Σε μια ιδιαίτερα άβολη αλλά και δύσκολη θέση έχουν βρεθεί τις τελευταίες μέρες και τα τοπικά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (σ. σ. όπως εξάλλου, θα πρέπει να, συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα).
Πριν καλά καλά χωνέψουν το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου που ήταν αρνητικό και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ήρθε και, η απρόσμενη για πολλούς, αποχώρηση του κ. Αλέξη Τσίπρα από την Προεδρία του κόμματος να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο άσχημα.
Τα βλέμματα όλων τώρα είναι στραμμένα προς τα κεντρικά του κόμματος και τις διεργασίες που γίνονται εκεί για νέα ή νέο Πρόεδρο, καθώς γνωρίζουν πως ανάλογα με το ποια ή ποιος θα εκλεγεί θα διαμορφωθεί και το νέο εσωκομματικό τοπίο, όχι μόνο κεντρικά, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, κάτι που θα έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά και αξία και για τα εδώ στελέχη και μέλη του.
***
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύνολο πολιτικών συνιστωσών που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με ορισμένες απ’ αυτές να έρχονται από εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις, αφού στους κόλπους του εκτός απ’ τους αριστερούς, βρίσκονται ορισμένοι με δεξιό παρελθόν και πολλοί περισσότεροι με σχέση ζωής με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απαρνήθηκαν όταν άρχισε η εκλογική του κατάρρευση.
Ως κόμμα εξουσίας, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν φυσικό και επόμενο να μετατραπεί και σε πολυσυλλεκτικό.
Η κατάκτηση της εξουσίας ή η προσδοκία για την κατάκτηση της, πάντοτε ελκύει και προσελκύει πολλούς και διάφορους, ακόμα και αν σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο δεν έχουν σχεδόν τίποτα κοινό.
Το θέμα όμως, είναι τι γίνεται όταν ο στόχος της εξουσίας χαθεί.
Η απάντηση γνωστή και τη γνωρίζουν καλά ειδικά όσοι προέρχονται από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.
Στο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, φαίνεται πως είχαν την ελπίδα ότι θ’ αποφύγουν τις φυγόκεντρες τάσεις μετά τις δύο πρόσφατες, βαριές, εκλογικές τους ήττες χάρη στη «συγκολλητική ουσία» που λέγεται Αλέξης Τσίπρας, όπως τον χαρακτήρισαν πολλά κορυφαία στελέχη του τις τελευταίες μέρες.
Μόνο που αυτή η «ουσία» δεν υπάρχει πια.
***
Έτσι, εύλογα, προκύπτει το ερώτημα πόσο πιθανό είναι ν’ αλλάξει ο πολιτικός χάρτης και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν μερικές μέρες ένας «ενεργός πολίτης» από την Πτολεμαΐδα και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νικόλαος Χρ. Κωτίδης, σε επιστολή του που δημοσίευσε ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ έκανε λόγο για «τακτική» μη ενσωμάτωσης στο κόμμα όλων αυτών που προήλθαν από άλλους χώρους, γράφοντας ότι «το κόμμα δεν τους είδε με ¨καλό μάτι¨, τους είδε σαν κάποιους ξένους που ήρθαν να αλώσουν το κόμμα και να γίνουνε αυτοί οι ηγέτες και όχι ¨οι μικροκλίκες¨ που μέχρι και σήμερα ελέγχουν το κόμμα.»
Αξίζει, επίσης, να θυμίσουμε και τι είχε συμβεί με ένα άλλο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και σημερινό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ, τον κ. Γιώργο Αδαμίδη. Παρόλο που η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Π. Ε. Κοζάνης θεωρούνταν σίγουρη, απέσυρε ο ίδιος την υποψηφιότητα του γράφοντας ότι: “Οι λόγοι που με οδήγησαν σ’ αυτήν τη απόφαση έχουν να κάνουν με αρχές και πρακτικές που στοχευμένα υιοθέτησε η Επιτροπή Συγκρότησης των ψηφοδελτίων για την περίπτωσή μου. Επειδή στάθηκε αδύνατον να συμβιβαστούν οι απαιτήσεις της Επιτροπής με τον αξιακό μου κώδικα δηλώνω ότι δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ΠΕ Κοζάνης.”
***
Τα όσα καταμαρτυρούνται από τους κυρίους Κωτίδη και Αδαμίδη μπορεί να αφορούν κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις, αλλά σίγουρα κάτι δείχνουν. Κι αν αυτά συνέβαιναν όταν το κόμμα ήλπιζε ακόμα πως θα μπορούσε αν όχι να κερδίσει τις εκλογές, τουλάχιστον να κοντράρει όσο περισσότερο γινόταν τη Νέα Δημοκρατία, τι θα γίνει τώρα που εκτός από τη βαριά ήττα που υπέστη έχασε και τη «συγκολλητική ουσία» του;
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ακόμα ότι κάποια όψιμα στελέχη του κόμματος στην περιοχή μας, στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις τους περισσότερο και κυρίως στον κ. Αλέξη Τσίπρα αναφέρονταν παρά στο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να τονίσουν (σ. σ. και, ενδεχομένως, κάτι να κερδίσουν…) πως βρίσκονται εκεί χάρη σ’ αυτόν.
Θα παραμείνουν, άραγε, αυτά τα στελέχη με τη νέα ή το νέο αρχηγό, ή θ’ αποφασίσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη;
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση, την οποία βέβαια μπορεί να λύσει με πολλούς τρόπους.
Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξει θα έχει και διαφορετικό αποτέλεσμα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η επόμενη μέρα και με την νέα ηγεσία θα τον βρει αλλαγμένο.
Λίγο, πολύ; Θα δείξει…