Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Προσκύνημα Μητροπολίτη Σουηδίας στον Άγιο Μηνά Εμπορίου

Προσκύνημα Μητροπολίτη Σουηδίας στον Άγιο Μηνά Εμπορίου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Ναθαναήλ Φίλιου, Ι. Προισταμένου της Ενορίας του Αγίου Μηνά Εμπορίου Εορδαίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυϊας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε επίσκεψη στην ως άνω ενορία.

Πρώτος σταθμός της προσκυνηματικής περιοδείας στην περιοχή ήταν η Ι. Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, τόπος ασκήσεως της Οσίας Σοφίας. Ακολούθησε επίσκεψη στην Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α΄ και δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Μηνά, καθώς και κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού.

Στη συνέχεια, ο επίσκοπος ξεναγήθηκε στην μικρογραφία του Πύργου του Γαλατά, την θεμελίωση του οποίου ευλόγησε η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, στις διαβατικές στοές της Αγίας Θεοδοσίας, παρεκκλησίου του Πύργου, στα τείχη του περιβάλλοντος χώρου του Ι. Ναού του Αγίου Μηνά (μικρογραφία των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως) και στον Ι. Ναό της του Θεού Σοφίας (μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως).

Το πρωί της επομένης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την οικογένεια του κ. Αθανάσιου Μπόζια, Προέδρου της τοπικής κοινότητος Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας και αμέσως μετά μετέβη στην Φλώρινα, όπου επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, τον οποίο συνεγχάρη για τις δραστηριότητές του και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία του.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ι. Μονή του Αγίου Μάρκου Πρώτης Φλώρινας και απηύλαυσε την φιλοξενία της Καθηγουμένης Γερόντισσας Μαριάμ και της συνοδείας της.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το χωριό Ψαράδες στις Λίμνες των Πρεσπών και ξεναγήθηκε με βάρκα στα ασκητήρια των Βράχων των Πρεσπών του 14ου αιώνος, στο ασκητήριο της Παναγίας Ελεούσης και στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί.

Στην ως άνω περιοδεία, τον Μητροπολίτη Σουηδίας συνόδευσαν, μαζί με τον π. Ναθαναήλ, οι κ.κ. Παύλος Ανθίδης, Αλέξανδρος Αλεξόπουλος και Κλέαρχος Γκέσσας.

Την τελευταία ημέρα της επισκέψεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Μηνά Εμπορίου, στο τέλος της οποίας διεβίβασε τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Θεόκλητο για την φιλοξενία και συνεγχάρη τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Ναθαναήλ Φίλιο για το θαυμαστό έργο που επιτελεί στην περιοχή, με την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ι. Ναού του Αγίου Μηνά και την ανέγερση σε μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, του Πύργου του Γαλατά και των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…..

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team