Η μεγάλη δράση για το φυσικό αέριο και το «εξοικονομώ κατ’ οίκον», εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Δευτέρας, το οποίο συζήτησε την Πορεία Υλοποίησης του Προγράμματος και την Πρόταση Αναθεώρησης. Όπως διαπιστώθηκε, οι άξονες της επιχειρηματικότητας και των ψηφιακών τεχνολογιών, υστερούν κατά πολύ στο πρόγραμμα
Η πορεία του προγράμματος «είναι ικανοποιητική», καθώς εντάχθηκαν περί τα 100 έργα, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ από τα συνολικά 340 που έχει το πρόγραμμα, υποστήριξε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΕΣΠΑ, Σταύρος Γιαννακίδης, αλλά η άποψη της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «μηδενικό έργο» είναι εντελώς διαφορετική.
«Στόχος δεν είναι να πούμε μόνο τα καλά, αλλά και να αναδείξουμε προβλήματα που υπάρχουν στο στάδιο της υλοποίησης, γενικά ενός προγράμματος που κυλά ομαλά», υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Π.Π.Δ.Μ.), στην εισήγησή του. Για την αναθεώρηση σημείωσε, «θα πούμε λίγα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η αναθεώρηση και αφορά στο να προσθέσουμε κάποιες νέες δράσεις και στο να κάνουμε μεταφορές κάποιων πόρων μεταξύ αξόνων. Νομίζω είναι μία πολύ ουσιαστική συνεδρίαση του Π.Σ. και πιστεύω ότι μέσα από τις παρεμβάσεις των μελών του Π.Σ. το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα βγαίνει κερδισμένο».
Όπως τόνισε ο Χ. Κιουρτσίδης, «σε ένα πρόγραμμα πάντα υπάρχουν άξονες που οδηγούν το πρόγραμμα και υπάρχουν κι’ αυτοί που υπολείπονται. Οι άξονες που υπολείπονται αυτή τη στιγμή είναι ο άξονας 2 (ψηφιακές τεχνολογίες) και ο άξονας 3 (επιχειρηματικότητα). Οι υπόλοιποι θεωρώ ότι πηγαίνουν αρκετά καλά. Οι νέες δράσεις που προσθέτουμε είναι πρώτον η μεγάλη δράση για το φυσικό αέριο, η οποία δεν ήταν στην αρχή του προγράμματος και η δεύτερη μεγάλη δράση είναι το «εξοικονομώ κατ’ οίκον» στις κατοικίες».
Ο Σταύρος Γιαννακίδης, εντεταλμένος σύμβουλος ΕΣΠΑ, τόνισε ότι «είμαστε στον τρίτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 340.000.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουμε εντάξει περίπου 100 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, δηλαδή είμαστε στο 60% του προγράμματος. Οι προτεραιότητες της περιφερειακής Αρχής έχουν να κάνουν με τις υποδομές, οι οποίες βαίνουν σε πολύ καλό δρόμο και σε υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε με τη συνεργασία όλων των φορέων, των δήμων, με τις πέντε ημερίδες που πραγματοποιήσαμε. Βεβαίως, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο και πιστεύω να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα, που είναι οι υποδομές και η ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας».
Ο Γιώργος Δακής από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν το καλύτερο. Και είναι τα ίδια άτομα που υπήρχαν και πριν μερικά χρόνια. Αρκεί κανείς να συγκρίνει τι έγινε τα προηγούμενα τρισήμιση χρόνια. Πόσα έργα, πόσες απορροφήσεις, πόση υπερδέσμευση μπήκε στο νέο πρόγραμμα επί δικής μας θητείας. Και να δει μετά τρισήμιση χρόνια που έχει την ευθύνη ο κ. Καρυπίδης, ότι όλοι οι πίνακες που μας έχουν κοινοποιηθεί, στο σύνολο των δράσεων έχουν απορροφήσεις μηδενικές, εκτός από τα έργα που ήταν μεταφερόμενα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Κρίμα για τον τόπο, εμείς πραγματικά βάζουμε πλάτη και με αγωνία θα στηρίξουμε οτιδήποτε δίνει θετική προοπτική. Όμως μέχρι στιγμής, ένα χρονικό διάστημα που είναι μεγαλύτερο από τη δική μας θητεία, είναι σαν να μην υπάρχει το παραμικρό. Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά αρνητικό και οφείλεται στην πολιτική αδυναμία να προχωρήσουν απορροφήσεις, έργα και ανάπτυξη».
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επισήμανε ότι «σήμερα συζητάμε την αναθεώρηση του πιο σημαντικού προγράμματος που έχει αυτή η Περιφέρεια. Το 2018 είναι ένα έτος ορόσημο γι’ αυτό το πρόγραμμα. Ο βασικός στόχος που είχε τεθεί ήταν μέσω αυτού του προγράμματος των 340 εκ. να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, να λυθεί το πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή οι ανήμποροι άνθρωποι να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Τέσσερα χρόνια μετά, βλέπουμε ότι οι άξονες που θα στήριζαν την επιχειρηματικότητα για να δώσουν θέσεις εργασίας ήταν μόλις στο 15% του προγράμματος και οι δράσεις για την απασχόληση ήταν μόλις στο 9%, δηλαδή ενώ ήταν οι βασικοί στόχοι και τα χρήματα που μπήκαν σ’ αυτά ήταν πολύ λίγα, παρ’ όλα αυτά είναι στο απόλυτο μηδέν. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αφού δεν ενισχύθηκαν αυτοί οι δύο τομείς έχουμε αυτά τα μεγάλα προβλήματα ως περιφέρεια. Δυστυχώς παρότι αυτά τα ποσά αυτών των αξόνων είναι πολύ χαμηλά, σ’ αυτή την αναθεώρηση εξακολουθούν να μην ενισχύονται. Δεν ενισχύονται γιατί δεν προχωρούν, αν και είναι δράσεις που θα έδιναν μία ελπίδα στον τόπο».