Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Ιατρικά > Ψείρες στο σχολείο: Πώς μεταδίδονται και πως αντιμετωπίζονται, γράφει ο Γεώργιος Καζαντζής

Ψείρες στο σχολείο: Πώς μεταδίδονται και πως αντιμετωπίζονται, γράφει ο Γεώργιος Καζαντζής

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Οι ψείρες  είναι οικογένεια παρασίτων που ανήκουν στην συνομοταξία των εντόμων και έχουν μεγάλη ποικιλία, δεν είναι, δηλαδή, μόνο διαφορετικές για κάθε είδος ζώου, αλλά ακόμη και αυτές που προσβάλλουν τον άνθρωπο διαφέρουν, αναλόγως της περιοχής του σώματος στην οποία παρασιτούν.

Το ένα είδος είναι η ψείρα του ανθρώπου και περιλαμβάνει την ψείρα της κεφαλής και την ψείρα του σώματος – που θεωρείται ότι προήλθε χρονολογικώς μεταγενέστερα από την πρώτη – και το δεύτερο η ψείρα του εφηβαίου.

Η ψείρα του ανθρώπου είναι πιο επιμήκης και ευκίνητη, ενώ του εφηβαίου πιο σφαιρική στο σχήμα και κινείται βραδύτερα. Και τα δύο είδη αποτελούνται από τρία ζεύγη ποδιών που είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μπορούν να αγκιστρώνονται στους ιστούς όπου παρασιτούν και από εκεί τρυπούν το δέρμα και τρέφονται απομυζώντας αίμα . Τα παράσιτα είναι ορατά καθώς και τα αυγά τους.

Το παράσιτο είναι πολύ μεταδοτικό και εκτός από την άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να μεταδοθεί και με κτένες , μαξιλάρια, καπέλα κ.α. Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες αλλά ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Η ψείρα που προσβάλλει το σώμα παρασιτεί στα ενδύματα όπου καθηλώνεται συνήθως  στους ποδογύρους και τις ραφές και από εκεί τσιμπά τα διάφορα σημεία του σώματος.

Η ψείρα του εφηβαίου, παρ΄όλο που παρασιτεί κυρίως στην περιοχή του εφηβαίου μπορεί να προσβάλλει και το τρίχωμα του υπολοίπου σώματος γι΄αυτό και θα πρέπει να εξετάζονται οι πάσχοντες σ΄όλο το σώμα. Σ αυτήν την περίπτωση το παράσιτο μεταδίδεται άπο άνθρωπο σε άνθρωπο με την άμεση και κυρίως με την σεξουαλική επαφή.

Η θεραπεία γίνεται με ειδικά παρασιτοκτόνα υπό μορφή σαμπουάν, λοσιόν ή σκόνης. Για την απομάκρυνση των ωαρίων χρησιμοποιούμε ειδική κτένα αφού βραχούν τα μαλλιά με ξύδι που βοηθά στην αποκόλληση τους.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Γιώργος Καζαντζής

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος με εξειδίκευση στην κοσμητική ιατρική. Γεννημένος το 1981 στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Από το 2013 διατηρεί το ιατρείο του στην οδό Πόντου 18, στην Πτολεμαΐδα.