Ο Γάλλος κριτικός και ιστορικός Ιππόλυτος Ταιν είπε ότι «ταξιδεύει κανείς για να αλλάξει όχι μέρος, αλλά ιδέες».
Τα ταξίδια λοιπόν είναι αυτά που κάνουν τους επισκέπτες να αλλάζουν τον τρόπο σκέψης τους και να ανοίγουν τον πνευματικό τους ορίζοντα. Ποιος λέει «όχι» σε ένα ταξίδι και ειδικά όταν αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί με αγαπημένα πρόσωπα και εγγυημένες, ταξιδιωτικά, παρέες;
Αυτή την εβδομάδα το Thestival έχει να σας προτείνει έναν ιδιαίτερο προορισμό στον νομό Φλώρινας, τον Άγιο Παντελεήμονα!
Ελάτε να ταξιδέψουμε παρέα μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα!
Πρόκειται ίσως για ένα από τα ομορφότερα χωριά της Μακεδονίας. Ο Άγιος Παντελεήμονας βρίσκεται στα όρια των νομών Φλώρινας και Πέλλας. Είναι χτισμένος στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας και απέχει 2,5 km από την λίμνη των Πετρών οι οποίες αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους.
Παλαιότερα, το συγκεκριμένο χωριό έφερε την ονομασία Πάτελε. Το 1909 η αρχαιολογική σκαπάνη, υπό τη Ρωσική Αρχαιολογική Σχολή, έφερε στο φως ευρήματα νεολιθικού οικισμού τα οποία τα βρίσκει κανείς σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.
Ο Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας είναι στενά συνδεδεμένος με τον οίνο και την παραγωγή του. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γνώστες, το καλύτερο κρασί βγαίνει από αμπέλια που καλλιεργούνται μεταξύ των λιμνών Πετρών και Βεγορίτιδας. Η καλλιέργεια του αμπελιού αποτελεί μονοκαλλιέργεια για τους κατοίκους του χωριού που ασχολούνται και με την αλιεία στα πλούσια νερά της λίμνης τους, ενώ στα δυτικά του χωριού βρίσκονται αρκετές βιοτεχνίες.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, δόθηκε μεγάλη σημασία στην τουριστική ανάπτυξη. Η λίμνη Βεγορίτιδα σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, αποτελούν σήμερα πόλο έλξης επισκεπτών κυρίως από τη βόρεια αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και τις τέσσερις εποχές. Αξίζει να σημειωθεί πως τα καλοκαίρια οι ακτές της Βεγορίτιδας είναι διαμορφωμένες και για κολύμβηση.
Στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, μπορεί να βρει κανείς μέσα στα πέτρινα και γραφικά σοκάκια σημαντικό αριθμό τουριστικών καταλυμάτων και πολλά εστιατόρια που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες.
Χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προορισμού είναι τα παλιά Μακεδονίτικα αρχοντικά, τα πυργόσπιτα καθώς και οι πέτρινες κατοικίες με αξιόλογη αρχιτεκτονική σημασία.
Ρακοκάζανα στον Άγιο Παντελεήμονα
Μεταξύ των πολιτιστικών δράσεων στο όμορφο και γραφικό χωριό του νομού Φλώρινας είναι και τα γνωστά “Ρακοκάζανα”. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι επισκέπτες στον Άγιο Παντελεήμονα θα απολαύσουν πολύ καλό κρασί αλλά και τσίπουρο. Έτσι, συνήθως στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα διοργανώνει τα “Ρακοκάζανα”. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή την κεντρική πλατεία του χωριού όπου όλοι γίνονται μια παρέα πίνοντας τσίπουρο και κρασί. Στη γιορτή αυτή συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότερα από 15 χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα. Πλήθος κόσμου μαζί με τους χορευτές, γεύονται τα τοπικά εδέσματα, διασκεδάζουν με τις ορχήστρες χάλκινων στους δρόμους του χωριού και επισκέπτονται τα αποστακτήρια των κατοίκων, δοκιμάζοντας διάφορες εκλεκτές ποικιλίες κρασιών και τσίπουρου.
Αξίζει να δείτε και να κάνετε στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας
-Το Πυργόσπιτο, το οποίο ανήκει στον Σταύρο Μπλάγα, με τη χρονολογία 1908 στο αέτωμα του σαχνισιού της πρόσοψης. Μάλιστα, από το 1986 χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης μαζί με την οικία Λ. Κλιάνη που θεωρείται το παλαιότερο κτίσμα του οικισμού.
-Το οχυρό Κάλε, κοντά στη λίμνη των Πετρών κερδίζει αμέσως τους επισκέπτες μιας και διαθέτει απίστευτη θέα στη λίμνη. Εκεί σώζονται λείψανα οχυρού, το οποίο εντασσόταν στο πλαίσιο των αμυντικών έργων των αρχαίων Μακεδόνων Βασιλέων. Σύμφωνα με γραπτές πηγές, στο οχυρό αυτό δολοφονήθηκε ο γιος του τσάρου Σαμουήλ και διάδοχος του Βουλγαρικού θρόνου Ράντομιρ από τον εξάδελφό του Βλαντισλάβ, κατά τη διάρκεια κυνηγιού στην περιοχή της λίμνης των Πετρών.
-Μια βόλτα στο άλσος με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος βορειοδυτικά του χωριού με αριστουργηματική θέα προς την Βεγορίτιδα είναι απαραίτητη για όλους όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στον Άγιο Παντελεήμονα.
-Μεταξύ των πρωταγωνιστών του συγκεκριμένου προορισμού είναι και ο ανεμόμυλος που βρίσκεται μέσα στο χωριό και χτίσθηκε επί Τουρκοκρατίας.
-Οι καταρράκτες που σχηματίζονται την άνοιξη δυτικά του χωριού όταν τα νερά της Λίμνης των Πετρών μέσα από τεχνική δίοδο πέφτουν στην Βεγορίτιδα, αποτελούν άλλο ένα μαγικό σημείου του Αγίου Παντελεήμονα.
-Τέλος, ποιος φυσιολάτρης και όχι μόνο, θα μπορούσε να αντισταθεί σε έναν περίπατο στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας που μοιάζει να αγκαλιάζει το χωριό, δίνοντας την ευκαιρία στον περιηγητή να θαυμάσει τα σπάνια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί!
INFO:
Δήμος: Αμύνταιου
Περιφέρεια: Δυτικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα: Φλώρινας
Πληθυσμός: 984 κάτοικοι (απογραφή 2001)
Υψόμετρο: 550 m.
Προσέγγιση:
Με αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα (αναλόγως ποια οδό θα επιλέξει ο κάθε οδηγός).
Με αυτοκίνητο από τη Φλώρινα, το χωριό απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα.
Από την Αθήνα, ο Άγιος Παντελεήμονας απέχει 546 χιλιόμετρα.
Λεωφορεία των ΚΤΕΛ από όλα τα μέρη της Ελλάδας έχουν δρομολόγια με ενδιάμεσες στάσεις προς τον συγκεκριμένο προορισμό.
Με τραίνο από Θεσσαλονίκη η διαδρομή μπορεί να περιέχει ενδιάμεσες στάσεις και αλλαγή αμαξοστοιχίας αλλά τα τοπία είναι μαγικά.
Πηγή: thestival.gr