Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Κοζάνη η εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα με θέμα τις προκηρύξεις Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τόσο ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αλλά και στελέχη της υπηρεσίας, κάνοντας αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση επί των ερωτημάτων που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στην Κοζάνη βρέθηκαν επίσης στελέχη του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).
Όπως τόνισε ο Πελοπίδας Καλλίρης(διοικητής της ΕΥΔΑΜ) «πλέον περνάμε από το σχέδιο στην πράξη» και αναφέρθηκε σε προσκλήσεις που έχουν βγει στον αέρα ύψους 50εκ. ευρώ για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις(το 70% αφορούν τη Δυτική Μακεδονία), για τις μικρές και μεσαίες(130εκ.) και 150εκ. για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το 70% του προϋπολογισμού να αφορούν τη Δυτική Μακεδονία.
Η ενίσχυση αγγίζει το 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις μεσαίες 60% και τις πολύ μικρές και μικρές 70%:
«Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα», σημείωσε ενώ απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο αύξησης του προϋπολογισμού αν διαπιστωθεί μεγάλο ενδιαφέρον:
«Έχουμε εντολή από τον Υπουργό, Νίκο Παπαθανάση, να βγάλουμε στον αέρα τον επόμενο μήνα την πρόσκληση για τις ενεργειακές επιχειρήσεις ύψους 150εκ. ευρώ και να υπάρξει και άλλος κύκλος».
Στόχος του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας, με τον κ. Καλλίρη να απαντά σε ερώτημα του «Π» σχετικά με τη συμμετοχή του πρωτογενή τομέα στο ΔΑΜ, πως στην αναθεώρηση του 2025 θα εξεταστεί η δυνατότητα να μπει ο συγκεκριμένος κλάδος στο πρόγραμμα.
Τη συγκεκριμένη πρόταση προωθεί πλέον και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος τόνισε πως το αίτημα θα γίνει νωρίτερα από το 2025 «γιατί επελέγη η διαδικασία του γενικού απαλλακτικού και όχι του αναπτυξιακού νόμου και έτσι υπάρχει εναλλακτική λύση την οποία θα προτείνουμε».
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως ο ιδιωτικός τομέας μεταλλάσσει την οικονομία της περιοχής και βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής, με πολλές δυνατότητες σε μεγάλους και μικρούς επενδυτές.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Γιάννης Μητλιάγκας, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ενημερωτική εκδήλωση καθώς χρειάζεται προσπάθεια και να τεθούν τα τοπικά ζητήματα:
«Η δέσμευση των πόρων είναι μεγάλη και πλέον είναι στο χέρι των επιχειρηματιών ώστε να τα αξιοποιήσουν. Εδώ θα φανεί το μέταλλο των επιχειρήσεών μας».
Επιχειρηματίες και υποψήφιοι επενδυτές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά εξέφρασαν και ισχυρούς προβληματισμούς πάνω στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που βάζουν οι συγκεκριμένες προσκλήσεις.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι εξής προσκλήσεις:
- Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (De Minimis),
- Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης (De Minimis),
- Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης,
- Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης,
- Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης,
- Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων Υφιστάμενων μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και το,
- Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.