ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου συντελεί στην ίαση της νόσου, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την ανάγκη του προληπτικού ελέγχου, τονίστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας, στο αμφιθέατρο του παραρτήματος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου στην Πτολεμαΐδα.
Ο καρκίνος δεν αστειεύεται, ανέφερε ο πρόεδρος των Καρκινοπαθών Εορδαίας, Βασίλης Καραπίντσιος, ανοίγοντας την εκδήλωση και τόνισε ότι η πρόληψη για τη διάγνωση του καρκίνου σώζει κυριολεκτικά ζωές. Ευχαρίστησε τους επιστήμονες που δέχθηκαν την πρόσκληση του συλλόγου να συμμετέχουν ως εισηγητές στην ετήσια ημερίδα του συλλόγου, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στην τριήμερη δράση προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού που πραγματοποιήθηκε από 27 έως και 29 Νοεμβρίου και είχε τεράστια ανταπόκριση, ενώ για τις γυναίκες που δεν πρόλαβαν να πάρουν μέρος στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού είπε ότι ο σύλλογος θα προσπαθήσει να διοργανώσει σύντομα μια νέα αντίστοιχη δράση.
Την αξία της μαστογραφίας και των νεοτέρων απεικονιστικών μεθόδων όπως οι υπέρηχοι, η τομοσύνθεση, η μαγνητική μαστογραφία στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού τόνισε στην ομιλία του ο Ακτινοδιαγνώστης Νικόλαος Πατσινακίδης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν στον καρκίνο του μαστού. «Άρα η πρόληψη έχει την έννοια της πρώιμης διάγνωσης, να δούμε τις βλάβες πριν εκδηλωθούν κλινικά, γιατί τότε βρίσκονται σε μικρότερο στάδιο, δεν έχουν δώσει διηθημένους λεμφαδένες, η νόσος είναι πρώιμη, είναι τοπική και μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγα μέσα, ακόμα και μόνο χειρουργικά και να έχει άριστη πρόγνωση, ακόμα και σε γυναίκες διηθημένους λεμφαδένες, ακόμα και σε γυναίκες με επιθετικές μορφές καρκίνου. Αρκεί να βρούμε τη βλάβη κάτω 1-1,5 εκατοστό.» Εδώ, ανέφερε, ο ρόλος της ακτινολογίας είναι κομβικός και πρόσθεσε ότι: «Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται τον καρκίνο του μαστού. Είναι μια τοπική νόσος αρχικά. Είναι σημαντικό να κάνουν ψηλάφηση και ετήσια μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών για να μπορούμε να βρούμε τις βλάβες ενώ και οι γυναίκες στην ηλικία των 35 ετών θα πρέπει να κάνουν μια μαστογραφία αναφοράς, αλλά από τα 40 και μετά θα πρέπει να γίνεται συστηματικός έλεγχος.»
Την ανάγκη εμβολιασμού των νέων κοριτσιών ηλικίας 13-26 ετών για τον Ιό των κονδυλωμάτων (H.P.V.) που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και την ανάγκη χρήσης προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, τόνισε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Παναγιώτης Εσκιτζής. Καθώς, όπως, σημείωσε, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χτυπά την πόρτα σε όλο και περισσότερα νέα κορίτσια. Ανέφερε ότι κακώς πολύς κόσμος έχει παρεξηγήσει τα εμβόλια για τον Ιό των κονδυλωμάτων (H.P.V.), αφού η πρόληψη είναι σημαντική για όλους τους καρκίνους, πόσο μάλλον που στην Ελλάδα σημειώνονται 600 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως και υπογράμμισε ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν.
Η πρώιμη επίσκεψη στον ουρολόγο μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του προστάτη, δήλωσε ο Χειρουργός Ουρολόγος του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, Νικόλαος Μακρής. Από την ηλικία των 50 ετών, είπε, όλοι οι άντρες θα πρέπει να πηγαίνουν στον ουρολόγο για να κάνουν την τακτική ετήσια εξέταση, διότι «δυστυχώς ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους καρκίνους που δεν δίνει συνήθως συμπτώματα, γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί ο ετήσιος έλεγχος μετά τα 50.» Οι άντρες ωστόσο που έχουν στην οικογένειά τους μέλη που έχουν νοσήσει από καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να αρχίζουν να επισκέπτονται ουρολόγο από την ηλικία των 40 και εκείνος θα αξιολογήσει την κατάσταση. Σημείωσε πως αν και ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος καρκίνος στους άντρες, ευτυχώς υπάρχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα των γιατρών για να τον αντιμετωπίσουν «αρκεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.»
«Εμείς πρώτα πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, γιατί η ζωή του καθενός μας είναι μοναδική”, τόνισε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Θεσσαλονίκης “Άλμα Ζωής”, Ελένη Ντελιοπούλου.
«Ας μη νομίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια αρρώστια που αφορά τους άλλους, μάς αφορά όλους μας. Γι’ αυτό όσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται ένας καρκίνος τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να ξεπεραστεί. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι ευαισθητοποίηση, πρόληψη και γνώση», επισήμανε ο συντονιστής της εκδήλωσης, διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Χρήστος Κατσίνας.
Τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας- Πρόνοιας Δυτικής Μακεδονίας Σταύρος Γιαννακίδης και καθότι γιατρός ο ίδιος τόνισε ότι «η πρόληψη είναι το παν, καθώς ένας στους δύο καρκίνους μπορεί να προληφθεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα.»