Η έναρξη του ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το 2017, έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Απριλίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Επιστημονική Επιτροπή, η Επιτροπή Υλοποίησης του έργου και η Ανάδοχος Εταιρία, ενώ προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Σταύρος Γιαννακίδης. Μιλώντας στον «e-ptolemeos.gr», ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, τόνισε ότι «είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2015. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διενεργούνται συστηματικοί ψεκασμοί σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι υδάτινες περιοχές». Ειδικότερα σημείωσε ότι «στη Δυτική Μακεδονία έχουμε πολλές λίμνες, γι’ αυτό έχουν χαρτογραφηθεί περισσότερες από 900 θέσεις σε 400 οικισμούς, κυρίως αυτοί που γειτνιάζουν με τις λίμνες Πολυφύτου, Καστοριάς, Βεγορίτιδας κ. ά., όπου προβλέπονται ψεκασμοί. Επίσης, ρίχνουμε βάρος στον αστικό χώρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Σε όλους αυτούς τους χώρους οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι από τα προηγούμενα χρόνια που ξεκίνησε το πρόγραμμα, επεμβαίνει όταν χρειάζεται το «συνεργείο εφαρμογών».
Οι ψεκασμοί είναι επίγειοι και γίνονται με μηχανικά μέσα ή με ψεκαστικά από εργάτες, εάν πρόκειται για δύσβατες περιοχές με καλαμώνες. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, όπως διαβεβαίωσε ο Σ. Γιαννακίδης, «είναι βιολογικά φάρμακα, εγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο και ελέγχονται από την επιστημονική επιτροπή». Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, αποτελεί τον στρατηγικό πυλώνα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, καθώς έχει σκοπό όχι μόνο να προλαμβάνει τυχόν ασθένειες, αλλά να μειώνει και την όχληση πολιτών και επισκεπτών της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι να συντονίσουμε όλους τους φορείς, δήμους, κοινότητες κ.λ.π., στην καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών».
Υπεύθυνος εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπεύθυνος για το πρόγραμμα είναι ο δήμαρχος Βοΐου, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 145.000 ευρώ κατ’ έτος. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.