Αρχική > Ενέργεια > Προσφορές και από τρίτες χώρες για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ – Οι Βρυξέλλες δεν θέτουν ενστάσεις ως προς το κράτος προέλευσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών

Προσφορές και από τρίτες χώρες για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ – Οι Βρυξέλλες δεν θέτουν ενστάσεις ως προς το κράτος προέλευσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η Κομισιόν δεν αποκλείει τη συμμετοχή εταιρειών εκτός Ε.Ε. στο market test πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, όπως δήλωσε χθες ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, στο περιθώριο της εναρκτήριας εκδήλωσης της Διεθνούς Ενεργειακής Ακαδημίας, με τίτλο «Energy Union Future Leaders». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως αυτό είναι εφικτό».

Στην ίδια εκδήλωση, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωσαν πως οι Βρυξέλλες δεν θέτουν ενστάσεις ως προς τη χώρα προέλευσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών, αρκεί βέβαια η συμμετοχή τους να μην προσκρούει σε θέματα ανταγωνισμού. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη εκτίμησαν πως η συμμετοχή χωρών εκτός Ευρώπης θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του διαγωνισμού, εξασφαλίζοντας υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, ανέφεραν πως θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διεξαγωγή του market test, το οποίο η συμφωνία του Ιουνίου προέβλεπε πως θα διεξαχθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Με βάση δηλώσεις κύκλων του ΥΠΕΝ στο παρελθόν, για το 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ έχουν υπάρξει διερευνητικές κινήσεις από επιχειρήσεις από την Ασία, τις ΗΠΑ και κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Τις ίδιες περίπου γεωγραφικές περιοχές προέλευσης των πιθανών «μνηστήρων» είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο συνεδρίου στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε, ο κ. Παναγιωτάκης είχε μιλήσει το ενδιαφέρον εταιρειών από Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, προσθέτοντας πως αντίθετα οι εταιρείες της Ε.Ε. δείχνουν απρόθυμες να συμμετάσχουν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ….

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team