Την Κυριακή 22α Μαΐου 2016 και ώρα 18:00 στον Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μαυροδένδρι Κοζάνης πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου υπό την συνοδεία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κκ. Παύλου.
Μετά το πέρας της ακολουθίας και τον χαιρετισμό του Σεβασμιότατου, την έναρξη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροδενδρίου κ. Κωνσταντίνος Περτσινίδης, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί και εισηγήσεις από την μουσειολόγο και επιμελήτρια της έκθεσης κ. Εύη Καλπατσινίδου, την συντηρήτρια έργων τέχνης κ. Ελένη Αρβανίτη και τον καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ Επαμεινώνδα Φαχαντίδη. Οι δύο εισηγήτριες αναφέρθηκαν σε θέματα της ειδικότητάς τους ενώ ο κ. Φαχαντίδης Επαμεινώνδας αναφέρθηκε στην έκθεση και τα κειμήλια καθώς και στον αείμνηστο Πατέρα του δάσκαλο Παναγιώτη Φαχαντίδη ο οποίος διέσωσε και έφερε στο Μαυροδένδρι.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση και στους παριστάμενους απεύθυνε η απόγονος του μακαριστού ιερέως Κωνσταντίνου Περτσινίδη, κ. Περτσινίδου, Καλλιόπη από την θες/νίκη, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς από τον εκπρόσωπο του Δήμου Κοζάνης κ. Γρηγοριάδη Ιωάννη και τον κ. Μιχαιλίδη Κυριάκο απόγονο του μακαριστού Ιερέως Κυριάκου Μιχαηλίδη.
Η έκθεση αποτελείται από θρησκευτικά αντικείμενα, εκκλησιαστικά βιβλία, αλλά και αρχειακό υλικό, έγγραφα και φωτογραφίες που σχετίζονται με πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Μαυροδένδρι μετά το 1922.
Σκοπός αυτής της Ιδέας για προβολή των ιερών κειμηλίων στον Ι. Ναό, είναι η άρνηση της γενοκτονίας, είναι η μνήμη ως κυρίαρχη έννοια για την σωτηρία- διάσωση τους αλλά κυρίως για την διαφύλαξή τους. «Τα κειμήλια αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν, ως τεκμήρια πίστης αλλά και ως διασωθέντα σπαράγματα από την καταστροφή, ως αντικείμενα που σώζουν μέσα από τη σωτηριολογική τους λειτουργία, ενώ παράλληλα έχουν την ανάγκη να σωθούν, τεκμήρια της κληρονομιάς μας. Η απώλεια σήμερα δεν έχει τη μορφή της καταστροφής, αλλά τη μορφή της μη καταγραφής», για αυτό και η έκθεση αυτή έχει σκοπό να ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο στην παράδοση και τον πολιτισμό των Ποντίων. Το κεφάλαιο αυτό θα αφιερωθεί στις προσπάθειες διάσωσης αυτού του ιστορικού υλικού με σκοπό να δώσει το έναυσμα για την ανάδειξη και παρουσίαση και άλλων κειμηλίων που τυχόν βρίσκονται διάσπαρτα στην επικράτεια στο εσωτερικό αλλά και στην ομογένεια, κουβαλώντας το ίδιο συναισθηματικό φορτίο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Μαυροδενδρίου καθώς και οι ομογενείς συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση και τους ευχαριστούμε όλους, ενώ καλούμε όλη την τοπική κοινωνία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, να προωθήσει την ίδια την ιδέα της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ώστε να πραγματοποιηθεί σύντομα το όραμα ενός ‘Ψηφιακού Μουσείου για την Γενοκτονία’ , έτσι όπως το παρουσίασε ιδιαίτερα συγκινημένος στην εισήγησή του, ο κ. Φαχαντίδης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον πατήρ Ανάργυρο με τη συμπαράσταση του οποίου όλο αυτό το διάστημα ήταν πολύ σημαντική και απαραίτητη για την συνέχεια.
Η έκθεση διήρκεσε από τις 22 Μαΐου έως και τις 25 Μαΐου 2016 και ήταν μια πρωτοβουλία του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροδενδρίου, και του Συλλόγου Μαυροδενδριτών Θες/νίκης.
Με εκτίμηση
Η οργανωτική Επιτροπή