– Στην επαναλειτουργία του “Δημοτικού Ραδιοφώνου Πτολεμαΐδας” προσανατολίζεται η δημοτική αρχή Εορδαίας
Σε 828.952,85 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Εορδαίας (ΚΕΔΕ) για το έτος 2015, που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Σπενταμίδη.
Από τη συζήτηση ωστόσο προέκυψε ότι η ΚΕΔΕ είναι μια μη βιώσιμη επιχείρηση, ενώ το ενδιαφέρον των μελών του δημοτικού συμβουλίου εστίασε κυρίως στο ασύμφορο κόστος λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου στη δημοτική ενότητα Μουρικίου (ΩΔΕΜ), καθώς το παθητικό για το δήμο τα τελευταία χρόνια ανήλθε σε 250.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε εξάλλου η αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή, καθώς όπως λέχθηκε, οι ετήσιες αποδοχές του που ανέρχονται περί τις 22.000 και μαζί με τα οδοιπορικά και την πληρωμή ενός βοηθού του για τη φροντίδα των μουσικών οργάνων ανέρχονται στις 25.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 1/3 των ετήσιων εξόδων του Ωδείου, ενώ χαμό προξένησε η αναφορά του προέδρου της ΚΕΔΕ και για «κάποια χρήματα κάτω από το τραπέζι.»
Την έντονη διαμαρτυρία της για το τεράστιο κόστος λειτουργίας του ΩΔΕΜ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της παράταξης “Εορδαϊκή Ανατροπή”, Ιωάννα Ανδρονικίδου, η οποία είπε ότι το κόστος ανά μαθητή είναι 1 προς 1000 σε σχέση με τους μαθητές του “Βαρβούτειου” Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας.
Την απόφαση της δημοτικής αρχής για παύση της αυτόνομης λειτουργίας του Ωδείου Μουρικίου ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης. Επισήμαναν μάλιστα ότι κακώς εντάχθηκε στην ΚΕΔΕ και όχι στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ΚΟΙΠΠΑΠ (Κοινωνικής, Πολιτικής, Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Παιδείας) του δήμου και ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες συνένωσής του με το “Βαρβούτειο” Ωδείου του οποίου θα αποτελεί παράρτημα, με στόχο τη δραστική μείωση των εξόδων του,
Ενστάσεις για την κατάργηση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος εξέφρασε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία υπερασπίστηκε την ίδρυση του Ωδείου στο Μουρίκι επί δημαρχίας της, καθώς όπως τόνισε αφ’ ενός υπάρχει παράδοση ενασχόλησης με τα παραδοσιακά όργανα, αλλά και διότι έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά της περιοχής να σπουδάσουν μουσική.
Επί τη ευκαιρία αξίζει να αναφερθεί ότι τα ετήσια έσοδα του Ωδείου Μουρικίου από δίδακτρα ανέρχονται σε 12.610 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος του ετήσιου κόστους ανέρχεται σε 87.023 ευρώ, με αποτέλεσμα η ετήσια οικονομική ζημία να ανέρχεται σε 74.414 ευρώ. Το ετήσιο κόστος ανά μαθητή εκτιμάται σε 3.223 ευρώ ενώ εισπράττεται το ποσό των 467 ευρώ ανά μαθητή, την ώρα που στο “Βαρβούτειο” Ωδείο το ετήσιο κόστος ανά μαθητή δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Μια άλλη είδηση που προέκυψε ωστόσο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΚΕΔΕ, ήταν ότι ο δήμος Εορδαίας συνεχίζει να πληρώνει χρήματα για τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πτολεμαΐδας, στο οποίο ωστόσο έχει σημειωθεί πλιάτσικο. «Το έχουν κατακλέψει» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπενταμίδης.
Μάλιστα, στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να ξαναλειτουργήσει μελλοντικά το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πτολεμαΐδας. «Το σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Στις προθέσεις μας είναι να ξαναλειτουργήσει. Θα το δούμε στην πορεία», ανέφερε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο δήμαρχος.