Οι συνέπειες από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και κυρίως το θέμα της πρόληψης, τονίστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας το απόγευμα της Πέμπτης, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, η οποία απευθυνόταν στους σπουδαστές της Πυροσβεστικής Σχολής Πτολεμαΐδας και σε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αντίστοιχη ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κοζάνη, η οποία απευθυνόταν στο στρατιωτικό – πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και σε Εθνοφύλακες.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων κατά των ναρκωτικών, που διοργανώνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το έτος 2018 έχει χαρακτηριστεί από την Ελληνική Αστυνομία ως «έτος κατά των ναρκωτικών», ανέφερε στον χαιρετισμό του Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μαντζούκας και τόνισε: «Θέλουμε μέσα από αυτές τις δράσεις μας να αναδείξουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών, να το απομυθοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας και όλοι μαζί να γίνουμε ένα, μια γροθιά, και να το αντιμετωπίσουμε.»
Την χαρά του που διοργανώθηκε μια τέτοια εκδήλωση για τους σπουδαστές της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας εξέφρασε ο Διοικητής της σχολής, Πύραρχος Ανδρέας Παπαζαχαρίας. Διότι, όπως είπε, αποτελεί υποχρέωση να θωρακιστούν οι σπουδαστές της σχολής από όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν για να διαταράξουν την ομαλή πορεία τους προς τη γνώση, αλλά και διότι οι στρατιωτικές και πυροσβεστικές σχολές είναι ενίοτε από τις πιο στρεσσογόνες από ότι άλλες σχολές, οπότε οι σπουδαστές τους πρέπει να βρίσκουν υγιείς διεξόδους εκτόνωσης και αποφόρτισης και να απουσιάζουν από τον ορίζοντά τους επιλογές όπως αυτή των ναρκωτικών.
Στα είδη των ναρκωτικών ουσιών και στις επιπτώσεις τους στην υγεία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, Αστυνόμος Α΄ Παντελής Ουσταγιαννίδης, ο οποίος τόνισε ότι τα ναρκωτικά είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για την κοινωνία μας και για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πρέπει πρώτα να τον μελετήσουμε και να τον γνωρίσουμε καλά, αλλά και για να καταρρίψουμε μύθους που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη γύρω από τα ναρκωτικά.
Στο ψυχολογικό προφίλ του εξαρτημένου ατόμου αναφέρθηκε ο Νικόλαος Τσακμάκης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας Ορίζοντες και εκπρόσωπος του ΟΚΑΝΑ. Τόνισε μάλιστα ότι το 85% των ατόμων που είναι στη χρήση ουσιών είναι άνδρες. Γενικότερα οι χρήστες, είπε, είναι άτομα με χαμηλό αυτοσεβασμό, γιατί όταν σέβεσαι τη ζωή σου και την υγεία σου δεν τον υποβάλλεις στον κίνδυνο της χρήσης. Είναι παιδιά που έχουν δυσκολία να συνάπτουν σχέσεις, μένουν μόνα και είναι ένας από τους λόγους που καταρρέουν ψυχολογικά και είναι άτομα που δυσκολεύονται να εκφράσουν το πρόβλημά τους. Επισήμανε όμως ότι το πρόβλημα της χρήσης ουσιών συνδέεται με γενικότερους κοινωνικούς παράγοντες, καθώς όταν η κοινωνία σπρώχνει ανθρώπους στο περιθώριο αυτοί οι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυτοσεβασμό ή σε μια κοινωνία με έντονα ακραίο ανταγωνισμό είναι φυσικό να υπάρχουν άνθρωποι που σπρώχνονται στο περιθώριο.
Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, ο κ. Τσακμάκης, τα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν στη χώρα μας οι θάνατοι από χρήση ουσιών. Από 300 που είχαν φθάσει στο υψηλότερό τους σημείο είναι πλέον κάτω από 100 ετησίως, γιατί έχει μειωθεί η χρήση της ενέσιμης ηρωίνης και αντίστοιχα αυξήθηκε η χρήση του χασίς. Απέδωσε το φαινόμενο στη διαμόρφωση μιας άλλης κουλτούρας στους χρήστες, μετακίνηση δηλαδή σε ναρκωτικά που δεν σκοτώνουν με άμεσο τρόπο, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι έχουν ανοίξει τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ και δεν υπάρχουν πλέον οι ουρές για απεξάρτηση που υπήρχαν στο παρελθόν, αλλά και διότι αρχίζει να αποδίδει η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της πρόληψης από πολλούς φορείς.
Έμφαση στο θέμα της πρόληψης έδωσε ο Ψυχολόγος του Κεντρικού Ιατρείου της ΕΛ.ΑΣ. Θεσσαλονίκης, Αστυνόμος Β΄ Υγειονομικού, Αθανάσιος Κανάκης. Πρέπει, είπε, να πιστέψουμε ότι το θέμα της πρόληψης αφορά όλους μας, δεν αφορά κάποιους μόνο, ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και ευθύνη όλων μας.