Έντονος και απόλυτα δικαιολογημένος προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας λόγω του νέου επεισοδίου που είχαμε προχθές, την Τρίτη 12 Μαρτίου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν αποχώρησε από τη συνεδρίαση του η αντιπολίτευση.
Για το τι έγινε σ’ αυτή την, και πάλι, «εκρηκτική» και φορτισμένη συνεδρίαση μπορείτε να το πληροφορηθείτε διαβάζοντας το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο e-ptolemeos.gr χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο https://e-ptolemeos.gr/neo-epeisodio-sto-perifereiako-symvoulio-apochorise-i-antipolitefsi-me-momfes-kata-tou-proedrou-amanatidis-oi-polites-kseroun-poioi-endiaferontai
***
Το ερώτημα όμως από εδώ και πέρα είναι τι θα μπορούσε να γίνει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επικρατεί η γαλήνη και η ηρεμία στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεων μας ως πολίτες και καθώς ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν θα μπορούσε ποτέ να μας αφήσει αδιάφορους, σκεφτήκαμε διάφορους τρόπους και λύσεις έτσι ώστε οι συνεδριάσεις του ανώτατου δημοκρατικού οργάνου της Δυτικής Μακεδονίας να διεξάγονται από εδώ και πέρα μέσα σε κλίμα συναίνεσης και ομόνοιας, χωρίς αντιπαραθέσεις, αψιμαχίες και αποχωρήσεις.
***
Μια λύση θα ήταν να υιοθετηθεί αυτή που επέλεξε η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη βία στα γήπεδα, απαγορεύοντας για δύο μήνες να διεξάγονται αγώνες με θεατές στις κερκίδες.
Στην περίπτωση αυτή οι συνεδριάσεις του Π. Σ. θα διεξάγονταν για ένα διάστημα χωρίς τη δυνατότητα να τις παρακολουθούν μέσα από την αίθουσα εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων και γενικώς πολίτες.
Το θέμα όμως είναι πως την ένταση δεν την δημιουργούν όσοι κάθονται στις θέσεις των θεατών, αλλά εκείνοι που κάθονται στα έδρανα, δηλαδή Περιφερειακοί Σύμβουλοι!
Άρα, για να εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό οι συνεδριάσεις θα έπρεπε να διεξάγονται χωρίς Συμβούλους!
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει καθώς επί της ουσίας θα καταργούσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και γι’ αυτό απορρίπτουμε άνευ περαιτέρω συζήτησης αυτή τη λύση.
***
Θα μπορούσε όμως να γίνει κάτι άλλο.
Να αρχίσει να ισχύει το μέτρο της αποβολής με τη χρήση καρτών, κίτρινης και κόκκινης.
Δηλαδή, Σύμβουλος που προκαλεί φασαρία, αντιπαρατίθεται με συνάδελφο του, αγωνίζεται… αντιαθλητικά κτλ., τότε θα δέχεται την πρώτη κίτρινη κάρτα.
Αν δεχθεί και δεύτερη μέσα στην ίδια συνεδρίαση, τότε θα δεχτεί και την κόκκινη και θα αποβληθεί από την αίθουσα και εκτός από την τρέχουσα συνεδρίαση θα χάσει και την επόμενη.
Οι κίτρινες κάρτες που τυχόν θα δέχονται οι Σύμβουλοι σε κάποια εκ των συνεδριάσεων, θα σημειώνονται, θα αθροίζονται και εφόσον συμπληρώσουν τρεις τότε θα αποβάλλονται για μία συνεδρίαση και αν συμπληρώσουν έξη για δύο και πάει λέγοντας.
***
Βέβαια, υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί αν αποφασιστεί να εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο.
Ποιος θα δείχνει τις κίτρινες και τις κόκκινες κάρτες!
Το λογικό και το αυτονόητο θα ήταν η αρμοδιότητα αυτή να ανήκει στον Πρόεδρο του Σώματος, για να λειτουργεί δίκην διαιτητή.
Ναι, αλλά με την αμφισβήτηση που υπάρχει κάποιες φορές, κυρίως εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ίσως να μην μπορούσε να ασκήσει την αρμοδιότητα αυτή καθώς θα εγείρονταν διάφορα θέματα αντικειμενικότητας και άρα ορθής χρήσης των καρτών.
Την κατάσταση ίσως διευκόλυνε η ύπαρξη του γνωστού VAR, μέσω της χρήσης του οποίου θα εξετάζονταν κάθε φάση, συγγνώμη επεισόδιο θέλαμε να γράψουμε, καρέ καρέ από διακομματική επιτροπή για να αποδειχθεί αν η κίτρινη κάρτα ή η κόκκινη ήταν δικαιολογημένη και σωστή.
Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση καθώς μια συνεδρίαση θα μπορούσε να ξεκινήσει τη Δευτέρα και μέχρι να ολοκληρωθεί, αν υπήρχαν πολλές κίτρινες ή κόκκινες κάρτες που θα έπρεπε να εξεταστούν διεξοδικά μέσω VAR, θα έφτανε το Σαββατοκύριακο.
Το να έρχεται ξένος… διαιτητής, συγγνώμη και πάλι, αλλά Πρόεδρος θέλαμε να γράψουμε, σε κάθε συνεδρίαση, όπως γίνεται και στο ποδόσφαιρο, προφανώς και είναι κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοσθεί για ευνόητους λόγους.
Άρα, ούτε αυτή η λύση κρίνεται ως δόκιμη και εφαρμόσιμη και γι’ αυτό εγκαταλείπεται.
***
Ναι, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και επειδή στη Δημοκρατία και τα όργανα της δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ίσως θα έπρεπε να επιλεγεί κάτι άλλο.
Με το που κάθονται οι Περιφερειακοί μας Σύμβουλοι στη θέση τους και πριν ο Πρόεδρος κηρύξει την έναρξη των εργασιών του οργάνου, να άκουγαν για δέκα ή δέκα πέντε λεπτά κλασική μουσική.
Υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά κλασικά μουσικά θέματα τα οποία αποδεδειγμένα βοηθούν στο να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις.
Έτσι, μέσα στην αίθουσα θα δημιουργούνταν ένα κλίμα γαλήνης και διάθεσης για ομοφωνία, κάτι που θα απέτρεπε τη δημιουργία εντάσεων και αντιπαραθέσεων.
Γι’ αυτό προτείνουμε να το δοκιμάσουν και ίσως υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.