Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνταν για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και έτσι μπαίνει ένα ακόμα βήμα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επειτα από μία εβδομάδα εντάσεων και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 και 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι», έναντι 39 που ψήφισαν «όχι», για την πρόταση της κυβέρνησης για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος.
Η ψηφοφορία έγινε έπειτα από διαρκείς αναβολές, ενώ έγινε και ονομαστική στην οποία ψήφισαν θετικά ξανά 80 βουλευτές. Τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Ο Ζόραν Ζάεφ σε πανηγυρικό τόνο ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που συντάχθηκαν με την κυβέρνηση, ενώ και οι αξιωματούχοι της Δύσης έσπευσαν να συγχαρούν τα Σκόπια για αυτό το σημαντικό βήμα. Την ίδια ώρα όμως, η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ ανέδειξε και πάλι τη διγλωσσία στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγχαρητήρια από Τσίπρα
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε τα συγχαρητήριά του στον Σκοπιανό ομόλογό του, ο Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο Τwitter έκανε λόγο για τις δωροδοκίες που κατήγγειλε το VMRO-DPMNE, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ.
«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψηφοφορία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κοινή επιτυχία μας. Ενα πολύ σημαντικό βήμα για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς μας!», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter. Στο ίδιο πνεύμα και η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας».
Αντίδραση από Σκόπια στο σχόλιο Καμμένου
Ομως, ο Πάνος Καμμένος έκανε αναφορά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, που πριν από την ψηφοφορία ανέφερε ότι έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.
«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε ο υπουργός Αμυνας στον λογαριασμό του στο Twitter.
Η ανάρτησή του προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων. «Παρακαλώ ενημερωθείτε ότι μοιραστήκατε fake news που ήδη έχουν διαψευστεί επίσημα από την κυβέρνησή μας. Στο πνεύμα της δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας, ας δουλέψουμε για τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας», του απάντησε ο Μίλε Μποσνιακόφσκι.
Ζάεφ: Ευχαριστώ τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που έδειξαν θάρρος
Πανηγυρικές ήταν, όπως αναμενόταν, οι πρώτες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία, ενώ ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την πρόταση της κυβέρνησης.
«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.
«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ», ανέφερε ακόμη.
Αποπέμπει 7 βουλευτές το VMRO-DPMNE
Μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, το VMRO-DPMNE απέπεμψε τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν «ναι», σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.
«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Σε κάποιους από αυτούς, δήλωσε ο ίδιος, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ψηφοφορία το κόμμα είχε καταγγείλει ότι πρόσφεραν έως και 2 εκατ. ευρώ σε βουλευτές, προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.
Πηγή: dikaiologitika.gr