Σε μια πρωτοποριακή έρευνα εργάζεται μια διεθνής ομάδα επιστημόνων – μεταξύ των οποίων μια ερευνήτρια από την Πτολεμαΐδα, που φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην πρόληψη μετάδοσης του ιού HIV που προκαλεί το AIDS σε γυναίκες φτωχών χωρών, με τη δημιουργία μιας αλοιφής (ενός gel) από γενετικά τροποποιημένο ρύζι.
«Το ρύζι ενάντια στον ιό HIV» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έρευνας αυτής, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Δρ Ευαγγελία Βαμβακά στο «e-ptolemeos.gr”. Καθώς, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Lleida-Agrotecnio, το IrsiCaixa Ερευνητικό Ινστιτούτο AIDS, ICREA, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Imperial College London έλαβαν για πρώτη φορά τρεις διαφορετικές αντι-HIV πρωτεΐνες από ένα διαγονιδιακό φυτό ρυζιού και τα ακατέργαστα εκχυλίσματα από αυτό, εμπόδισαν την είσοδο του ιού σε ανθρώπινα κύτταρα in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα.) Τα συστατικά του ρυζιού έδειξαν ενισχυτικό αποτέλεσμα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην παρεμπόδιση της μολυσματικότητας του HIV. Τα εκχυλίσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μη δαπανηρών τοπικών μικροβιοκτόνων HIV για την πρόληψη της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV. Τα μικροβιοκτόνα -ελλείψει αποτελεσματικού εμβολίου, χάρη στο χαμηλό κόστος και την ευκολία εφαρμογής, μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, καθώς κάθε χρόνο 1,8 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV εμφανίζονται παγκοσμίως, κυρίως στην Αφρική.
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» η κ. Βαμβακά και δήλωσε ότι «το έργο μας αποτελεί proof of concept (επαλήθευση ιδέας) για το συνδυασμό μικροβιοκτόνων. Επιπροσθέτως αποδείξαμε ότι οι ενδογενείς πρωτεΐνες ρυζιού βελτιώνουν ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα των τριών μικροβιοκτόνων ενώσεων. Οι σπόροι θα μπορούσαν απλώς να αλεσθούν και να αναμιχθούν με νερό για να δημιουργήσουν μια κρέμα που οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν καθημερινά για να προστατευθούν. Αυτή η πρωτοποριακή στρατηγική είναι ρεαλιστικά ο μόνος τρόπος που τα μικροβιοκτόνα κοκτέιλ μπορούν να κατασκευαστούν με ένα χαμηλό κόστος για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.»
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν πρόκειται για μαγική σφαίρα, αλλά θα έδινε στις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες έναν τρόπο να πάρουν τον έλεγχο και να προστατευθούν εάν οι άνδρες εταίροι μπλόκαραν τη χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή.»
Η έρευνα έγινε στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής (4 χρόνια) της κ. Βαμβακά, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Lleidas (University of Lleida-Agrotecnio), το Ινστιτούτο έρευνας για AIDS (IrsiCaixa AIDS Research Institute), το εθνικό κέντρο καρκινικής έρευνας της Αμερικής (The National Cancer Institute) και το Imperial College London.
Στο ερώτημα πότε υπολογίζεται να κυκλοφορήσει η αλοιφή αυτή στην αγορά η κ. Βαμβακά απαντά: «Η επίτευξη πραγματικού κόσμου σημαίνει να ξεπεραστεί η προκλινική εξέλιξη (περιλαμβάνει πειράματα σε ζώα) και τρεις κλινικές φάσεις στον άνθρωπο (η πρώτη δοκιμάζει την ασφάλεια και η δεύτερη δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα). Μια σειρά 5-7 ετών μπορεί να είναι μια μετρίως αισιόδοξη χρονική στιγμή.»
Σημειώνεται ότι η Δρ Ευαγγελία Βαμβακά από τον Οικισμό Καρδιάς Πτολεμαΐδας, σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Βιοτεχνολογία-Μοριακή Γεωργία στο Πανεπιστήμιο της Lleida, ETSEA, Ισπανία, ενώ από το 2016 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ).