Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι κάτι καινούριο στη ζωή μας. Αντιθέτως, από τα πολύ πρώτα χρόνια των υπολογιστών οι προγραμματιστές είχαν ξεκινήσει να δημιουργούν παιχνίδια, ενώ υπήρχαν και διάφορες πρώιμες κονσόλες παιχνιδιών ή παχνιδομηχανές όπως τις λέγαμε. Από τότε, βέβαια, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι υπολογιστές και οι κονσόλες αποκτούν συνεχώς καινούριες δυνατότητες και μπορούν να τρέξουν παιχνίδια με εντυπωσιακά γραφικά και ήχους. Το ίδιο ισχύει βέβαια ακόμη και για τα παιχνίδια που παίζονται μέσω διαδικτύου χωρίς να χρειαστεί να κατέβουν και να αποθηκευτούν στον υπολογιστή ή να τρέξουν μέσω μιας κονσόλας παιχνιδιών.
Πλέον τα παιχνίδια είναι παντού γύρω μας. Παίζουν, μάλιστα, τόσο μεγάλο ρόλο στην ποπ κουλτούρα που υπάρχουν ακόμη και παραδείγματα ταινιών οι οποίες έχουν βασιστεί σε παιχνίδια! Παράλληλα, όλο και περισσότερος κόσμος καταφεύγει σε αυτά προκειμένου να διασκεδάσει και να «ξεφύγει» από την καθημερινότητα και να ξεδώσει.
Παράλληλα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι παίκτες κερδίζουν ακόμη και μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο ένας τρόπος είναι φυσικά οι πλατφόρμες με τυχερά παιχνίδια όπως για παράδειγμα το League of Slots, στο οποίο οι παίκτες μπορούν να βρουν χιλιάδες τυχερά παιχνίδια για να ποντάρουν, αλλά και σημαντικά μπόνους για να επιδοτήσουν το παιχνίδι τους. Ο άλλος είναι απλά… παίζοντας video games. Πλέον δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες gamers που παίρνουν μέρος σε τουρνουά και παίζουν ανταγωνιστικά, κερδίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά!
Οι συνέπειες του gaming
Η ενασχόληση με τα παιχνίδια, έχει φέρει κάποιες σημαντικές συνέπειες στην καθημερινή μας ζωή. Κάποιες από αυτές είναι πολύ θετικές και μας βοηθούν σε πολλά επίπεδα. Άλλες βέβαια είναι αρνητικές και δημιουργούν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι αρνητικές είτε θετικές, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το gaming μπορεί να φέρει αλλαγές στην ψυχολογία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Οι θετικές επιπτώσεις
Ορισμένα από τα θετικά σημεία που μπορούμε να εντοπίσουμε στο gaming, είναι:
- Διασκέδαση
- Χαλάρωση
- Κοινωνικοποίηση
- Δημιουργικότητα
Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
- Διασκέδαση: Ήταν εξ αρχής ο αυτοσκοπός της δημιουργίας των παιχνιδιών. Και έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω. Τα video games αποτελούν πολύ σημαντική μορφή διασκέδασης και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους!
- Χαλάρωση: Με την ενασχόληση με τα παιχνίδια οι παίκτες ξεκουράζονται και ξεφεύγουν για λίγη ώρα από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
- Κοινωνικοποίηση: Τα παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα μοναχική διαδικασία. Από βραδιές σε σπίτια μαζί με φίλους για gaming, μέχρι και συνεργασίες online και συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια, η κοινωνικοποίηση είναι πολύ έντονο στοιχείο του gaming. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι μοναχικοί άνθρωποι που έχουν βοηθηθεί από αυτές τις δυνατότητες και έχουν καταφέρει να κοινωνικοποιηθούν μέσω των παιχνιδιών. Επικοινωνούν με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο και γνωρίζουν άλλους ανθρώπους με ίδια ενδιαφέροντα.
- Δημιουργικότητα: Πολλά από τα παιχνίδια βάζουν τους παίκτες σε διαδικασία να βρουν λύσεις και να ξεπεράσουν εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουν. Αυτό απαιτεί δημιουργικότητα.
Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία του gaming που επηρεάζουν σε θετικό βαθμό τη ζωή των παικτών και μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στην επίλυση ψυχολογικών θεμάτων.
Οι αρνητικές επιπτώσεις
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι ο κανόνας. Αντιθέτως είναι εξαιρέσεις που εκδηλώνονται σε μικρή μερίδα του πληθυσμού των gamers. Ορισμένες από τις κύριες αρνητικές περιπτώσεις είναι οι:
- Εθισμός
- Απάθεια
- Έλλειψη συγκέντρωσης
Ας τα δούμε όλα λίγο πιο αναλυτικά:
- Εθισμός: Ο φόβος του εθισμού καραδοκεί πάντα όταν κάποιος ασχολείται υπερβολικά πολύ με μια δραστηριότητα. Είναι μια ενδεχόμενη δυσάρεστη συνέπεια και για το gaming. Το παιχνίδι είναι διασκέδαση, αλλά πρέπει πάντα να γίνεται με μέτρο για να μη χάνει την ουσία του.
- Απάθεια για άλλα πράγματα: Είναι συνέπεια που μοιάζει σε σημεία με τον εθισμό, ίσως μάλιστα να είναι και προάγγελός του. Οι παίκτες που ασχολούνται πολύ εντατικά με τα παιχνίδια μπορεί να μη θέλουν να ασχοληθούν με άλλα πράγματα και ίσως και να παραμελούν άλλα πράγματα προκειμένου να παίξουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε μείωση της παραγωγής ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, αν και αυτό είναι κάτι που προκύπτει έπειτα από υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη.
- Έλλειψη συγκέντρωσης: Ακόμη μια νευρολογική παρενέργεια της έλλειψης ντοπαμίνης. Πολλοί παίκτες μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε άλλες δραστηριότητες, κάτι που φυσικά έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους.
Προσέχουμε για να έχουμε υγιές παιχνίδι
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το gaming είναι μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα. Θα μπορούσε, μάλιστα, κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι οι θετικές συνέπειες που έχει είναι περισσότερες και πιο σημαντικές από τις αρνητικές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο και υπό το πρίσμα αυτό πρέπει πάντα να φροντίζουμε ώστε η ενασχόληση με τα παιχνίδια να είναι ελεγχόμενη και να μην ξεφεύγει. Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι οι εξής:
- Παίζετε με μέτρο
- Βάλτε στο πρόγραμμά σας και άλλες δραστηριότητες
- Μην παίζετε με στόχο να αλλάξει η διάθεσή σας
Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον έλεγχο και θα. κάνουν το παιχνίδι να πετύχει πλήρως το σκοπό του: Να σας προσφέρει διασκέδαση και χαλαρές στιγμές!