Αρχική > Ελλάδα > «Ψήνεται» νέα ρύθμιση οφειλών -«Ετσι θα κλείσει η περίοδος της κρίσης»

«Ψήνεται» νέα ρύθμιση οφειλών -«Ετσι θα κλείσει η περίοδος της κρίσης»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ανεβαίνουν οι προσδοκίες επιχειρήσεων, επαγγελματιών, νοικοκυριών, για μια νέα «γενναία» ρύθμιση των οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία, καθώς το οικονομικό επιτελείο όχι μόνο δεν διαψεύδει ένα τέτοιο σενάριο, αλλά αντιθέτως επί της ουσίας το προαναγγέλλει.

«Με αυτό θα κλείσει η περίοδος της κρίσης», έλεγε χαρακτηριστικά πριν από λίγο αρμόδια πηγή, ενώ το πρωί ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών επιβεβαίωσε ότι μια νέα ρύθμιση είναι στο τραπέζι. Επί της ουσίας, μιλάμε για απλήρωτους φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορές αλλά και υποχρεώσεις που απορρέουν από την Επιστρεπτέα- δηλαδή συνολικά πάνω από 7 δισ ευρώ- τα οποία θα πρέπει να εξυπηρετηθούν παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν, πάντως, ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω κι ότι δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι για δευτερογενή κρίση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης θα «κοπούν» με το μαχαίρι και είναι ενδεικτικό ότι αναμένεται «πακέτο» άνω των 420 εκατ. για τον Τουρισμό, το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, ενώ και τα… συνήθη μέτρα π.χ. οι αναστολές συμβάσεων, θα αποσύρονται σταδιακά από τον Ιούνιο και μετά.

Βαρόμετρο για φέτος και του χρόνου ο Τουρισμός
Σε κάθε περίπτωση, βαρόμετρο για φέτος αλλά και του χρόνου είναι ο Τουρισμός. Το βασικό σενάριο προβλέπει εισπράξεις στο 40-45% του 2019, δηλαδή 7-8 δισ ευρώ, ωστόσο εάν η απόδοση φτάσει τελικά στο αρχικό σενάριο (55-60%), τότε το ΑΕΠ θα ανέβει κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα. Ως αστάθμητος παράγοντας χαρακτηρίζεται και η αναβαλλόμενη κατανάλωση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση των αποταμιεύσεων κατά 24 δισ ευρώ.

Όσον αφορά στο φλέγον θέμα των αντικειμενικών αξιών, το τοπίο πλέον ξεκαθάρισε. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο θα εφαρμοστούν από την Πρωτοχρονιά του 2022 και θα συνοδευθούν από τις ανάλογες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: iefimerida.gr 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Χατζηδάκης: Πήγε απροειδοποίητα στον ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής, βρήκε λίγους υπαλλήλους και… χαρτοβασίλειο

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Την εμπειρία του από μία απροειδοποίητη επίσκεψη που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής σε γραφεία του ΕΦΚΑ, κατέγραψε ...