Με επιτυχία και σημαντική απήχηση συνεχίστηκαν και την Τρίτη 6 Ιουλίου οι επαφές των Πράσινων στους λιγνιτικούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά την πρώτη μέρα, όπου κυριάρχησαν οι συναντήσεις με την αυτοδιοίκηση, οι επαφές της Τρίτης επικεντρώθηκαν κυρίως σε κοινωνικούς φορείς. Στην αντιπροσωπεία των Πράσινων συμμετέχει και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, που μετέχει στους Πράσινους από την ίδρυσή τους, στις αρχές του 2020.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οι Πράσινοι συναντήθηκαν με τον πρύτανη κ. Θ. Θεοδουλίδη και την αντιπρύτανη κ. Α. Σπύρτου. Στα κυβερνητικά σχέδια, το Πανεπιστήμιο είναι από τους ελάχιστους τοπικούς φορείς που συμμετέχουν στη «διακυβέρνηση» της μετάβασης. Σε αντιστάθμισμα φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των κοινωνικών φορέων μέσα από την καλή συνεργασία μαζί τους, ενώ λειτουργεί τη Ζώνη Καινοτομίας που συγκεντρώνει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον. Με αφορμή τον Κόμβο Υδρογόνου & Αποθήκευσης, τονίστηκε από τους Πράσινους η ανάγκη για υδρογόνο αποκλειστικά από ΑΠΕ, με εφαρμογές όπως κυψέλες υδρογόνου για τρένα και για φορτηγά μεγάλων αποστάσεων. Πρόβλημα για το πανεπιστήμιο αποτελεί η σοβαρή υποστελέχωση των τμημάτων αλλά και η ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα συρρικνώσει την εισαγωγή νέων φοιτητών. Σημαντική διευκόλυνση θα ήταν η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης στον άξονα Κοζάνη-Αμύνταιο-Φλώρινα, που συγκεντρώνει πολλά από τα τμήματά του.
Στη συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας-Εορδαίας, όπου η ανεργία παίρνει ήδη εκρηκτικές διαστάσεις, οι Πράσινοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στις προτάσεις τους για επείγουσες διεξόδους εργασίας. Αναλυτική αναφορά έγινε στη μαζική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που μπορεί να δώσει άμεσες διεξόδους σε όσους χάνουν τη δουλεία τους στα ορυχεία: χρειάζεται όμως ανασχεδιασμός των τιμολογίων τηλεθέρμανσης ώστε να δίνουν ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης, συνδυασμένος με προκαταβολή του 80% του επιδόματος θέρμανσης για τα επόμενα 10 χρόνια. Σημαντική είναι επίσης η διατήρηση θέσεων σε υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ, με αξιοποίησή τους για θερμική αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ. Εντυπωσιακή ήταν η αναφορά των συνδικαλιστών ότι μελέτες για τη μεταλιγνιτική εποχή έπρεπε να είχαν προχωρήσει πολύ πριν το 2019 και το τέλος του λιγνίτη.
Στην Πτολεμαΐδα οι Πράσινοι συναντήθηκαν και με τον τοπικό Σύλλογο για την Απολιγνιτοποίηση και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Κεντρική θέση στη συζήτηση είχε η ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των ορυχείων, που αποτελούν επικίνδυνη περιβαλλοντική πληγή και κίνδυνο για την υγεία των γύρω περιοχών. Η αποκατάσταση θα δώσει παράλληλα και διεξόδους εργασίας. Από την πλευρά των Πράσινων, προτάθηκαν δίαυλοι για μεταφορά σχετικής ενημέρωσης από την ανάλογη εμπειρία άλλων περιφερειών όπως η Λουσατία στη Γερμανία. Αναφέρθηκαν επίσης καταγγελίες για παράνομη και επικίνδυνη διαχείριση αποβλήτων αμιάντου από μονάδες της ΔΕΗ, όπου προτάθηκε η υποβολή καταγγελίας στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Επόμενη στάση ήταν ο οικισμό της Ακρινής, κοντά στην Κοζάνη, όπου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας κ. Χάρη Καζαντζίδη. Η Ακρινή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ορυχεία από όπου μεταφέρονται συχνά επικίνδυνα σωματίδια και πυκνή σκόνη, ενώ μεγάλο μέρος της γεωργικής της γης έχει απαλλοτριωθεί ή δεσμευθεί από τη ΔΕΗ: για τον λόγο αυτό το κράτος ανέλαβε, με Νόμο του 2011 και διακομματική στήριξη, τη μεταφορά του οικισμού σε άλλη θέση εντός 10ετίας. Η δεκαετία όμως έληξε άκαρπη την άνοιξη του 2021, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί και η ζωή των κατοίκων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς σπίτια και υποδομές έχουν σταματήσει να συντηρούνται ενόψει της μετεγκατάστασης. Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία κατοίκων για δικαστική προσφυγή, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τη μετεγκατάσταση: οι Πράσινοι δήλωσαν τη στήριξή τους.
Επιστρέφοντας στην Κοζάνη, συναντήθηκαν με τη νεοεκλεγμένη διοίκηση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. Από την πλευρά του ΤΕΕ συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Στ. Κιάνας. Θεωρούν σημαντική την ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος και οικονομίας, ενώ μίλησαν για τη συνεργασία τους με την αυτοδιοίκηση για δημιουργία διεξόδων εργασίας. Επισήμαναν επίσης τα κενά στο επίσημο σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες με τη ΔΕΗ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων. Για το ΤΕΕ είναι επείγουσα η ανάγκη να προωθηθούν άμεσα εμβληματικές επενδύσεις: από την πλευρά τους οι Πράσινοι σημείωσαν ότι κορμό της μετάβασης πρέπει να αποτελούν τοπικές κυρίως επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, ώστε να έχουν σταθερή σύνδεση με την τοπική κοινωνία και να μην υπάρχει κίνδυνος φυγής τους όπως έγινε τη δεκαετία του 2000 στην Κομοτηνή.
Τελευταία συνάντηση της ημέρας ήταν στο Αμύνταιο, με τον δήμαρχο κ. Άνθ. Μπιτάκη. Περισσότερα για τη συζήτηση μαζί του θα υπάρχουν στο επόμενο δελτίο τύπου, για τις επαφές στη Φλώρινα.
Στην αντιπροσωπεία των Πράσινων συμμετείχαν: ο Θανάσης Γούναρης, συν-εκπρόσωπος του κόμματος, μέλος της Γραμματείας και παράλληλα υπεύθυνος επικοινωνίας του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας που συμμετέχει στους Πράσινους, ο Αλέκος Γεωργόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και μέλος του Συμβουλίου, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Συμβουλίου και της θεματικής ομάδας οικονομίας των Πράσινων, καθώς και ο Μιχάλης Πετράκος, αν. μέλος του Συμβουλίου. Στις συναντήσεις στην Κοζάνη και την Ακρινή, την αντιπροσωπεία των Πράσινων συνόδευε και ο Λευτέρης Ιωαννίδης, πρώην δήμαρχος Κοζάνης.