Με νέα εφόδια για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αναμένεται να εξοπλιστούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας, στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η συμβολή των Συλλόγων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς», που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσικού σχολείου Πτολεμαΐδας.
Στo επιστημονικό αυτό συνέδριο που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, θα παρουσιαστούν υψηλού επιπέδου εισηγήσεις από ιδιαίτερα αξιόλογους εισηγητές, από επιστήμονες – διδάσκοντες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Στέλιος Χατζηστεφάνου και Χρύσα Μαρτινάκη- Κοκκίνη, αντίστοιχα.
Υπογράμμισαν μάλιστα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι στη διαχείριση της άυλης αλλά και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς οργανώνουν ποικίλες πολιτιστικές δράσεις σε εθνικό, τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι όλες οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι ενδιαφέρουσες και εστιάζουν στην πολυδιάστατη συμβολή των συλλόγων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ομιλητές στο επιστημονικό αυτό συνέδριο θα είναι: η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Ρέα Καλαμπούκα, η Μαριάνθη Καπλάνονγλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας Παιδαγωγικού Τμήματος ΕΚΠΑ, Χριστιάνα Κατσαρού, Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Γιώργος Κατασαδώρος, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρήστος Θεολόγος Διευθυντής Λυκείου και υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μαρία Γκασούκα, Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σταυρούλα- Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρουλάκη, Κύρια Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ζωή Μάργαρη, Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ευαγγελή Σαλταπίδα, Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής θα υπάρξει εργαστήρι με θέμα «Το ταξίδι του Ζεϊμπέκικου της ‘Περγάμου’ από το «παραδοσιακό» χοροστάσι της Μικράς Ασίας, στα χοροστάσια της Πτολεμαΐδας και των χοροδιδασκάλων», με πληροφορητή τον Βασίλη Τσιγαρά με καταγωγή από το Κινίκ Περγάμου και σχολιαστή τον χοροδιδάσκαλο και υποψήφιο Διδάκτορα Λαογραφίας Χρήστο Θεολόγο.
Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ώρα 5:30μ.μ.. ενώ την Κυριακή 7 Οκτωβρίου οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της ΔΕΗ στα Ορυχεία, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας και θα επισκεφθούν τη Σιάτιστα.