Χαρούμενοι που οι πολύχρονοι κόποι τους ανταμείφθηκαν και τούς έδωσαν το διαβατήριο για την εισαγωγή τους στη σχολή της προτίμησής τους, δηλώνουν τρεις αριστούχοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στον «Π», επισημαίνοντας πως το διάβασμα σε όλα τα σχολικά τους χρόνια και κάποιες περικοπές από την ψυχαγωγία τους άξιζαν τον κόπο, αφού βλέπουν το όνειρό τους να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν παίρνει πλέον σάρκα και οστά.
«Νοιώθω ενθουσιασμένη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον, γιατί ξεκινά μια καινούρια ζωή. Αισθάνομαι ότι ανοίγεται ένας δρόμος μπροστά μου», δήλωσε η πρώτη από τους αριστούχους της Πτολεμαΐδας και πρώτη σε μόρια στις πανελλαδικές από τους αποφοίτους του 1ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, Μαρία Ξανθοπούλου του Θεοδώρου, που με σχεδόν 19000 μόρια (18.997 για την ακρίβεια) εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Δεν ξέρω αν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας» απαντά στο ερώτημα για το πώς τα κατάφερε να αριστεύσει και να εισαχθεί στη σχολή της επιλογής της για να σπουδάσει ιατρική, τομέα που θεωρεί ότι θα τής δώσει πολλές προοπτικές εξέλιξης. Δηλώνει ότι: «Εγώ τα κατάφερα με δουλειά κυρίως και προσήλωση στο στόχο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθα περισσότερο τις δυνατότητές μου», σημειώνοντας ότι η προσπάθειά της είχε επιπτώσεις στον ελεύθερο χρόνο της, «αλλά όλα αυτά είναι ασήμαντα μπροστά στο στόχο.»
Εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους καθηγητές της διότι «οι καθηγητές μου με βοήθησαν πάρα πολύ. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από αυτούς. Χρωστώ πάρα πολλά σε αυτούς, γιατί με στήριξαν πάρα πολύ, με βοήθησαν με τα μαθήματά μου, ψυχολογικά κυρίως γιατί το είχα ανάγκη και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.»
Όσο για το εάν έχει να δώσει κάποια συμβουλή προς την επόμενη φουρνιά υποψηφίων, λέει ότι «πιστεύω ότι χρειάζεται αρκετό διάβασμα, δουλειά και κυρίως να μην αγχώνεται κανείς, γιατί το άγχος δεν είναι καταλυτικός παράγοντας.»
Χαρούμενη για την επιτυχία της δήλωσε και μια άλλη αριστούχος, η απόφοιτη της Τεχνολογικής κατεύθυνσης του 2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, Άννα Τιμιάνη του Δημητρίου, η οποία με 18.711 μόρια και τον μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης (18,80) στο 2ο ΓΕΛ εισήχθη στη σχολή της επιλογής της, τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο ερώτημα πως τα κατάφερε όχι μόνο να εισαχθεί στη σχολή της προτίμησής της αλλά και να αριστεύσει δήλωσε πως «τα κατάφερα απλά γιατί διάβαζα. Φρόντιζα να μην αφήνω κενά τα προηγούμενα χρόνια οπότε δεν είχα κενά για να τα καλύψω», αν και όπως σημείωσε με το να διαβάζει όλα τα χρόνια και να είναι καλή μαθήτρια «δεν χρειάστηκε να κάνω κάποια υπερπροσπάθεια την τελευταία χρονιά του λυκείου.» Όσο για το εάν έχει να συστήσει κάτι σε αυριανούς υποψηφίους εξέφρασε την άποψη ότι «δεν χρειάζεται ο υποψήφιος να διαβάζει πολύ, αλλά να διαβάζει σωστά, ουσιαστικά.»
«Αισθάνομαι δικαιωμένος, ότι η προσπάθεια που έκανα ανταμείφθηκε», δήλωσε ο πρώτος των αριστούχων του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, Θεόδωρος Παυλίδης του Γεωργίου, ο οποίος πέτυχε την εισαγωγή του στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης.
Απέδωσε την επιτυχία του «στην προσπάθεια ετών, όχι τόσο για τις γνώσεις που αποκτάς διαβάζοντας τα μαθήματα αλλά περισσότερο γιατί μαθαίνεις να διαβάζεις αποδοτικά. Όχι τόσο για την ύλη όσο για τον τρόπο, δηλαδή να μάθεις να αποδίδεις σε συγκεκριμένο χρόνο, γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση στη Γ΄ Λυκείου.»
Ερωτηθείς εάν χρειάστηκε να στερηθεί εξόδους και ψυχαγωγία δήλωσε ότι «διάβαζα καθημερινά, δεν έκανα το λάθος να καλύψω κενά τον τελευταίο μήνα» και ότι «απλά περιόρισα λίγο τις εξόδους μου αυτή την τελευταία χρονιά. Αντί να βγαίνω κάθε Σάββατο έβγαινα κάθε δεύτερο Σάββατο.»