Παρουσία του Δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, του αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Τσότσου, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Μίμη Δημητριάδη, στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, των διοικήσεων και μελών των Ποντιακών και προσφυγικών σωματείων από την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας και λοιπών πολιτιστικών συλλόγων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας η εκδήλωση για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας, Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης και ακολούθησε παρουσίαση ακριτικών παραδοσιακών τραγουδιών από την χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας και απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.
Ως μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες χαρακτήρισε την Ποντιακή Γενοκτονία στην ομιλία του ο Δημοσιογράφος- πολιτισμολόγος, Αντώνης Μαυρίδης, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίστηκε με καθυστέρηση 70 ετών από την Βουλή των Ελλήνων μόλις στις 24 Φεβρουαρίου του 1994. Τόνισε ότι τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ξεπερνούν τις 350.000 και σ’ όλη τη Μικρά Ασία και τη Θράκη φτάνουν το 1.500.000, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς που γνώρισε ο ποντιακός ελληνισμός από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας το 1461, στο πλαίσιο των προσπαθειών των Οθωμανών για τον βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό τους.
Έκανε μνεία στο γεγονός ότι ποντιακοί σύλλογοι και σωματεία της περιοχής μας πρωτοστάτησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στη διεκδίκηση για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τόνισε: «Μετά από όσα έχει ζήσει ολόκληρη η ανθρωπότητα και περνάμε και εμείς στην πατρίδα μας, εάν κάτι μάς διδάσκει πλέον η Ιστορία, και μας αφορά όλους, είναι ότι όταν μένει ατιμώρητη μια γενοκτονία, γεννά την άλλη. Και οι γενοκτονίες του 20ου αιώνα οδήγησαν στο ολοκαύτωμα, τη Γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που βίωσε ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος.»
«Οι φετινές κοινές εκδηλώσεις των ποντιακών συλλόγων της Εορδαίας για την 19η Μαΐου αποτελούν νομίζω το ελάχιστο δείγμα σεβασμού στην Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και δείχνουν ότι «Δεν ξεχνάμε, θυμόμαστε και τιμούμε με αγάπη την ημέρα αυτή, αντιστεκόμενοι στο “ξεθώριασμα του χρόνου” και στις όποιες προσπάθειες ιστορικής παραχάραξης της εποχής εκείνης. Ο αγώνας για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι και αγώνας για ένα μέλλον χωρίς γενοκτονίες, πολέμους, φασισμό, θηριωδίες, ανθρωπιστικά δράματα και κοινωνικά ολοκαυτώματα», υπογράμμισε ο ομιλητής.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας οπτικοακουστικό υλικό για τη Γενοκτονία στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας, ενώ τιμήθηκαν τα θύματα της Γενοκτονίας με το άναμμα κεριών στη μνήμη των νεκρών.