Μπαίνει τάξη και εισπράττονται και πάλι χρήματα από τους εκθέτες μετά από 10 χρόνια
Πραγματικότητα είναι, η ύπαρξη και η έναρξη ισχύος, του νέου κανονισμού λειτουργίας λαϊκών αγορών του Δήμου Εορδαίας, ο οποίος ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης. Ο κανονισμός, ο οποίος πέρασε από “σαράντα κύματα” λόγω των συγκυριών του έτους που έφυγε, έρχεται να συμμαζέψει ένα καθεστώς πλήρους αταξίας που υπήρχε για πάνω από δέκα έτη. Χαρακτηριστικό είναι, πως για δέκα χρόνια, ο Δήμος Εορδαίας δεν εισέπραττε από αμέλεια, ανταποδοτικό τέλος συμμετοχής από τους εκθέτες, δηλαδή πρακτικά δεν εισέπραττε χρήματα για την ενοικίαση του χώρου στους επαγγελματίες, ή έστω ένα ανταποδοτικό τίμημα για τον καθαρισμό του χώρου. Τα διαφυγόντα έσοδα για τον Δήμο Εορδαίας, μόνο για την Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας, ξεπερνούν σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1.000.000,00 ευρώ.
Για την ιστορία, ο λόγος που σταμάτησε να εισπράττεται είναι το ότι το 2008 η αρμοδιότητα είσπραξης είχε έρθει με Νόμο από τους Δήμους στα χέρια της οικείας Περιφέρειας, και επανήλθε στους Δήμους το 2010 με τον περίφημο Νόμο “Καλλικράτη”. Όμως δυστυχώς, από το 2010 πολλοί Δήμοι (ανάμεσα τους και η Εορδαία) αμέλησαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου την είσπραξη των τελών. Πέραν όμως του οικονομικού ζητήματος, λόγω του ότι δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας σε ισχύ, μια πλειάδα θεμάτων ήταν αρύθμιστα, “στον αέρα” όπως λέει ο λαός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά δυσλειτουργίες αλλά και διαμάχες.
Το ιστορικό
Μετά από απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δημήτρη Ορφανίδη στις αρχές του 2020, συντάχθηκε νέος κανονισμός λειτουργίας ώστε να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο κανονισμός κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του κορωνοϊού, όμως μετά και την ψήφιση του μετά από 6 μήνες αναμονής, είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της εφαρμογής του. Το σχέδιο κανονισμού πέρασε από μια χρονοβόρα φάση εκτενούς διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας και από το Συμβούλιο της Κοινότητας Πτολεμαΐδας πριν περίπου ένα χρόνο. Κόλλησε και πάλι λόγω αδυναμίας να συνεδριάσει λόγω covid-19 η αρμόδια 9μελής επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία τελικά συνεδρίασε στο τέλος Νοεμβρίου με τηλεδιάσκεψη για πρώτη φορά. Ακολούθησε εξαντλητική διαβούλευση με τους σχετικούς φορείς, η έγκριση του από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, και τώρα ο κανονισμός είναι έτοιμος προς εφαρμογή.
Τι ορίζει ο κανονισμός
Ο νέος κανονισμός λειτουργίας, ορίζει εξ αρχής όλες τις παραμέτρους λειτουργίας, δεν είναι δηλαδή τροποποιητικός. Μεταξύ άλλων ορίζει το ημερήσιο τέλος συμμετοχής (δηλαδη τι πληρώνουν οι εκθέτες), τις κυρώσεις που μπορει να επιβάλλει ο Δημος στους εκθέτες που δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό σε περίπτωση είτε μη πληρωμής του τέλους, είτε μη εφαρμογής των κανόνων στο στήσιμο και τη λειτουργία του πάγκου τους.
Ορίζονται επίσης οι δυνατές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης πωλητών ( 21:30 της προηγούµενης µέρας και µία ώρα το πολύ αργότερα από την ώρα λήξης της λαϊκής αγοράς), όπως επίσης και η ρητή απαγόρευση της διέλευσης καθώς και της στάθµευσης αυτοκινήτων στο χώρο της λαϊκής αγοράς την ηµέρα λειτουργίας της, συµπεριλαµβανοµένων και των οχηµάτων των πωλητών, εξαιρουµένων όσων η νοµοθεσία ορίζει. Αρµόδιο όργανο για το έλεγχο λειτουργίας και την επιβολή προστίµων του παρόντος κανονισµού είναι η ∆ηµοτική Αστυνοµία. Σημειώνεται πως ο εν λόγω κανονισμός θα ισχύει για όλο το Δήμο Εορδαίας, και θα ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών που γίνονται εντός των ορίων του.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο Δήμαρχος Εορδαίας, ο Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε: “Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, ήταν να μπει μια τάξη στο θέμα της λαϊκής αγοράς. Με το σκοπό αυτό και μετά από διαβούλευση με ό,τι συντάχθηκε από τον νόμο, συντάχθηκε ο κανονισμός της λαϊκής αγοράς της πόλης της Πτολεμαΐδας. Τέθηκε σε διαβούλευση με τις ομοσπονδίες, τους συλλόγους παραγωγών αλλά και των εμπόρων, με όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία. Ήταν αναρτημένη, για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως προβλέπεται από τον νόμο, στο site του δήμου Εορδαίας ώστε να γίνουν παρατηρήσεις. Από εκεί και πέρα ο νόμος λέει ότι έπρεπε να πάρει έγκριση από την 9μελή επιτροπή που είναι ορισμένη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ώστε να γυρίσει στην τελική της μορφή στο δημοτικό συμβούλιο, να εγκριθεί και να γίνει πραγματικότητα. Σκοπός μας είναι, επιτέλους, να υπάρξει μια τάξη και μια ομοιομορφία σε σχέση με την ταύτιση του νόμου, με τα μέτρα, τις αποστάσεις και τις διαστάσεις στην λαϊκή αγορά και κατά δεύτερο λόγο να υπάρξει και το ανάλογο αντίτιμο, γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ούτε οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές εισπράττουν το ανάλογο ποσό. Βεβαίως, ο δήμος εισπράττει και αποδίδει στην περιφέρεια αυτά που λέει η νομοθεσία και σκοπός μας είναι αυτό το πράγμα να πάρει ένα τέλος.
Πέρα από την όποια ανάγκη εισπραξιμότητας υπάρχει με βάσει τη Νομοθεσία, μπαίνει και μια καλύτερη λειτουργικότητα της λαϊκής αγοράς, με τη δημιουργία αποστάσεων, διαδρόμων στους οποίους και το κοινό μπορεί να ελιχθεί, να επιλέξει και να βρει ότι καλύτερο σε σχέση με τη λαϊκή αγορά και τα προϊόντα της. Μπαίνει επίσης πλέον, και ένα ζήτημα ισονομίας, που έχει να κάνει με τις διαστάσεις των πάγκων των εκθετών που προβλέπεται από τη Νομοθεσία.”