγνιτικη περίοδο το κλειδί είναι η πολιτεία και η τοπική κοινωνία να οργανώσουν μια αποφασιστική στροφή προς καινούριες παραγωγικές δραστηριότητες. Χρειάζεται δηλαδή να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα σήμερα έχει τις μισές επενδύσεις από ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, όχι όμως όπως γινόταν στο παρελθόν. Τόνισε δηλαδή πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που υπάρχουν, όπως τα ευρωπαϊκά χρήματα για τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή, αλλά και τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία, όπως είναι οι πολύ μεγάλες εκτάσεις (όπου ολοκληρώθηκε η εξόρυξη λιγνίτη) και μπορούν να αποδοθούν σε καινοτόμες καλλιέργειες με καλύτερη παραγωγικότητα. Αλλά και για να προσελκυθούν μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις με τη διάθεση μεγάλων κομματιών, για να ζωντανέψουν οι υπάρχουσες ΒΙ.ΠΕ., να εγκατασταθούν βιομηχανίες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εναλλακτικό εισόδημα για τους κατοίκους της περιοχής.
Μιλώντας εξάλλου στους δημοσιογράφους ο κ. Σκυλακάκης άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν προετοιμάστηκε για την επόμενη μέρα και δεν προχώρησε έγκαιρα το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ” την εποχή που η επιχείρηση είχε πολύ μεγάλη χρηματιστηριακή αξία, τονίζοντας ότι η πολύ χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι μια τεράστια ζημία σήμερα για τη χώρα και τη ΔΕΗ και «μια ωρολογιακή βόμβα» για την επόμενη κυβέρνηση.
Ο Παντελής Λάμπρου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Products & Investments, επισήμανε ότι η περιοχή της Πτολεμαΐδας και ο Ν. Κοζάνης γενικότερα έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στη μεταλιγνιτική εποχή. Διότι, το κεφάλαιο των ορυκτών πόρων μετατράπηκε σε ανθρώπινο κεφάλαιο και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις -με κατάλληλη διαμόρφωση του ευρύτερου θεσμικού περιβάλλοντος, να μπορέσει η περιοχή να τοποθετηθεί με ανταγωνιστικότητα στο σύγχρονο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης.
Περισσότερα κίνητρα
Βρισκόμαστε σήμερα σε μια περίοδο μεγάλης τεχνολογικής εξέλιξης, αυτή που ονομάζουμε 4η Βιομηχανική επανάσταση και ούτως ή άλλως υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις και στην περιοχή και στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο. Η Πτολεμαΐδα αντιμετωπίζει και τις δικές της προκλήσεις και πρέπει να βρεθεί ομαλότερη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, τόνισε έτερος ομιλητής, ο Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cardiff (Μ. Βρετανία) και Αναπλ. Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Αργυρού. Υπογράμμισε μάλιστα πως η νέα εποχή καλεί σε μια νέα, πιο εμπλουτισμένη παραγωγική δομή, με μικρότερη εξάρτηση σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς. Τόνισε ότι πρέπει να δοθούν στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερα κίνητρα προκειμένου να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και τις δεξιότητές τους. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα κάνει πιο εύκολη τη δημιουργία πλούτου, από περισσότερες πηγές, με βάση και οδηγό την ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα που επιλέγεται από τους ίδιους τους ανθρώπους με βάση τα ταλέντα τους.
Η εκδήλωση αυτή αποσκοπεί στο να ξεκινήσει ένας διαρκής προβληματισμός, μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της περιοχής μετά τη λιγνιτική περίοδο, που καλείται οικονομικό μεταίχμιο, προκειμένου να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας για να καταφέρουμε ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας, επισήμανε ο συντονιστής της εκδήλωσης Δημήτρης Σιόλιος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της σε συνεργασία με το ΙΝ.Κ.Α.Μ..
Την εκδήλωση εκ μέρους του ΙΝ.Κ.Α.Μ χαιρέτησε ο Γιάννης Ανδρουλάκης, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο του φορέα.