Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > Προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, δημ. Συμβούλους του Δ. Βελβεντού και του Δ. Σερβίων ‘’Η Παναγία κα η Αγία Θεοδώρα η εκ Σερβίων Μακεδονίας να είναι μαζί σας’’- Γράφει ο π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

Προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, δημ. Συμβούλους του Δ. Βελβεντού και του Δ. Σερβίων ‘’Η Παναγία κα η Αγία Θεοδώρα η εκ Σερβίων Μακεδονίας να είναι μαζί σας’’- Γράφει ο π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, δημοτικούς Συμβούλους (Προέδρους και μέλη των Συμβουλίων των Τ.Κ.) του Δήμου Βελβεντού Μακεδονίας και του Δήμου Σερβίων Μακεδονίας, που εντός των ορίων παροικούν οι Ενορίες της Α.Π.Β.

της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης:

‘’Η Παναγία και η Αγία Θεοδώρα η εκ Σερβίων Μακεδονίας να είναι μαζί σας’’. 

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 

 

Αδελφοί, Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

 

Προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους: Δήμαρχο Βελβεντού Μακεδονίας Μανώλη Στεργίου και Δήμαρχο Σερβίων Μακεδονίας Χρήστο Ελευθερίου (‘’Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελλάδα’’, Ψήφισμα Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, 27-6-2018) και τους αξιότιμους δημοτικούς Συμβούλους όλων των συνδυασμών, τους Προέδρους και τα μέλη των Τ.Κ., που εντός των ορίων της αυτοδιοικητικής τους ευθύνης παροικούν οι Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού (Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, που με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου διακονεί, απευθύνει χαιρετισμό χαράς για την από το λαό με δημοκρατικό τρόπο εκλογή σας, σας εύχεται καλή διακονία υπέρ του λαού μας, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία, ανάπτυξη (και συν-ανάπτυξη) των τοπικών μας κοινωνιών, συγχαίρει και εύχεται σε όλους σας από μέσης καρδίας:

 

Η Παναγία μας (πολιούχος Βελβεντού) και η Αγία Θεοδώρα βασίλισσα Άρτης η εκ Σερβίων Μακεδονίας καταγομένη, να είναι μαζί σας στο δύσκολο αλλά ωραίο έργο, που εσείς επιλέξατε και με την ψήφο του λαού αναλαμβάνετε, να πραγματοποιείτε με ειλικρίνεια, με φωτεινότητα και διαλογικότητα, απαλλαγμένοι από πάθη που φανατίζουν και προσβάλλουν ανθρώπινες υπάρξεις, απαλλαγμένοι από ίντριγκες και υπόγειες συκοφαντίες (όταν και όπου διαπιστώνονται) που διχάζουν, πλήττουν ανθρώπινες (σεβαστές κατά πάντα) υποστάσεις, ευνοούν την εμφάνιση κλικών και που υπονομεύουν την ενότητα των τοπικών κοινωνιών και του λαού μας εν γένει.

 

Σταθείτε μακριά από μονοπωλιακές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις πάνω στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ανήκουμε, δεν μας ανήκουν. Και για τις οποίες, λόγο και θέση ύπαρξης, αλληλεγγύης, συν-δημιουργίας και ενότητας έχει ο καθένας.

 

Σεις, που με την τίμια ψήφο του λαού έρχεστε να τον υπηρετήσετε στο σύνολό του (και όχι να τον διαφεντέψετε) αρνηθείτε και εκβάλλετε το φόβο, που καθυποτάσσει τις τοπικές κοινωνίες στις επιδιώξεις των επιτηδείων. Αγνοείστε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους, ιδιοκτήτες των τοπικών κοινωνιών. Μην τους μιμηθείτε στην αυτοδιοικητική σας θητεία. Σεις, είστε διάκονοι (=υπηρέτες), δεν είστε κηδεμόνες των τοπικών κοινωνιών.

 

Εργαστείτε και συνεργαστείτε με αγαθή προαίρεση και προς τα μέσα και προς τα έξω. Οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι αυτάρκεις. Μεταδίδουν και προσλαμβάνουν. Ισχύει και γι’ αυτές το Γραφικό: ‘’Αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος ως πόλις οχυρά και υψηλή’’ (Παρ. 18,19) και το: ‘’Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε’’ (Γαλ. 6,2).

 

Μην ξεχνάτε τη Μακεδονία μας. Σε προηγούμενο άρθρο μου έγραφα: ‘’Εμείς στο Βελβεντό ακολουθώντας τη μακρά παράδοση γενεών και γενεών της πόλης και ευρύτερα του τόπου μας, τη Μακεδονία την αγαπάμε, και την αγάπη μας αυτή δεν μπορεί κανείς να μας την αφαιρέσει από την ψυχή μας, είναι η μάνα μας και μας εκφράζει απόλυτα η διακήρυξη του Οδυσσέα Ελύτη για τη Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’. Επαγρυπνούμε γι’ αυτήν’’.

 

Και σε άλλο άρθρο μου: ‘’Με τα ήθη και τα έθιμα στηρίζουμε (και στηριζόμαστε από) τους δύο θεμελιώδεις πυλώνες του Γένους: Ορθοδοξία και πατρίδα’’.  

 

Στις όποιες αναπάντεχες δυσκολίες, μικρές ή μεγάλες, μη φοβηθείτε. Σε τέτοιες ώρες η σοφία του ποιητή, μας προτρέπει: ‘’Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, / όπου και να θολώνει ο νους σας, / μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό / και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη’’. (Οδυσσέας Ελύτης, Το Άξιον Εστί).

 

Είναι ‘’η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα’’, βεβαιώνει ο ίδιος.

 

Σας χαιρετώ όλους με την προτροπή: ‘’Χριστὸς ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες / Όλοι, μικροί, μεγάλοι, ετοιμαστείτε / Μέσα στες εκκλησιές τες δαφνοφόρες / Με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε / Ανοίξετε αγκαλιὲς ειρηνοφόρες’’. (Διονύσιος Σολωμός, Η Ημέρα της Λαμπρής).

 

Εύχομαι σε όλους σας καλή δημιουργική και συν-δημιουργική θητεία.

 

Υ.Γ. Στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ανήκουν οι παρακάτω Ενορίες: Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Βελβεντό), Αγίου Νικολάου (Παλαιογράτσανο), Αγίου Νικολάου (Καταφύγι), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αγία Κυριακή-Σκούλιαρη), Αγίας Παρασκευής (Πολύφυτο), Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Βελβεντό), στα όρια του Δήμου Βελβεντού. Γενεσίου της Θεοτόκου (Πλατανόρεμα), Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Ίμερα-Αύρα), Αγίου Γεωργίου (Νεράιδα), Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Βαθύλακκος), Αγίου Γεωργίου (Μεσιανή-Κουβούκλια), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ροδίτης), Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Λεύκαρα), στα όρια του Δήμου Σερβίων.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

5-6-2019

Απόδοση του Πάσχα

 

 

 

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team