Λίγα είναι τα πράγματα που δεν ξέραμε, και μάθαμε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Περιφερειάρχης για τον πρόγραμμα με τους οποίους θα υποστήριζε τους “πληττόμενους” από την πανδημία. Υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το τι έγινε και τι ειπώθηκε τόσο κατά την συνέντευξη, όσο και κατά τις συσκέψεις λίγες ώρες νωρίτερα.
Ωστόσο, βγήκαν αρκετά συμπεράσματα, και κρατήθηκαν αρκετές ατάκες του Περιφερειάρχη και των υπηρεσιακών στελεχών. Καταγράψαμε κάποια σημεία, σχετικά με το τι καταλάβαμε, και τι τελικά συμπεραίνουμε:
- Η προκήρυξη δεν έγινε για τις πληττόμενες επιχειρήσεις Αλλά αφορά γενικώς όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που (βάσει ΚΑΔ) θεωρήθηκαν πληττόμενοι από την Κυβέρνηση τον προηγούμενο Μάιο.
- Η παραπάνω παραδοχή εξηγεί τις περισσότερες από τις αστοχίες που ακολούθησαν, καθώς το προαπαιτούμενο για να μπεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης τον πληττόμενων, δεν ήταν εξ αρχής να είσαι πληττόμενος. Θυμίζουμε ότι στο βοήθημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ήταν απαιτούμενο να έχεις τουλάχιστον 20% μείωση τζίρου, ώστε να αποτραπεί η χρηματοδότηση μη πληττόμενων.
- Υπήρξαν 15 τουλάχιστον επιχειρήσεις ανάμεσα σε αυτές που εγκρίθηκαν, που όχι μόνο δεν ήταν πληττόμενες, αλλά είχαν και αύξηση τζίρου (!).
- Υπήρξε η παραδοχή ότι το πρόγραμμα πέτυχε εν μέρει το σκοπό του. Το ερμηνεύουμε ως “μισή δουλειά”. Ότι δηλαδή υποστηρίχθηκαν πολλοί που καλώς υποστηρίχθηκαν καθώς είχαν ανάγκη αυτά τα λεφτά, και για τους …βλέπουμε.
- Σχολιάστηκε έντονα, η επιμονή του Περιφερειάρχη, να σχολιάζει απαντώντας τις ερωτήσεις περί ηθικής, παραδείγματα επιχειρήσεων που δεν τηρούν πλήρως τη νομοθεσία, τόσο στα φορολογικά ζητήματα όσο και στην εργατική νομοθεσία. Τόνισε μάλιστα πολλάκις, πως στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις σχετικά με “μη ασφαλισμενους, φοροδιαφυγή, εκμετάλλευση εργαζομένων με μη καταβολή δώρων, δημόσιο χρήμα χωρίς συλλογική απόφαση” και άλλα τέτοια !
- Σχετικά με το θέμα της μη αλλαγής των κριτηρίων ώστε να πέσει το “ταβάνι” των 40.000, όπως έκαναν 5 συνάδελφοι του Περιφερειάρχες: Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, η διαδικασία που ακολούθησαν οι συνάδελφοι του είναι επισφαλής, και κινδυνεύουν να δεχθούν αγωγές από δικαιούχους ή απόρριψη του προγράμματος από την ΕΕ. Μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το ότι 5 Περιφερειάρχες (ανάμεσα τους ο Περιφερειάρχης ΑΤΤΙΚΗΣ κ. Γιώργος Πατούλης) είναι τόσο ακάλυπτοι σε νομικό επίπεδο!
- Υπάρχει θέμα στην επικοινωνία με την Κυβέρνηση και αυτό είναι σαφές. Και φυσικά στην υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής με επιπλέον κεφάλαια και προγράμματα. Εξ ου και ζητήθηκε η συνδρομή των Βουλευτών, με τους οποίους όπως μαθαίνουμε δεν υπάρχει και η πλέον τακτική επικοινωνία.
- Όντως το πήρε πάνω του το θέμα ο Γιώργος Κασαπίδης. Δεν ξέρω γιατί, αλλά εμφανίστηκε μόνος του στο πάνελ, τουλάχιστον σε ότι αφορά άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη.
- Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η εντύπωση πως στην Περιφέρεια δεν έχουν κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία. Δεν έχουν αντιληφθεί πως είχε καλλιεργηθεί (καλώς ή κακώς) η προσδοκία πως θα δοθεί με έναν οριζόντιο τρόπο μια υποστήριξη επιδοματικού χαρακτήρα. Και όπως είναι σαφές, η προσδοκία αυτή όχι μόνο διαψεύσθηκε, αλλά γύρισε και μπούμερανγκ.
- Πλέον η στόχευση της ομάδας του Περιφερειάρχη, είναι στο πως θα διαχειριστεί τις επιθέσεις της Αντιπολίτευσης. Με τρόπο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε από “έντονο” έως ίσως και “απειλητικό”, ο Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε 2 φορές με νόημα: “εδώ έχουμε συνέχεια”.