Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε, με ιταμότητα, σε νέες απειλές κατά της Ελλάδος, δηλώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση σε 12 μίλια των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στην Κρήτη». Επιδιώκει, με απλά λόγια, να επεκτείνει το γνωστό Τουρκικό casus belli και στην Κρήτη και να αποτρέψει την Ελλάδα από την άσκηση των δικαιωμάτων, που της παρέχει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα, με πρόσχημα τη διεξαγωγή ασκήσεων, δέσμευσε, για δυο μήνες, με παράνομη NAVTEX, τεράστιες εκτάσεις του Βορείου και του Κεντρικού Αιγαίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Η Άγκυρα προσφεύγει στη τακτική αυτή, επωφελούμενη από την αδράνεια και την ατολμία της Ελληνικής πλευράς, η οποία δεν άσκησε το δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να περιορίσει δραστικά τα διεθνή ύδατα, στα οποία θα μπορούσε η Άγκυρα να έχει πρόσβαση.
Η Τουρκική βουλιμία, αυθαιρεσία και αρπακτικότητα εκδηλώθηκε, κατά τρίτο λόγο, με τις νέες διεκδικήσεις που εγείρει η Άγκυρα πάνω στο νέο κοίτασμα, που εντοπίσθηκε, προσφάτως, στην Κυπριακή ΑΟΖ , στο οικόπεδο 6.
Με βάση τις γνωστές θεωρίες της για τη Γαλάζια Πατρίδα και την ΑΟΖ των νησιών, η Άγκυρα αναγνωρίζει στα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Κρήτης, μόνο χωρικά ύδατα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, διεκδικεί, ως δήθεν «δική» της ΑΟΖ, το ήμισυ βόρειο τμήμα του οικοπέδου. Εγείρει όμως αξιώσεις και για το υπόλοιπο νότιο τμήμα, στο όνομα της «ίσης» συμμετοχής στο φυσικό αέριο της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου των Τουρκοκυπρίων.
Είναι φανερό ότι η Άγκυρα, από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Κύπρο, ακολουθεί την ίδια στρατηγική και τακτική των αυθαιρέτων διεκδικήσεων, με στόχο να αποτρέψει την Ελλάδα και την Κύπρο από την αξιοποίηση των ενεργειακών τους πόρων και να επιβληθεί είτε ως κυρίαρχος διαχειριστής μεγάλου μέρους της ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου είτε ως αναγκαστικός και λεόντειος συνέταιρος.
Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από την οργάνωση της άμυνάς της, την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της και των συμμαχιών της και την αποφασιστική αξιοποίηση των δικαιωμάτων που της παρέχει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.
Η συνέχιση της πολιτικής της απραξίας και της αδράνειας ενέχει τον κίνδυνο να προκαταληφθεί η Ελληνική πλευρά από νέες Τουρκικές πρωτοβουλίες, όπως συνέβη προηγουμένως, με τη Γαλάζια Πατρίδα και το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο. Μια νέα Τουρκική πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ από την Άγκυρα, πάνω στη βάση της Γαλάζιας Πατρίδας.
Επείγει, για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα:
Στην επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ν. μ., κατά προτεραιότητα στην Κρήτη και στα γειτονικά της νησιά.
Στην προετοιμασία της επεκτάσεως τους σ’ ολόκληρο τον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο, με διπλωματική εκστρατεία υπέρ της εφαρμογής των αρχών του διεθνούς θαλασσίου δικαίου, που είναι, άλλωστε, μέρος του Ευρωπαϊκού συμβατικού δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Στο συντονισμό της Ελληνικής Κυβερνητικής πολιτικής με εκείνη της Κύπρου, με άξονα την ουσιαστική επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Η Πατριωτική Ένωση εγκαλεί την Κυβέρνηση για τις ευθύνες που συνεπάγεται η απραξία στο θέμα της επεκτάσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ειδικότερα και αμεσότερα στην Κρήτη, αλλά και γενικά σ’ ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο.
Την εγκαλεί επίσης για την πολιτική της αποστασιοποιήσεως που ακολουθεί στο θέμα της Κύπρου, όταν η Άγκυρα δεν αποκρύπτει τα σχέδια της να σφετερισθεί τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, αλλά και να θέσει ολόκληρο το νησί υπό στρατηγική ομηρία και υπό τον δικό της γεωπολιτικό έλεγχο.