Μια από τις πλέον δύσκολες περιόδους σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των κρουσμάτων κορωνοϊού διάγει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη «μαύρη» Τρίτη των 6.700 κρουσμάτων, οι σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ενδέχεται να σπάσουν, ξανά, το ρεκόρ, ανεβάζοντας τα νέα περιστατικά κοντά στις 7.000.
Πέρα από τα νέα κρούσματα, συναγερμός έχει σημάνει και για τους θανάτους. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 3 Οκτωβρίου 2021 έως τις 3 Νοεμβρίου 2021 στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους 1.189 άνθρωποι από τον κορωνοϊό. Από αυτούς, οι 13 ήταν ηλικίας 18 έως 39 ετών και 190 πολίτες ηλικίας 40 έως 64 ετών.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των νέων κρουσμάτων, από τη σύγκριση των στοιχείων της 2ας και της 3ης Νοεμβρίου προκύπτουν ότι καταγράφηκαν:
1.330 κρούσματα στις ηλικίες 0 έως 17 ετών
2.085 κρούσματα στις ηλικίες 18 έως 39 ετών
2.046 κρούσματα στις ηλικίες 40 έως 64 ετών
680 κρούσματα στις ηλικίες 65 και άνω
«Ασφυξία» στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, οι ΜΕΘ στερεύουν στη Βόρεια Ελλάδα -αλλά όχι μόνο.
Συγκεκριμένα, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη -που χθες εφημέρευε- εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορωνοϊό και η μονάδα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Σε κάθε εφημερία παρατηρείται αύξηση κατά 20% στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.
«Η ΜΕΘ 15 κλινών του Ιπποκράτειου είναι γεμάτη και υπάρχουν πέντε διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία και σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Και πού να πάνε; Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι ήδη γεμάτη και έχουν 6 διασωληνωμένους σε θαλάμους», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν τα εξής στοιχεία για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα:
Παπαγεωργίου: 23 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Πέντε διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ.
Παπανικολάου: 30 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.
Άγιος Παύλος: Ανοιξαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό και γέμισαν άμεσα.
Άγιος Δημήτριος: Γεμάτες 7 κλίνες ΜΕΘ.
Κατερίνη: Γεμάτες 4 κλίνες ΜΕΘ.
Γιαννιτσά: Γεμάτες 8 κλίνες ΜΕΘ
Σέρρες: Γεμάτες 7 κλίνες ΜΕΘ
Βέροια: Γεμάτες 6 κλίνες ΜΕΘ
Χαλκιδική: Γεμάτες 5 κλίνες ΜΕΘ. Διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, έχουν γεμίσει οι 8 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, οι 44 κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων Βόλου και Λάρισας (δύο μονάδες), ενώ υπάρχουν τρεις κενές κλίνες στο νοσοκομείο Τρικάλων. Γεμάτες είναι και οι 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας.
Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 στις ΜΕΘ
Όπως επισήμανε ο κ. Γιαννάκος, στη χώρα λειτουργούν συνολικά 530 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και το βράδυ της Τετάρτης ήταν γεμάτες οι 432 (κενές 98).
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης νοσηλεύονται 296 ανεμβολίαστοι και 109 εμβολιασμένοι. Στις ΜΕΘ, 9 στους 10 (91%) είναι ανεμβολίαστοι.
Γενικά στη χώρα, βάσει των χθεσινών στοιχείων, από τους 431 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ οι 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Εφιαλτικές προβλέψεις για τους ανεμβολίαστους
«Δυστυχώς, είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο περίπου ανεμβολίαστοι», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 50.000 έως και 70.000 εισαγωγές ανεμβολίαστων σε νοσοκομεία.
Κρίσιμα στοιχεία δίνει και πίνακας που ΕΟΔΥ για το ποσοστό θετικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα, αποκαλύπτοντας τις περιοχές όπου η διασπορά είναι αυξημένη.
Σύμφωνα με αυτόν, στο διάστημα 25-31 Οκτωβρίου, ως προς το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Κιλκίς (2,26%), η Λάρισα (2,12%) και η Μαγνησία (2,07%). Η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα άλλωστε το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές και τους γιατρούς να σημαίνουν συναγερμό για τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Πηγή: iefimerida.gr