Παρουσία αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών και εκπροσώπων φορέων της Εορδαίας και πλήθους κόσμου, τιμήθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου στην Πτολεμαΐδα η 74η επέτειος της «Μάχης της Κρήτης».
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κρητών και Φίλων Κρήτης Πτολεμαΐδας, ξεκίνησε με θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίστηκε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης με τρισάγιο στη μνήμη όσων έπεσαν στη Μάχη της Κρήτης.
Τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση που διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Πτολεμαΐδα ο σύλλογος Κρητών, ευχαρίστησε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Μακρυμαλλάκης, ο οποίος θέλοντας να καταδείξει την παλλαϊκή συμμετοχή του κρητικού λαού στη γερμανική εισβολή στο νησί διάβασε ένα απόσπασμα από τα γραφόμενα ενός γερμανού αλεξιπτωτιστή για τη συμμετοχή γυναικών στη μάχη της Κρήτης και απήγγειλε μια μαντινάδα:
«Ήρωες πολεμήσανε για λευτεριά στην Κρήτη
απ’ τη Μαδάρα ως την κορφή του γέρο Ψηλορείτη.»
Στο ιστορικό της Μάχης της Κρήτης αναφέρθηκε ο ομιλητής Νίκος Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι: «Την μέρα αυτή χρέος όλων μας απέναντι στο εαυτό μας, στους νεκρούς που πότισαν με την θυσία τους για την Ελευθερία και τράνεψε, στην Ιστορία μας όπως μας ορίζει και την ορίζουμε χιλιάδες χρόνια τώρα, είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε, είναι να θυμηθούμε σήμερα και να τιμήσουμε αυτούς που πρωταγωνίστησαν σο σημαντικότατο για την τύχη ολόκληρης της ανθρωπότητας ιστορικό γεγονός της Μάχης της Κρήτης.»
Η “επιχείρηση ΕΡΜΗΣ”, δεν θα ήταν ένας περίπατος για τους Γερμανούς. Θα ήταν η Νέμεσις τους, ανέφερε ο ομιλητής. «Το υπέροχο νησί της Κρήτης με τους αδάμαστους υπερήφανους αλλά και… “τρελούς” κατοίκους της θα έκανε τους Γερμανούς να πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος. Και ενώ για πρώτη φορά στην πολεμική ιστορία της ανθρωπότητας οι αλεξιπτωτιστές σαν όπλο, χρησιμοποιούνται μαζικά στην Μάχη της Κρήτης, μετά το τέλος της επιχείρησης ΕΡΜΗΣ, οι Γερμανοί δεν πρόκειται μέχρι το πέρας του πολέμου να χρησιμοποιήσουν πλέον το αλεξίπτωτο σαν όπλο κατάληψης και αιφνιδιασμού.»
Η νήσος Κρήτη, συνέχισε, έπρεπε να καταληφθεί αυθημερόν από τις δυνάμεις της Βέρμαχτ. Αυτό θα βοηθούσε τη Γερμανία σε πολλά επίπεδα. Καταρχήν θα στερούσε από τους συμμάχους και κυρίως από το Βασιλικό Ναυτικό της Αγγλίας, πλήθος λιμένων που παρείχαν προστασία αλλά και ανεφοδιασμό στα πλοία του. Επίσης θα έδινε στη Γερμανία το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα μεγάλο νησί με πρώτες ύλες και αυτόνομο, τόσο κοντά στα στρατεύματα του Africa Corps και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια στον Ρόμελ εάν κρινόταν αναγκαίο.
Η επιχείρηση, επισήμανε ο κ. Σαμαράς, αποφασίστηκε να ξεκινήσει στις 20 Μαΐου του1941. Θα ήταν ένα εύκολο πρωινό για τη Γερμανία. Εξάλλου στο νησί υπήρχε δύναμη μόνο 9.000 Ελλήνων στρατιωτών και χωροφυλάκων και 25.000 Βρετανών, οι οποίοι όμως δεν διέθεταν βαρύ οπλισμό. Στο νησί βρίσκονταν ακόμη, ελάχιστες μεραρχίες Αυστραλών και Νεοζηλανδών. «Βέβαια υπήρχε και κάτι άλλο που οι Γερμανοί αγνοούσαν αλλά έπαιξε τεράστιο ρόλο στην αεραπόβαση τους. Οι κάτοικοι της Κρήτης! Οι απλοί άνθρωποι που όχι μόνο πολέμησαν σαν θεριά και δεν έκαναν βήμα πίσω, όχι μόνο δεν άφησαν την υπεράσπιση του νησιού τους στους Άγγλους, αλλά πολέμησαν λυσσασμένα αιφνιδιάζοντας τη Γερμανική πολεμική μηχανή, καταργώντας εκείνο που οι στρατιωτικοί ονομάζουν “κενό χώρο”, δηλαδή χώρο ζωτικής σημασίας για την οργάνωση, συγκρότηση και εφοδιασμό των αερομεταφερόμενων δυνάμεων και τον μετέτρεψαν σε επικίνδυνο χώρο, πολεμώντας με ότι είχαν στα σπίτια τους: γεωργικά εργαλεία μαυρομάνικα σισανέδες, κατσούνες», που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η Κρήτη «ένα τεράστιο νεκροταφείο επίλεκτων Γερμανών αλεξιπτωτιστών.»
Τα συγχαρητήριά του στο Σύλλογο Κρητών για τη δράση του εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του δημάρχου Εορδαίας, αντιδήμαρχος Κώστας Πολυχρονίδης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τουςεκπροσώπους των παρισταμένων αρχών και φορέων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση κρητικών χορών από το χορευτικό του συλλόγου Κρητών.