Ημερίδα για τα Τροχαία Ατυχήματα ως κοινωνικό πρόβλημα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο γεμάτο από κόσμο, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Εορδαίας, σε διοργάνωση της Δ/νσης Αστυνομίας Κοζάνης, Τμήμα Τροχαίας Εορδαίας και τη στήριξη του Δήμου Εορδαίας.
Εισηγητής της πολύ ενδιαφέρουσα αυτής εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ , ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο οποίος μάλιστα έλκει την καταγωγή του από τα Κομνηνά Εορδαίας και μόλις χθες αναγορεύθηκε επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν η στατιστική ανάλυση των Ατυχημάτων του 2018. Ο εισηγητής παρουσίασε την αξιολόγηση των περιφερειακών ενοτήτων της Ελλάδας, με βάση τα ατυχήματα και τις βεβαιωθείσες παραβιάσεις τις τροχαίας για το 2018, μετά από ετήσια καταγραφή και πολυκριτήρια ανάλυση. Η έρευνα δεν κοιτάει τους απόλυτους αριθμούς των ατυχημάτων, αλλά κάνει στάθμιση διαφόρων παραγόντων του κάθε τόπου και εξάγει τους στατιστικά πιο επικίνδυνους νομούς. Με βάση τα στατιστικά γίνεται επεξεργασία των στοιχείων και εξάγονται χρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία δίνονται προς χρήση στην Αστυνομία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα εν λόγω στοιχεία επεξεργάζονται στο εργαστήριό του στο Πολυτεχνείο με τους συνεργάτες του, οι οποίοι είναι ένας υποψήφιος Διδάκτορας και ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, αμφότεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με 18 παράγοντες που αξιολογεί και χρησιμοποιεί για τη στάθμιση, ο κ. Ζοπουνίδης κατατάσσει τους ελληνικούς νομούς βάση επικινδυνότητας, αλλά και βαθμού αστυνόμευσης. Η έρευνα, που διεξάγεται από το 2001, συγκρίνει τους ετήσιους αριθμούς τροχαίων σε συνάρτηση με τη μεταβολή των παραπάνω παραγόντων και εξάγει σημαντικές διαπιστώσεις που καταλήγουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε ότι αφορά το Νομό Κοζάνης, οι αναλυτές τον κατέταξαν στους νομούς με χαμηλή επικινδυνότητα, κυρίως λόγω των ασφαλών οδικών αξόνων που υπάρχουν στα όρια του, και οι οποίοι μειώνουν τις πιθανότητες να προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.
Από την έρευνα τέθηκαν ζητήματα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα.
Να σημειωθεί πως ο κ. Ζοπουνίδης εμφανίστηκε αρκετά συγκινημένος για την παρουσία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εορδαία, ενώ ένας εκ των συνεργατών του απήγγειλε κρητικές μαντινάδες με θέμα την οδική ασφάλεια, κάνοντας εκτενή αναφορά στους δεσμούς Μακεδονίας και Κρήτης. Στο τέλος της εκδήλωσης ο ίδιος τιμήθηκε από τους διοργανωτές.
Ποιος είναι ο Κωσταντίνος Ζοπουνίδης
Μέλος δύο Ακαδημιών, Royal Academy of Economics and Finance of Spain (όπου εννέα μέλη της είναι νομπελίστες οικονομικών), Royal European Academy of Doctors, Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών), κάτοχος του βραβείου Edgeworth-Pareto από τη Διεθνή Εταιρεία Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων. Επίσης είναι κάτοχος σπουδαίων διακρίσεων από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών (χρυσό μετάλλιο), Audencia Business School, Ecole Superieure de Paris, ΜΑΙΧ, Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Το 2016, το Πολυτεχνείο Κρήτης του απένειμε το βραβείο Αριστείας. Δέχθηκε πλήθος βραβεύσεων για την εφαρμογή του επιστημονικού του έργου από Επιμελητήρια, Ηρακλείου, Πειραιώς και Χανίων και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Στην πολύχρονη καριέρα του, επίβλεψε με επιτυχία μεγάλο αριθμό διδακτορικών διατριβών πολλές από τις οποίες οδήγησαν σε θέσεις καθηγητών ΑΕΙ, αλλά και κατάληψη διευθυντικών θέσεων σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις. Το ακαδημαϊκό του έργο εκτιμάται με το Google Scholar σε 15421 ετεροαναφορές, h-index 68 και το 1% των πιο ενεργών επιστημονικών συγγραφέων στον κόσμο.