Όλο και πιο έντονη γίνεται πλέον η περίπτωση για τη θέσπιση της περιβόητης «Ρήτρας Μετάβασης» για τη Δυτική Μακεδονία, με τις πληροφορίες του «Π» να κάνουν λόγο για σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Μπορεί οι Δήμαρχοι να θεωρούν πως τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν πρόσθεσαν κάτι καινούργιο και ουσιαστικό σχετικά με τα αιτήματα τα οποία έθεσαν, οι πρωτοβουλίες όμως και οι διεκδικήσεις για εμβληματικές πολιτικές στη Δυτική Μακεδονία θα συνεχιστούν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.
Η αναφορά του Πρωθυπουργού «εν πολλοίς η ρήτρα μετάβασης εφαρμόζεται, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω», έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα, το οποίο ενίσχυσε με τη σειρά του λίγες ώρες αργότερα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έχει τον πλήρη έλεγχο για την Εθνική Στρατηγική για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Μάλιστα με ανάρτησή του ο κ. Κοντογεωργής έκανε λόγο για ταχύτητα στην υλοποίηση πολιτικών με την «ενσωμάτωση της ρήτρας μετάβασης» να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες.
Στο κείμενο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση, το γραφείο του Πρωθυπουργού, ονομάστηκαν «12+1» πολιτικές για τη Δυτική Μακεδονία εντός του 2025, με τη Ρήτρα Μετάβασης να έχει διακριτή αναφορά σε αυτές.
Ο «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το επόμενο διάστημα ξεκινάνε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις οποίες χειρίζονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, με τον τελευταίο να προωθεί την «εντολή» για εφαρμογή της Ρήτρας Μετάβασης απ’ όλα τα Υπουργεία.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης από βήματος της Βουλής, στις 16 Ιουνίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Πάρι Κουκουλόπουλου, είχε μιλήσει για «περαιτέρω εγγυήσεις» σχετικά με τη Ρήτρα Μετάβασης, η οποία θα ενισχύει με ειδικά και ενισχυμένα κίνητρα όλες τις πολιτικές των Υπουργείων για τη Δυτική Μακεδονία.